Νέα μονοκλωνικά αντισώματα: η ελπίδα για την πρόληψη και θεραπεία των κορωνοϊών

Οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν δυο σοβαρές απειλές από τους κορωνοϊούς, οι οποίοι ως γνωστόν προκαλούν σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (SARS), αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής (MERS), την COVID-19 και τα κοινά κρυολογήματα:

  1. Πρώτον, οι μεταλλάξεις στους σημερινούς ανθρώπινους κορωνοϊούς μπορούν να τους κάνουν πιο μεταδοτικούς και μολυσματικούς και θα μπορούσαν να επιτρέψουν τη διαφυγή από την προστασία από το εμβόλιο.
  2. Δεύτερον, οι νυχτερίδες και άλλα θηλαστικά φιλοξενούν πολλούς νέους κορωνοϊούς που θα μπορούσαν να μεταπηδήσουν στον άνθρωπο και να προκαλέσουν νέες ανθρώπινες λοιμώξεις.

Μια θεωρητική λύση και στα δύο προβλήματα θα ήταν αντισώματα που εξουδετερώνουν όλους τους κορωνοϊούς στοχεύοντας δομές που υπάρχουν στην επιφάνεια όλων αυτών.

Δύο ερευνητικές ομάδες αναφέρουν ταυτοποίηση τέτοιων φυσικώς απαντώμενων ευρέως εξουδετερωτικών αντισωμάτων. Τα αντισώματα εξουδετέρωσαν όλα τα δοκιμαζόμενα στελέχη ανθρώπινων και ζωικών κορωνοϊών σε εργαστηριακές καλλιέργειες και προσέφεραν πολύ ισχυρή προστασία όταν χορηγήθηκαν σε χάμστερ λίγο πριν ή μετά τον εμβολιασμό των ζώων με κορωνοϊούς. Καμία δημοσίευση δεν περιγράφει τον έλεγχο των αντισωμάτων κατά της παραλλαγής Delta του SARS-CoV-2, πιθανότατα επειδή οι μελέτες διεξήχθησαν πριν εμφανιστεί η παραλλαγή Delta.

Εάν αυτά τα ευρέως εξουδετερωτικά αντισώματα αποδειχθούν τόσο αποτελεσματικά στον άνθρωπο όσο και στα χάμστερ, θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο από τις νέες παραλλαγές του SARS-CoV-2 και επίσης από νέους κορωνοϊούς που μεταπηδούν από ζώα σε ανθρώπους. Ωστόσο, η αξία τους τόσο στην πρόληψη όσο και στη θεραπεία παραμένει να αποδειχθεί σε κλινικές μελέτες. Επίσης, αυτά τα μονοκλωνικά αντισώματα θα πρέπει να παραχθούν σε επαρκείς ποσότητες και σε λογική τιμή.

Βιβλιογραφία

Tortorici MA et al. Broad sarbecovirus neutralization by a human monoclonal antibody. Nature 2021 Sep 2; 597:103.

Pinto D et al. Broad betacoronavirus neutralization by a stem helix–specific human antibody. Science 2021 Sep 3; 373:1109.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1378 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr