Οι αλλεργικές αντιδράσεις στα mRNA COVID-19 εμβόλια είναι σπάνιες και ήπιες

Οι αλλεργικές αντιδράσεις στα mRNA COVID-19 εμβόλια είναι σπάνιες και συνήθως ήπιες, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας στο JAMA Network Open.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ μελέτησαν τις 22 αναφερθείσες αλλεργικές αντιδράσεις στις πρώτες 38.895 δόσεις των εμβολίων COVID-19 Pfizer/BioNTech και Moderna που δόθηκαν σε εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης από τις 18 Δεκεμβρίου 2020 έως τις 26 Ιανουαρίου 2021 (λιγότερο από 6% του εκατοστού) ). Από όλα τα εμβόλια, το 80,6% ήταν της Pfizer, ενώ το 18,7% ήταν της Moderna. Ο πληθυσμός της μελέτης ήταν 60% γυναίκες, 64% λευκοί, 2% μαύροι, 20% ασιάτες, 16% νεότεροι των 50 ετών και 54% ηλικίας 70 ετών και άνω.

Σύμφωνα με το εθνικό σύστημα αναφοράς ανεπιθύμητων συμβάντων εμβολίων (VAERS), το ποσοστό σοβαρής αναφυλαξίας που σχετίζεται με το εμβόλιο ή μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση που απαιτεί νοσηλεία, είναι 4,7 ανά εκατομμύριο για το εμβόλιο Pfizer και 2,5 ανά εκατομμύριο για τη Moderna. Σημειώνεται ότι το VAERS τείνει να μην συλλάβει τις ήπιες ή μέτριες αλλεργικές αντιδράσεις στα εμβόλια.

Από τις 22 αλλεργικές αντιδράσεις που εμφανίστηκαν εντός 3 ωρών από τη λήψη της δόσης εμβολίου, οι 20 εμφανίστηκαν σε γυναίκες. Τα συμπτώματα που υποδεικνύουν πιθανή αλλεργική αντίδραση περιλαμβάνουν κνίδωση, πρήξιμο του στόματος, των χειλιών, της γλώσσας ή του λαιμού, δύσπνοια, συριγμό ή σφίξιμο στο στήθος και αλλαγές στην αρτηριακή πίεση ή απώλεια συνείδησης.

Δεκαεπτά από τις 22 αντιδράσεις πληρούσαν τα διαγνωστικά κριτήρια για πιθανή αναφυλαξία. Τρεις εμβολιασμένοι έλαβαν επινεφρίνη, ένα φάρμακο που χορηγείται συνήθως για σοβαρή αναφυλαξία. Όλοι οι ασθενείς ανάρρωσαν.

Δεκαπέντε από τους 22 εμβολιασμένους με αλλεργικές αντιδράσεις είχαν ιστορικό αλλεργίας σε αντιβιοτικά (10), τρόφιμα (9), φάρμακα εξαιρουμένων των αντιβιοτικών (8) ή συνδυασμό αυτών. Πέντε ασθενείς είχαν ιστορικό αναφυλαξίας, 3 από αυτούς σε αντιβιοτικά, 1 σε χοιρινό και 1 σε φιστίκια.

Οι τρέχουσες οδηγίες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων συμβουλεύουν οποιονδήποτε είχε σοβαρή αλλεργική αντίδραση σε οποιοδήποτε συστατικό ή την πρώτη δόση του εμβολίου mRNA COVID-19 να αποφύγει περαιτέρω έκθεση σε αυτό.

Σε επακόλουθη μελέτη ενεργοποίησης βασεοφίλων, 10 από τα 11 δείγματα αίματος εμβολιασμένων αντέδρασαν στο αδρανές συστατικό του εμβολίου πολυαιθυλενογλυκόλη (PEG), το οποίο χρησιμοποιείται τόσο στα εμβόλια Pfizer όσο και στα Moderna (κανένα δεν βρέθηκε θετικό μέσω δοκιμής δερματικού τσιμπήματος). Επειδή και οι 11 εμβολιασμένοι είχαν αντισώματα κατά της PEG στο αίμα τους, οι συγγραφείς είπαν ότι ήταν πιθανώς ήδη ευαίσθητοι σε αυτήν από προηγούμενη έκθεση. Φαίνεται ότι το ίδιο το mRNA δεν προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις.

Τα αποτελέσματα της μελέτης υποδηλώνουν επίσης ότι οι αντιδράσεις διαμεσολαβούνται από αντισώματα ανοσοσφαιρίνης G (IgG) και βασεόφιλα, τα οποία συνήθως αντιμετωπίζονται με αντιισταμινικά, υγρά, κορτικοστεροειδή και παρατήρηση. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί εμβολιασμένοι που είχαν αλλεργικές αντιδράσεις στην πρώτη δόση θα μπορούν να λάβουν με ασφάλεια τη δεύτερη δόση υπό ιατρική επίβλεψη, ανέφεραν οι ερευνητές.

Είναι ωραίο να γνωρίζουμε ότι αυτές οι αντιδράσεις είναι αντιμετωπίσιμες. Το να έχεις αλλεργική αντίδραση σε αυτά τα νέα εμβόλια είναι ασυνήθιστο και αν συμβεί, υπάρχει τρόπος να αντιμετωπιστεί.

Η μελέτη προτείνει επίσης πώς οι κατασκευαστές εμβολίων μπορούν να αναδιαμορφώσουν τα εμβόλια για να γίνουν λιγότερο αλλεργιογόνα. Το PEG είναι ένα συνηθισμένο συστατικό σε οικιακά προϊόντα, καλλυντικά και φάρμακα, στα οποία οι γυναίκες πιθανότατα έχουν μεγαλύτερη έκθεση από τους άνδρες, ανέφεραν οι ερευνητές. Αυτό όχι μόνο θα μπορούσε να εξηγήσει τη διαφορά φύλου στις αντιδράσεις εμβολίων, αλλά θα μπορούσε επίσης να επιτρέψει στους κατασκευαστές να αναδιαμορφώσουν τα εμβόλια με λιγότερο αλλεργιογόνους σταθεροποιητές.

Βιβλιογραφία

Warren CM, Snow TT, Lee AS, et al. Assessment of Allergic and Anaphylactic Reactions to mRNA COVID-19 Vaccines With Confirmatory Testing in a US Regional Health System. JAMA Netw Open. 2021;4(9):e2125524.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1378 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr