Σε αυξημένο PSA το επόμενο βήμα είναι η μαγνητική τομογραφία προστάτου

Σε μια μελέτη διαλογής, η μαγνητική τομογραφία μείωσε τη συχνότητα βιοψίας χωρίς να διακυβεύεται η ανίχνευση κλινικά σημαντικού καρκίνου του προστάτη.

Όλο και περισσότερο, οι ουρολόγοι χρησιμοποιούν την πολυπαραμετρική μαγνητική τομογραφία προστάτη (MRI) για να καθοδηγήσουν τις αποφάσεις σχετικά με το αν θα εκτελέσουν βιοψία σε άνδρες των οποίων τα επίπεδα του προστατικού αντιγόνου (PSA) είναι αυξημένα κατά τον έλεγχο του καρκίνου του προστάτη. Η μαγνητική τομογραφία διευκολύνει επίσης τη στοχευμένη βιοψία των ύποπτων περιοχών.

Σε αυτή τη μελέτη από τη Σουηδία, περίπου 1.500 άνδρες (ηλικιακό εύρος 50-74 ετών) με επίπεδα PSA ≥3 ng / mL τυχαιοποιήθηκαν σε τυπική βιοψία προστάτη 12 δειγμάτων ή σε αρχική μαγνητική τομογραφία. Στην τελευταία ομάδα, οι ασθενείς των οποίων οι μαγνητικές τομογραφίες ήταν ύποπτες για καρκίνο υποβλήθηκαν τόσο σε τυπικές τυχαίες βιοψίες όσο και σε στοχευμένες (fusion) βιοψίες των ύποπτων περιοχών. Τα αποτελέσματα ήταν τα εξής:

Ένα χαμηλότερο ποσοστό ασθενών στην ομάδα μαγνητικής τομογραφίας απ ‘ ότι στην τυπική ομάδα υποβλήθηκε σε βιοψία (36% έναντι 73%).

Στην ανάλυση πρόθεσης για θεραπεία, το ποσοστό των ανδρών με κλινικά σημαντικό καρκίνο (δηλαδή, βαθμολογία Gleason, ≥7) ήταν ελαφρώς υψηλότερο στην ομάδα MRI από ό, τι στην τυπική ομάδα (21% έναντι 18%).

Το ποσοστό των ανδρών με κλινικά ασήμαντο καρκίνο (δηλαδή, βαθμολογία Gleason, ≤6) ήταν χαμηλότερο στην ομάδα MRI από ό, τι στην τυπική ομάδα (4% έναντι 12%). Το ίδιο έγινε και για τα καλοήθη ευρήματα βιοψίας (11% έναντι 43%).

Η καθοδηγούμενη από την μαγνητική τομογραφία στρατηγική απέδωσε πολλά πλεονεκτήματα: Μείωσε ουσιαστικά το ποσοστό των ανδρών που υποβλήθηκαν σε βιοψία χωρίς συμβιβασμό στην ανίχνευση κλινικά σημαντικού καρκίνου και μείωσε το ποσοστό των ανδρών που έλαβαν διαγνώσεις κλινικά ασήμαντου καρκίνου. Ωστόσο, τα συγκεκριμένα αριθμητικά ευρήματα αυτής της μελέτης ενδέχεται να μην μπορούν να εφαρμοστούν στο γενικό πληθυσμό: Το όριο PSA για συμμετοχή στη μελέτη ήταν χαμηλό (3 ng / mL) και ορισμένοι ασθενείς και στις δύο ομάδες δεν συμμορφώθηκαν με την τυχαιοποιημένη ανάθεση.

Η προσθήκη της μαγνητικής τομογραφίας σε έναν αλγόριθμο διαλογής του PSA μειώνει πιθανώς τη συχνότητα υπερδιάγνωσης, αλλά δεν επιλύει απαραίτητα τη διαμάχη σχετικά με τη συνολική ισορροπία των οφελών και των βλαβών του προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου του προστάτη.

Βιβλιογραφία

Eklund M et al. MRI-targeted or standard biopsy in prostate cancer screening. N Engl J Med 2021 Jul 9

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1378 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr