Καρδιοαναπνευστική ανάνηψη: το 30:2 συμπιέσεις:αναπνοές πιο αποτελεσματικό από τις συνεχείς συμπιέσεις του θώρακα

Εάν γίνει σωστά, η στρατηγική 30: 2 μπορεί να προσφέρει ένα μεγαλύτερο όφελος επιβίωσης έναντι των συνεχών συμπιέσεων του θώρακα.

Για τους ασθενείς που δεν έχουν διασωληνωθεί και που υποβάλλονται σε καρδιοπνευμονική ανάνηψη (CPR), η American Heart Association (AHA) συνιστά μια παύση μετά από κάθε 30 συμπιέσεις στο θώρακα για να χορηγηθούν 2 αναπνοές (δηλαδή, στρατηγική 30: 2). Ωστόσο, αυτό που συνηθζεται είναι να γίνονται συνεχείς θωρακικές συμπιέσεις (CCC) και οι αναπνοές να δίνονται ασύγχρονα.

Για να εξετάσουν εάν η εφαρμογή οποιασδήποτε από αυτές τις στρατηγικές ανάνηψης σχετίζεται με βελτιωμένα αποτελέσματα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τα δεδομένα παρατήρησης από ένα μεγάλο μητρώο και πολλές κλινικές μελέτες. Αυτή η ανάλυση περιελάμβανε μόνο ενήλικες με καρδιακή ανακοπή εκτός νοσοκομείου και> 2 λεπτά καταγεγραμμένων ηλεκτροκαρδιογραφικών αρχείων από απινιδωτές επί τόπου για τους οποίους ήταν γνωστή η στρατηγική που εφαρμόστηκε (30: 2 ή CCC).

Η τήρηση της προβλεπόμενης στρατηγικής – που καθορίζεται από το λογισμικό στους απινιδωτές οθόνης – ήταν 59% για CCC και 48% για 30: 2. Μεταξύ 27.000 ασθενών, η μη προσαρμοσμένη επιβίωση ήταν 9,9% και για τις δύο στρατηγικές. Για τους ασθενείς που έλαβαν CCC, η συμμόρφωση συσχετίστηκε με σημαντικά χαμηλότερη επιβίωση από ό, τι η μη συμμόρφωση (λόγος πιθανότητας, 0,72). Αντίθετα, για όσους έλαβαν τεχνική 30: 2, η επιβίωση δεν ήταν διαφορετική με την συμμόρφωση από ό, τι με τη μη συμμόρφωση (OR, 1.05). Αυτές οι αναλύσεις προσαρμόστηκαν για δυνητικούς συγχυτικούς παράγοντες.

Αν και έχουμε δει μια τάση να αποφεύγονται οι παύσεις των συμπιέσεων κατά τη διάρκεια της καρδιοαναπνευστικής ανάνηψης, τα δεδομένα δεν έχουν δείξει συσχέτιση μεταξύ του CCC και των βελτιωμένων αποτελεσμάτων (σε σύγκριση με μια στρατηγική 30: 2) στην καρδιακή ανακοπή εκτός νοσοκομείου. Αυτή η αναδρομική μελέτη υποστηρίζει τη σύσταση της AHA για τη στρατηγική 30: 2 στην καρδιοαναπνευστική ανάνηψη των εξωνοσοκομειακών ασθενών. Τα ευρήματα αυτά ενδέχεται να μην ισχύουν για ασθενείς που έχουν διασωληνωθεί ή σε καρδιακή ανακοπή σε νοσηλευόμενους ασθενείς.

Βιβλιογραφία

Schmicker RH et al. CPR compression strategy 30:2 is difficult to adhere to, but has better survival than continuous chest compressions when done correctly. Resuscitation 2021 Jun 5; 165:31.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1378 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr