Οι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί πλήρως και δεν έχουν συμπτώματα δεν χρειάζεται να κάνουν εξέταση για κορωνοϊό ακόμη και αν έλθουν σε επαφή με κρούσμα, σύμφωνα με το CDC

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ανακοίνωσε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν ολοκληρώσει το εμβόλιο και δεν έχουν συμπτώματα COVID-19 δεν χρειάζεται να κάνουν εξέταση για τον κορωνοϊό, ακόμη και αν εκτεθούν σε κάποιο κρούσμα.

Η αλλαγή αυτή αντιπροσωπεύει μια νέα φάση της πανδημίας μετά από σχεδόν ένα χρόνο κατά την οποία οι εξετάσεις ήταν το κύριο όπλο κατά του κορωνοϊού. Τα εμβόλια είναι πλέον το νέο όπλο και έχουν μειώσει δραματικά τις νοσηλείες και τους θανάτους.

Αυτή η οδηγία είναι συνέπεια της νέας πραγματικότητας, στην οποία σχεδόν οι μισοί Αμερικανοί έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση και σχεδόν το 40% είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Ενώ τα εμβολιασμένα άτομα μπορούν ακόμη να προσβληθούν από τον ιό, ο κίνδυνος σοβαρής λοίμωξης είναι μικρός. Από την άλλη πλευρά, μια θετική εξέταση μπορεί να οδηγήσει σε περιττή ανησυχία και σε καραντίνα με απουσία από την εργασία, το σπίτι και το σχολείο.

Οπωσδήποτε δεν πρέπει να θεωρήσουμε ότι το COVID-19 δεν είναι πλέον μεγάλη απειλή, αφού τα κρούσματα είναι ακόμη σε υψηλό επίπεδο.

Οι ενημερωμένες αυτές οδηγίες του CDC βασίζονται σε μελέτες που δείχνουν την ισχυρή αποτελεσματικότητα του εμβολίου στην πρόληψη της λοίμωξης σε διάφορες ηλικιακές ομάδες και σε διαφορετικά περιβάλλοντα. Ακόμα και όταν τα εμβολιασμένα άτομα προσβληθούν από COVID-19, οι λοιμώξεις τους τείνουν να είναι πιο ήπιες, συντομότερες και λιγότερο πιθανό να μεταδοθούν σε άλλους.

Επομένως, το CDC αναφέρει ότι οι εμβολιασμένοι άνθρωποι μπορούν γενικά να αποκλειστούν από την συνηθισμένη εξέταση στο χώρο εργασίας για το COVID-19.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1386 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr