Το αντιγριπικό εμβόλιο και το εμβόλιο COVID-19 μπορούν να γίνουν την ίδια ημέρα, σύμφωνα με το CDC

Οι ασθενείς μπορούν τώρα να λάβουν το εμβόλιο COVID-19 και το εμβόλιο κατά της γρίπης στην ίδια επίσκεψη, σύμφωνα με τις νεότερες συστάσεις του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Προηγουμένως, το CDC συνιστούσε στους ανθρώπους να λαμβάνουν τα εμβόλια COVID-19 μόνα τους και να προγραμματίζουν άλλα εμβόλια τουλάχιστον 2 εβδομάδες πριν ή μετά τον εμβολιασμό τους για COVID-19. Αυτό γινόταν λόγω της μεγάλης  προσοχής κατά τη διάρκεια μιας περιόδου κατά την οποία αυτά τα εμβόλια ήταν καινούργια και δεν οφείλονταν σε οποιαδήποτε γνωστή ανησυχία για την ασφάλεια ή την ανοσογονικότητα. Ωστόσο, έχουν συλλεχθεί τώρα σημαντικά δεδομένα σχετικά με την ασφάλεια των εμβολίων COVID-19 που έχουν εγκριθεί από τον FDA.”

Η οδηγία που επιτρέπει τη συγχορήγηση εμβολίων COVID-19 με άλλα εμβόλια, συμπεριλαμβανομένου του εμβολίου γρίπης, δημοσιεύτηκε στα μέσα Μαΐου του τρέχοντος έτους και επανατοποθετήθηκε στις συστάσεις για τα εμβόλια της γρίπης που κυκλοφόρησαν στις 27 Αυγούστου. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής ακολούθησε σύντομα το παράδειγμα, ανακοινώνοντας νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα ότι για τα παιδιά που πληρούν τις προϋποθέσεις για το εμβόλιο COVID-19 (ηλικίας 12 ετών και άνω), οι συστάσεις της επιτρέπουν την ταυτόχρονη χορήγηση των εμβολίων της γρίπης και του COVID-19 κατά την ίδια επίσκεψη.

Αν και υπάρχουν περιορισμένα δεδομένα σχετικά με τη χορήγηση εμβολίων COVID-19 με άλλα εμβόλια, η εκτεταμένη εμπειρία με εμβόλια μη COVID-19 έχει δείξει ότι η ανοσογονικότητα και τα προφίλ των ανεπιθύμητων ενεργειών είναι γενικά παρόμοια όταν χορηγούνται ταυτόχρονα εμβόλια όπως όταν χορηγούνται μόνα τους. Εάν χορηγούν άλλους εμβολιασμούς μαζί με τα εμβόλια COVID-19, οι πάροχοι θα πρέπει να διαχωρίσουν τις θέσεις ένεσης κατά τουλάχιστον 3 εκατοστά, συνιστά το CDC και τα εμβόλια γρίπης που είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν τοπική αντίδραση, όπως μεγάλη δόση ή αδρανοποιημένο εμβόλιο γρίπης, θα πρέπει να χορηγούνται σε διαφορετικά άκρα, αν είναι δυνατόν.

Πηγή

Centers for Dosease Control and Prevention. Interim Clinical Considerations for Use of COVID-19 Vaccines Currently Approved or Authorized in the United States

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1378 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr