Διατροφή: ποια είναι αυτή που αυξάνει την επιβίωση και προάγει την υγεία;

Η διατροφή που δίνει έμφαση στα λαχανικά, τα όσπρια, τα φρούτα, τους ξηρούς καρπούς, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα άπαχα κρέατα συσχετίστηκε με χαμηλότερη θνησιμότητα.

Πολλές μελέτες για την επίδραση της διατροφής στην υγεία και τη θνησιμότητα εστιάζουν σε συγκεκριμένους τύπους τροφίμων, απομονωμένα θρεπτικά συστατικά και συγκεκριμένα αποτελέσματα για νοσήματα.

Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε ευρύτερα διατροφικά πρότυπα αναθεωρώντας συστηματικά 153 μελέτες (κυρίως μελέτες παρατήρησης) στις οποίες συμμετείχαν 6 εκατομμύρια συμμετέχοντες από 28 χώρες με υψηλά επίπεδα οικονομικής ανάπτυξης. Το ευρύ φάσμα των διατροφών που μελετήθηκαν χαρακτηρίστηκε από μακροθρεπτικά συστατικά και συσχετίστηκε με θνησιμότητα από όλες τις αιτίες. Η παρακολούθηση κυμάνθηκε από 4 έως 25 χρόνια.

Τα διατροφικά πρότυπα που χαρακτηρίζονται από υψηλή πρόσληψη τροφών πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά (δηλ. λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς, δημητριακά ολικής αλέσεως και άπαχο κρέας) συσχετίστηκαν με χαμηλότερη θνησιμότητα από όλες τις αιτίες, γενικά κατά 10% έως 15%. Ορισμένα από αυτά τα πρότυπα χαρακτηρίστηκαν ως μεσογειακές ή DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) δίαιτες.

Αντίστροφα, τα πρότυπα διατροφής με υψηλή πρόσληψη κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος, ραφιναρισμένα δημητριακά, πρόσθετα σάκχαρα, γαλακτοκομικά προϊόντα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και κορεσμένα λίπη συσχετίστηκαν με υπερβολική θνησιμότητα από όλες τις αιτίες.

Αυτά τα αποτελέσματα δεν προκαλούν έκπληξη, αλλά η αξία τους έγκειται στην απλότητα πο ‘εχεουν οι συμβουλές αυτές. Δυστυχώς πολοί ασθενείς και γιατροί επικεντρώνονται υπερβολικά σε στενές και ασήμαντες πτυχές της διατροφής για κάποια οφέλη που σχετίζονται με ορισμένα νοσήματα. Αυτά τα δεδομένα μπορούν να καθοδηγήσουν τους κλινικούς ιατρούς στην παροχή ευρείας και εύκολα κατανοητής (αν και δεν ακολουθείται εύκολα) διαιτητικής καθοδήγησης για τη βελτίωση ενός μόνο κλινικού αποτελέσματος:

θνησιμότητα από όλες τις αιτίες.

Βιβλιογραφία

English LK et al. Evaluation of dietary patterns and all-cause mortality: A systematic review. JAMA Netw Open 2021 Aug 2; 4:e2122277. (

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1386 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr