Η ανοσία στον κορωνοϊό διαρκεί για ένα τουλάχιστον χρόνο και ενδεχομένως, για πολλά χρόνια

Σημαντικά ανοσοκύτταρα επιβιώνουν για πολύ καιρό στον μυελό των οστών ατόμων που είχαν προσβληθεί από τον ιό ή έκαναν το εμβόλιο, σύμφωνα με νέες μελέτες.

Η ανοσία στον κορωνοϊό διαρκεί τουλάχιστον ένα χρόνο, αλλά πιθανώς και μια ζωή, και βελτιώνεται με την πάροδο του χρόνου ειδικά μετά τον εμβολιασμό, σύμφωνα με δύο νέες μελέτες. Τα ευρήματα αυτά μπορεί να μετριάσουν τους φόβους ότι η προστασία από τον ιό θα είναι προσωρινή.

Οι μελέτες αυτές δείχνουν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν αναρρώσει από την Covid-19 και που αργότερα εμβολιάστηκαν δεν χρειάζονται αναμνηστική δόση εμβολίου. Όμως, οι εμβολιασμένοι άνθρωποι που ποτέ δεν είχαν νοσήσει πιθανότατα θα χρειαστούν αναμνηστική δόση, όπως εξάλλου και μια μειονότητα που είχαν νοσήσει αλλά δεν παρουσίασαν ισχυρή ανοσοαπόκριση.

Και οι δύο μελέτες εξέτασαν άτομα που είχαν εκτεθεί στον κορωνοϊό περίπου ένα χρόνο νωρίτερα. Τα κύτταρα που διατηρούν τη μνήμη του ιού παραμένουν στον μυελό των οστών και ενδέχεται να πυροδοτήσουν την παραγωγή αντισωμάτων όποτε παραστεί ανάγκη, σύμφωνα με τη μία μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature.

Η άλλη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο στο BioRxiv, διαπίστωσε ότι αυτά τα λεγόμενα μνημονικά Β λεμφοκύτταρα συνεχίζουν να ωριμάζουν και να ενισχύονται για τουλάχιστον 12 μήνες μετά την αρχική νόσηση.

Οι μελέτες αυτές είναι σε συμφωνία με την ολοένα αυξανόμενη βιβλιογραφία που υποδηλώνει ότι η ανοσία που προκαλείται από τη νόσηση και τον εμβολιασμό για τον SARS-CoV-2 φαίνεται να είναι μακροχρόνια.

Οι μελέτες μπορεί να μετριάσουν τους φόβους ότι η ανοσία στον ιό είναι παροδική, όπως στην περίπτωση των κορωνοϊών που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα. Όμως, αυτοί οι ιοί αλλάζουν σημαντικά κάθε λίγα χρόνια. Ο λόγος που νοσούμε από τους συνηθισμένους κορωνοϊούς επαναλαμβανόμενα καθ ‘ όλη τη διάρκεια της ζωής μας, μπορεί να σχετίζεται πολύ περισσόετρο με τις μεταλλάξεις αυτών των ιών παρά με την διάρκεια της ανοσίας.

Βιβλιογραφία

Turner, J.S., Kim, W., Kalaidina, E. et al. SARS-CoV-2 infection induces long-lived bone marrow plasma cells in humans. Nature (2021).

Zijun Wang, et al. Vaccination boosts naturally enhanced neutralizing breadth to SARS-CoV-2 one year after infection. bioRxiv preprint doi: https://doi.org/10.1101/2021.05.07.443175; this version posted May 9, 2021.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1378 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr