Έχει συμπτώματα ο υποκλινικός υποθυρεοειδισμός;

Τα συμπτώματα υποθυρεοειδισμού δεν ήταν πιο συχνά σε άτομα με υποκλινικό υποθυρεοειδισμό συγκριτικά προς τα  ευθυρεοειδικά άτομα.

Πολλοί ασθενείς με υποκλινικό υποθυρεοειδισμό (δηλαδή αυξημένα επίπεδα θυρεοειδοτρόπου ορμόνης [TSH] αλλά φυσιολογικά επίπεδα ελεύθερης θυροξίνης) έχουν διάφορα συμπτώματα που αυτοί ή οι γιατροί τους αποδίδουν σε δυσλειτουργία του θυρεοειδούς. Παρ’ όλα αυτά, η συνταγογράφηση λεβοθυροξίνης σε τέτοιους ασθενείς δεν βελτιώνει, κατά κανόνα, τα συμπτώματα.

Για να διερευνήσουν περαιτέρω εάν τα συμπτώματα σε ασθενείς με υποκλινικό υποθυρεοειδισμό σχετίζονται πραγματικά με τον θυρεοειδή ή είναι τυχαία, οι Δανοί ερευνητές συνέκριναν τον επιπολασμό 13 συμπτωμάτων σε 376 άτομα με υποκλινικό υποθυρεοειδισμό και σε 7.619 ευθυρεοειδικά άτομα. Σε προηγούμενη έρευνα της ίδιας ομάδας, αυτά τα συγκεκριμένα συμπτώματα ήταν σημαντικά πιο συχνά σε εμφανώς υποθυρεοειδικούς ασθενείς παρά στους ευθυρεοειδικούς.

Κανένα από τα 13 συμπτώματα δεν ήταν πιο συχνό σε άτομα με υποκλινικό υποθυρεοειδισμό. Για παράδειγμα, τα πέντε πιο συνηθισμένα συμπτώματα – κόπωση, ξηροδερμία, δύσπνοια, αστάθεια στη διάθεση και δυσκοιλιότητα – εμφανίστηκαν σε περίπου 50%, 30%, 25%, 25% και 20% των συμμετεχόντων, αντίστοιχα, χωρίς σημαντική διαφορές μεταξύ υποκλινικού υποθυρεοειδισμού και ευθυρεοειδικών συμμετεχόντων.

Επιπλέον, ο επιπολασμός των συμπτωμάτων δεν σχετίζεται με το βαθμό αύξησης της TSH: Ο επιπολασμός ήταν παρόμοιος σε ασθενείς με TSH ακριβώς πάνω από το φυσιολογικό εύρος (3,6-5,0 mU/L) και σε αυτούς με TSH> 6,3 mU/L.

Για άλλη μια φορά, έχουμε πειστικά στοιχεία ότι ο υποκλινικός υποθυρεοειδισμός δεν σχετίζεται με τυπικά συμπτώματα έκδηλου υποθυρεοειδισμού. Οι κλινικοί γιατροί πρέπει να αντισταθούν στη συνταγογράφηση λεβοθυροξίνης σε ασθενείς με υποκλινικό υποθυρεοειδισμό.

Βιβλιογραφία

Carlé A et al. Does subclinical hypothyroidism add any symptoms? Evidence from a Danish population-based study. Am J Med 2021 Sep; 134:1115.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1386 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr