Οι βακτηριοφάγοι σχετίζονται με αρκετά νοσήματα των ανθρώπων

Σχεδόν 2.000 αλληλουχίες DNA βακτηριοφάγων συσχετίστηκαν με ανθρώπινα χρόνια νοσήματα και ιδιαίτερα με τη νόσο του Parkinson (Πάρκινσον).

Όταν τα «κοινά» βακτήρια του εντέρου συνδέθηκαν για πρώτη φορά με την παχυσαρκία, φαινόταν να είναι απλώς κάτι αξιοπερίεργο. Έκτοτε, έχουν συγκεντρωθεί αρκετά στοιχεία για το πώς τα βακτήρια του εντέρου μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξη πολλών ανθρώπινων νοσημάτων, επειδή ορισμένα από τα γονίδια τους παράγουν πρωτεΐνες που κυκλοφορούν και επηρεάζουν την ανθρώπινη φυσιολογία. Σήμερα γνωρίζουμε ότι τα μικρόβια μας παρέχουν αποτελεσματικά ένα δεύτερο γονιδίωμα και ένα επιπλέον ενδοκρινικό όργανο.

Τι γίνεται με τους ιούς (βακτηριοφάγους) που μολύνουν τα βακτήρια που ζουν πάνω ή μέσα μας; Μήπως αυτοί οι ιοί συνδέονται επίσης με ανθρώπινες ασθένειες; Η μελέτη αυτής της ερώτησης είναι τεχνικά πιο δύσκολη, αλλά σε μια νέα δημοσίευση, οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι έχουν ξεπεράσει ορισμένους από αυτούς τους τεχνικούς περιορισμούς.

Οι ερευνητές μελέτησαν αλληλουχίες νουκλεϊκών οξέων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προέρχονται από βακτήρια και ιούς, από σχεδόν 6.000 δείγματα ανθρώπων (κυρίως κόπρανα και σάλιο). Διαπίστωσαν ότι περισσότεροι από 2.000 ειδικοί βακτηριοφάγοι συσχετίστηκαν έντονα με διάφορες ανθρώπινες χρόνιες παθήσεις, ιδιαίτερα με τη νόσο του Πάρκινσον και την παχυσαρκία. Πολλές από τις ιικές αλληλουχίες ενσωματώθηκαν στο ανθρώπινο χρωμοσωμικό DNA ή σε κυκλικά επισώματα.

Η μελέτη των ανθρώπινων ιών βρίσκεται ακόμη στα αρχικά της στάδια, ιδιαίτερα για τους ιούς που στοχεύουν κυρίως τα βακτήριά μας παρά τα δικά μας κύτταρα. Αλλά αυτή η μελέτη δείχνει ότι ορισμένοι βακτηριοφάγοι συσχετίζονται με ανθρώπινες νόσους και θα μπορούσαν ενδεχομένως να συνδέονται αιτιωδώς με αυτές – τόσο επηρεάζοντας τον αριθμό ή τη λειτουργία των κοινών βακτηρίων μας όσο και εμάς πιο άμεσα.

Βιβλιογραφία

Tisza MJ and Buck CB. A catalog of tens of thousands of viruses from human metagenomes reveals hidden associations with chronic diseases. Proc Natl Acad Sci U S A 2021 Jun 8; 118:e2023202118

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1378 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr