Το 0.7% των ατόμων που νόσησαν σοβαρά από COVID-19 προσβλήθηκαν ξανά από τον κορωνοϊό αργότερα

Είναι γνωστό ότι τα άτομα που νοσούν από τον κορωνοϊό SARS CoV-2 αποκτούν φυσική ανοσία και είναι προστατευμένα έναντι νέας λοίμωξης COVID-19. Υπάρχει όμως ένας αριθμός ασθενών που παρουσίασαν και δεύτερη φορά λοίμωξη COVID-19.

Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι λιγότερο από το 1% των ατόμων που είχαν σοβαρή λοίμωξη από κορωνοϊό νόσησαν εκ νέου.

Για τη μελέτη αυτή, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μισσούρι ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερους από 9.100 ασθενείς με COVID-19 σε 62 εγκαταστάσεις υγείας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μόνο το 0,7% των ασθενών με σοβαρή λοίμωξη COVID-19 νόσησε δεύτερη φορά από τον κορωνοϊό, με μια μέση περίοδο επανεμφάνισης 116 ημερών. Από αυτούς που νόσησαν για δεύτερη φορά, το 3,2% πέθανε.

Οι μη λευκοί ασθενείς είχαν υψηλότερο κίνδυνο επανεμφάνισης από τους λευκούς, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Clinical Infectious Diseases.

Η ανάλυση αυτή διαπίστωσε επίσης ότι το άσθμα και η εξάρτηση από τη νικοτίνη συσχετίστηκαν με την επανεμφάνιση. Ωστόσο, παρατηρήθηκε σημαντικά χαμηλότερο ποσοστό πνευμονίας, καρδιακής ανεπάρκειας και οξείας νεφρικής βλάβης στην επανεμφάνιση σε σύγκριση με την πρωτογενή λοίμωξη.

Θεωρήθηκε ότι υπήρχε επανεμφάνιση της λοίμωξης εάν υπήρχαν δύο θετικές εξετάσεις σε περισσότερες από 90 ημέρες μετά την αποδρομή της αρχικής λοίμωξης, όπως επιβεβαιώθηκε από δύο ή περισσότερες διαδοχικές αρνητικές εξετάσεις.

Αυτή είναι μία από τις μεγαλύτερες μελέτες του είδους της στις ΗΠΑ, και το σημαντικό μήνυμα εδώ είναι ότι η εκ νέου μόλυνση με COVID-19 μετά από μια αρχική περίπτωση είναι δυνατή και η διάρκεια της ανοσίας που παρέχει μια αρχική λοίμωξη δεν είναι απολύτως σαφής.

Βιβλιογραφία

Adnan I Qureshi, MD, William I Baskett, BS, Wei Huang, MA, Iryna Lobanova, MD, PhD, S Hasan Naqvi, MD, Chi-Ren Shyu, PhD, Re-infection with SARS-CoV-2 in Patients Undergoing Serial Laboratory Testing, Clinical Infectious Diseases, 2021;, ciab345,

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1378 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr