Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο καφές προκαλεί ταχυκαρδία

Μια μεγάλη, προοπτική μελέτη έδειξε ότι η συνήθης κατανάλωση καφέ δεν σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών αρρυθμιών.

Η αντίληψη ότι η καφεΐνη δημιουργεί κίνδυνο για καρδιακές αρρυθμίες είναι διαδεδομένη σε κοινό και ιατρούς και περιλαμβάνεται σε αρκετές κατευθυντήριες οδηγίες ιατρικών εταιρειών. Ωστόσο, αυτή η υπόθεση βασίζεται σε έναν υποτιθέμενο βιολογικό μηχανισμό και σε ανεπαρκή ερευνητικά δεδομένα.

Σεμια πρόσφατη μελέτη, οι ερευνητές παρακολούθησαν προοπτικά σχεδόν 400.000 μεσήλικες (ηλικιακό εύρος 40-69 ετών στην έναρξη της παρακολούθησης) επί 12 χρόνια. Η χρήση του καφέ παρακολουθήθηκε από ερωτηματολόγια. Η εμφάνιση κολπικής μαρμαρυγής, κολπικού πτερυγισμού, υπερκοιλιακής ταχυκαρδίας, κοιλιακής ταχυκαρδίας, πρόωρων κολπικών συστολών και πρόωρων κοιλιακών συστολών προσδιορίστηκαν με ιατρικές εξετάσεις.

Μετά την προσαρμογή για τα δημογραφικά στοιχεία, τις ιατρικές καταστάσεις, το μορφωτικό επίπεδο, το κάπνισμα, την κατανάλωση αλκοόλ και τσαγιού και τη σωματική δραστηριότητα, κάθε επιπλέον φλιτζάνι καφέ που καταναλώθηκε καθημερινά συσχετίστηκε με 3% χαμηλότερο κίνδυνο για αρρυθμία. Μια ξεχωριστή μελέτη Μεντέλειας τυχαιοποίησης δεν αποκάλυψε καμία σημαντική συσχέτιση μεταξύ των διαφορετικών προφίλ μεταβολισμού της καφεΐνης και του κινδύνου για αρρυθμία.

Η κατανάλωση καφέ πρόσφατα έχει συνδεθεί με χαμηλότερους κινδύνους για καρκίνο, διαβήτη, νόσο του Πάρκινσον και συνολική θνησιμότητα. Δεδομένου ότι το κλινικό τμήμα της τρέχουσας μελέτης ήταν παρατηρητικό, ίσως να μην είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε το συμπέρασμα ότι η κατανάλωση καφέ προστατεύει πραγματικά από τις αρρυθμίες, αλλά παρέχει τη διαβεβαίωση – υποστηριζόμενη από τα ευρήματα στην ανάλυση του μεταβολισμού της καφεΐνης – ότι η κατανάλωση δεν είναι επιβλαβής. Εν ολίγοις, αυτή η μελέτη θα πρέπει να καθησυχάσει τους ασθενείς που απολαμβάνουν τον καφέ.

Βιβλιογραφία

Kim E et al. Coffee consumption and incident tachyarrhythmias reported behavior, Mendelian randomization, and their interactions. JAMA Intern Med 2021 Jul 19

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1378 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr