Αιμορραγία ανώτερου πεπτικού: οι νεότερες οδηγίες

Η οξεία αιμορραγία από το ανώτερο γαστρεντερικό είναι η πιο συχνή αιτία νοσηλείας σε νοσοκομεία στις Η.Π.Α. Μετά από πολλές πρόσφατα δημοσιευμένες οδηγίες, μια ομάδα του American College of Gastroenterology αξιολόγησε τις πρωτογενείς μελέτες και δημοσίευσε κατευθυντήριες συστάσεις για την αιμορραγία αιμορραγία από πεπτικά έλκη.

Βασικά σημεία
Ισχυρές προτάσεις, υποστηριζόμενες από στοιχεία μέτριας ή υψηλής ποιότητας:

Η ενδοσκοπική θεραπεία πρέπει να γίνεται σε έλκη με ενεργή αιμορραγία ή σε ορατό αγγείο χωρίς αιμορραγία.

Η θεραπεία με αναστολείς αντλίας πρωτονίων υψηλής δόσης (PPI) πρέπει να χορηγείται συνεχώς (ενδοφλεβίως) ή διαλειπόντως (ενδοφλεβίως ή από του στόματος) για 3 ημέρες μετά την επιτυχή ενδοσκοπική θεραπεία.

Υπό όρους συστάσεις, με αποδεικτικά στοιχεία χαμηλής ή πολύ χαμηλής ποιότητας:

Η πρώιμη διαστρωμάτωση κινδύνου θα πρέπει να πραγματοποιείται στο τμήμα επειγόντων περιστατικών και οι ασθενείς με χαμηλό κίνδυνο (βαθμολογία Glasgow-Blatchford, 0-1) θα πρέπει να πάρουν εξιτήριο για παρακολούθηση ως εξωτερικοί ασθενείς.

Οι μεταγγίσεις αίματος πρέπει να είναι περιορισμένες (δηλαδή, μόνο για ασθενείς με επίπεδα αιμοσφαιρίνης ≤7 g/dL).

Η έγχυση ερυθρομυκίνης πρέπει να γίνεται πριν από την ενδοσκόπηση.

Η ενδοσκόπηση πρέπει να πραγματοποιηθεί εντός 24 ωρών από την εισαγωγή στο νοσοκομείο.

Η ενδοσκοπική θεραπεία πρέπει να γίνεται στα έλκη υψηλού κινδύνου.

Η ένεση επινεφρίνης δεν πρέπει να χρησιμοποιείται μόνη της αλλά πάντα σε συνδυασμό με άλλη αιμοστατική μέθοδο.

Η από του στόματος θεραπεία PPI δύο φορές την ημέρα  θα πρέπει να συνεχιστεί για 2 εβδομάδες μετά την αρχική ενδοσκόπηση και την παρεντερική θεραπεία PPI.

Οι ασθενείς με επαναλαμβανόμενη αιμορραγία θα πρέπει να υποβληθούν σε νέα ενδοσκόπηση και όχι σε χειρουργική επέμβαση ή εμβολισμό. Ωστόσο, οι ασθενείς στους οποίους αποτυγχάνει η ενδοσκοπική θεραπεία πρέπει να προχωρήσουν σε εμβολισμό.

Βιβλιογραφία

Laine L et al. ACG clinical guideline: Upper gastrointestinal and ulcer bleeding. Am J Gastroenterol 2021 May 1; 116:899

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1378 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr