Κίνδυνος αιμορραγίας από τα αντιπηκτικά: κατά πόσο είναι αντιληπτός από τους ασθενείς;

Οι ηλικιωμένοι ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή που βρίσκονταν σε αντιπηκτική θεραπεία είχαν την τάση να υποτιμούν τον κίνδυνο αιμορραγίας, με πιθανές επιπτώσεις στην κοινή λήψη αποφάσεων.

Η συμμετοχή του ασθενούς στις θεραπευτικές αποφάσεις βασίζεται στην ακριβή κατανόηση του κινδύνου και του οφέλους. Στη μελέτη SAGE-AF (Συστηματική αξιολόγηση των γηριατρικών στοιχείων στην κολπική μαρμαρυγή), μια προοπτική μελέτη κοόρτης, οι ερευνητές αξιολόγησαν την κατανόηση του κινδύνου αιμορραγίας μεταξύ ασθενών 65 ετών και άνω (μέσος όρος 75 έτη, 48% γυναίκες) με κολπική μαρμαρυγή που είχαν βαθμολογία κινδύνου CHA2DS2-VASc ≥2 και ήταν σε αντιπηκτική αγωγή για πρόληψη εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οι ερευνητές εκτίμησαν τον «αντικειμενικό» κίνδυνο αιμορραγίας 1 έτους για κάθε ασθενή χρησιμοποιώντας τη βαθμολογία HAS-BLED, ένα επικυρωμένο εργαλείο. Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν: «Εάν παίρνετε αντιπηκτικό, ποιος πιστεύετε ότι είναι ο ετήσιος κίνδυνος να έχετε ένα σοβαρό επεισόδιο αιμορραγίας (π.χ. στην καρδιά, στον εγκέφαλο, στο στομάχι ή στο παχύ έντερο) σε αυτό το φάρμακο;» Σχεδόν το 70% των εκτιμήσεων κινδύνου των συμμετεχόντων διέφεραν από τις βαθμολογίες HAS-BLED, με σχεδόν όλους να υποτιμούν τον κίνδυνο τους. Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν λάβει αντιπηκτική αγωγή για τουλάχιστον ένα χρόνο.

Για να λειτουργήσει η κοινή λήψη αποφάσεων, πρέπει να γνωρίζουμε, για κάθε άτομο, σε ποιο σημείο θα αλλάξει η απόφασή του. Το βασικό ερώτημα για αυτήν τη μελέτη θα έπρεπε να ήταν εάν η γνώση της ασυμφωνίας μεταξύ του αντιληπτού και του προβλεπόμενου κινδύνου αιμορραγίας θα άλλαζε τις αποφάσεις των ασθενών. Είμαστε ακόμη νωρίς στην επιστήμη σχετικά με τον καλύτερο τρόπο ενημέρωσης και ενδυνάμωσης των ασθενών. Παρ’ όλα αυτά, αυτά τα αποτελέσματα μας ευαισθητοποιούν στην πιθανότητα πολλοί ασθενείς να κάνουν επιλογές με λανθασμένες υποθέσεις σχετικά με τον κίνδυνο.

Βιβλιογραφία

Bamgbade BA et al. Differences in perceived and predicted bleeding risk in older adults with atrial fibrillation: The SAGE-AF study. J Am Heart Assoc 2021 Aug 16

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1386 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr