Σε ασθενείς αλλεργικούς στην πενικιλλίνη, η προεγχειρητική κεφαζολίνη είναι ασφαλής επιλογή

Άλλα αντιβιοτικά μπορεί να έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για αντιδράσεις υπερευαισθησίας.

Ένα αυξανόμενο σύνολο δεδομένων δείχνει ότι η αλλεργία στην πενικιλίνη δεν αποτελεί παράγοντα κινδύνου για υπερευαισθησία στην κεφαζολίνη. Σχεδόν το 10% των ασθενών στις ΗΠΑ έχουν αναφέρει αλλεργία στην πενικιλίνη (αν και λιγότερο από το 10% με αναφερόμενες αλλεργίες διαπιστώνεται ότι είναι πραγματικά αλλεργικοί μετά από δερματικό έλεγχο ή από του στόματος πρόκληση). Ασθενείς με αναφερόμενες αλλεργίες στην πενικιλίνη στους οποίους χορηγούνται εναλλακτικά προεγχειρητικά αντιβιοτικά, όπως βανκομυκίνη, κλινδαμυκίνη ή αζτρεονάμη, έχουν υψηλότερο κόστος νοσηλείας και αυξημένες χειρουργικές και νοσοκομειακές λοιμώξεις.

Εξετάστηκαν τα νοσοκομειακά αρχεία για 8.770 ασθενείς με αναφερόμενη αλλεργία στην πενικιλίνη που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση σε ένα ακαδημαϊκό ιατρικό κέντρο της Καλιφόρνια. Πάνω από το 80% αυτών των ασθενών έλαβαν κεφαζολίνη ή άλλη κεφαλοσπορίνη και οι υπόλοιποι έλαβαν αντιβιοτικά μη β-λακτάμης. Τα ποσοστά χορήγησης κεφαλοσπορίνης ήταν χαμηλότερα για ασθενείς που είχαν προηγούμενες αντιδράσεις υψηλού κινδύνου (δηλ. κνίδωση, αγγειοοίδημα, υπόταση, συριγμό/δύσπνοια). Δύο από τους 6.935 ασθενείς που έλαβαν β-λακτάμες ανέπτυξαν αντιδράσεις υπερευαισθησίας: Η μια χαρακτηρίστηκε ως αναφυλαξία στην κεφαζολίνη (η προηγούμενη αντίδραση πενικιλίνης αυτού του ασθενούς θεωρήθηκε χαμηλού κινδύνου) και η άλλη ήταν ήπια αντίδραση υπερευαισθησίας. Επτά αντιδράσεις υπερευαισθησίας στην κλινδαμυκίνη, τη δοξυκυκλίνη και την αζτρεονάμη εμφανίστηκαν σε 1.845 ασθενείς (σχετικός κίνδυνος, 8–73 φορές υψηλότερος).

Οι αλγόριθμοι του νοσοκομείου πρέπει να αφαιρούν την αναφερόμενη αλλεργία στην πενικιλίνη ως αντένδειξη στην κεφαζολίνη και δεν πρέπει να απαγορεύουν την προεγχειρητική χρήση της σε τέτοιους ασθενείς. Η κεφαζολίνη δεν έχει διασταυρούμενη αντίδραση με την πενικιλλίνη και δεν μοιράζεται πλευρική αλυσίδα R με οποιαδήποτε άλλη κεφαλοσπορίνη. Όπως έδειξε η μελέτη, κάνουμε περισσότερο κακό παρά καλό χρησιμοποιώντας τα εναλλακτικά αντιβιοτικά.

Βιβλιογραφία

Anstey KM et al. Perioperative use and safety of cephalosporin antibiotics in patients with documented penicillin allergy. J Allergy Clin Immunol Pract 2021 Aug; 9:3203.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1386 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr