EMPEROR-Preserved: μια νέα νίκη της εμπαγλιφλοζίνης

Ο αναστολέας SGLT-2 εμπαγλιφλοζίνη βελτίωσε τα αποτελέσματα σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια και διατηρημένο κλάσμα εξώθησης.

Ακόμη και σήμερα, μια αποτελεσματική θεραπεία για την καρδιακή ανεπάρκεια με διατηρημένο κλάσμα εξώθησης (HFpEF) παραμένει άπιαστο όνειρο. Οι αναστολείς μεταφοράς νατρίου-γλυκόζης -2 (SGLT-2) βρίσκονται σε ένα αξιοσημείωτο νικηφόρο σερί, έχοντας δείξει όφελος σε ασθενείς με διαβήτη όπως και σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια και μειωμένο κλάσμα εξώθησης, ανεξάρτητα από την ύπαρξη ή όχι διαβήτη.

Τώρα, στη μελέτη EMPEROR-Preserved (NCT03059751) τυχαιοποιήθηκαν 5.988 ασθενείς (μέση ηλικία 71 έτη, 45% γυναίκες, 76% λευκοί, 4% μαύροι) με HFpEF για να λάβουν είτε τον αναστολέα SGLT-2 εμπαγλιφλοζίνη είτε εικονικό φάρμακο.

  • Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν καρδιακή ανεπάρκεια κατηγορίας II-IV, κλάσμα εξώθησης> 40% (τα δύο τρίτα με EF> 50%) και επίπεδο Ν-τερματικού νατριουρητικού πεπτιδίου προ-Β τύπου> 300 pg/mL (ή> 900 pg /mL για ασθενείς με αρχική κολπική μαρμαρυγή).
  • Σχεδόν οι μισοί συμμετέχοντες ήταν από την Ευρώπη και το 25% από τη Λατινική Αμερική.
  • Τα δύο τρίτα είχαν μη ισχαιμικής αιτιολογίας HF.
  • Περίπου οι μισοί είχαν διαβήτη.
  • Η μέση παρακολούθηση ήταν 26 μήνες.

Το πρωταρχικό αποτέλεσμα – ένα σύνθετο καρδιαγγειακού θανάτου ή νοσηλείας για καρδιακή ανεπάρκεια – εμφανίστηκε σε σημαντικά περισσότερους λήπτες εικονικού φαρμάκου (17,1%) από τους λήπτες εμπαγλιφλοζίνης (13,8%). Ο αριθμός που χρειάστηκε για θεραπεία (number needed to treat) ήταν 31. Η νοσηλεία για HF έγινε στο 11,8% της ομάδας του εικονικού φαρμάκου και στο 8,6% της ομάδας της εμπαγλιφλοζίνης. Ο θάνατος από καρδιαγγειακά αίτια σημειώθηκε στο 8,2% και 7,3%, αντίστοιχα. Οι σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν συχνότερες με το εικονικό φάρμακο παρά με την εμπαγλιφλοζίνη (52% έναντι 48%). Τα οφέλη του φαρμάκου ήταν συνεπή σε όλες τις υποομάδες, συμπεριλαμβανομένων των ασθενών χωρίς διαβήτη και των ασθενών που έλαβαν κατευθυντήριες οδηγίες. Εκείνοι με χαμηλότερα κλάσματα εξώθησης είχαν τις μεγαλύτερες αποκρίσεις.

Η εμπαγλιφλοζίνη φαίνεται να είναι μια θεραπεία που αλλάζει το παιχνίδι για την HFpEF. Το φάρμακο παρήγαγε καλύτερα αποτελέσματα έναντι του εικονικού φαρμάκου, χωρίς μεγαλύτερο κίνδυνο ασφάλειας. Είναι ακόμα ασαφές εάν αυτό είναι ένα class effect και με ποιο μηχανισμό αυτό το φάρμακο επιτυγχάνει το όφελος του. Αναλύσεις υποομάδων από άλλες μελέτες έχουν καταλήξει στο ίδιο αποτέλεσμα, το οποίο ενισχύει το τρέχον εύρημα. Μια εν εξελίξει μελέτη, η DELIVER (NCT03619213), θα ρίξει περισσότερο φως στην αναστολή SGLT-2, καθώς εξετάζει τη δαπαγλιφλοζίνη σε παρόμοιο πληθυσμό.

Βιβλιογραφία

Anker SD et al. Empagliflozin in heart failure with a preserved ejection fraction. N Engl J Med 2021 Aug 27

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1378 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr