Ποια η σημασία της ενδυμασίας των γιατρών για τους ασθενείς;

Σε μια έρευνα, η λευκή ιατρική μπλούζα βαθμολογήθηκε υψηλότερα από άλλα ρούχα. Οι γυναίκες βαθμολογήθηκαν ως λιγότερο επαγγελματίες από τους άνδρες, ανεξάρτητα από το ντύσιμό τους.

Ο ιστορικός συμβολισμός της λευκής ιατρικής μπλούζας – που αντιπροσωπεύει μια άσηπτη και επιστημονική προσέγγιση στην ιατρική πρακτική – τελευταία έχει εξασθενίσει. Η ενδυμασία των γιατρών έχει αλλάξει σημαντικά τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα μεταξύ των εκπαιδευομένων και των νεότερων ιατρών.

Σε πρ’οσφατη μελέτη, διερευνήθηκε η επίδραση της ενδυμασίας του γιατρού στις αντιλήψεις των ασθενών για την εμπειρία του γιατρού και τον επαγγελματισμό του. Μια ομάδα 487 ενηλίκων (μέση ηλικία 36 ετών) συμμετείχε σε μια διαδικτυακή έρευνα που περιείχε φωτογραφίες ανδρών και γυναικών μοντέλων που φορούσαν διάφορους συνδυασμούς τυπικών επαγγελματικών ενδυμάτων, κοστούμια, γιλέκα, μαλακά μπουφάν και λευκές ιατρικές μπλούζες. (Οι φωτογραφίες είναι διαθέσιμες ως Συμπληρωματικό Περιεχόμενο που σχετίζεται με αυτό το άρθρο στον ιστότοπο JAMA Network Open.)

Τα μοντέλα που φορούσαν λευκή μπλούζα, είτε πάνω από επαγγελματικά ρούχα είτε από κοστούμια, είχαν την υψηλότερη βαθμολογία για την εμπειρία και τον επαγγελματισμό από εκείνα που φορούσαν γιλέκα ή μπουφάν. Οι ασθενείς βαθμολόγησαν τα αρσενικά μοντέλα υψηλότερα από τα γυναικεία μοντέλα στον επαγγελματισμό, ανεξάρτητα από το ντύσιμο. Τα αρσενικά μοντέλα που φορούσαν λευκή μπλούζα ήταν πιο πιθανό να αναγνωριστούν ως γιατροί συγκριτικά προς τα γυναικεία μοντέλα (88% έναντι 72%).

Ασφαλώς και η ικανότητα ενός γιατρού δεν θα πρέπει να κρίνεται από το ντύσιμό του ή το φύλο του. Αυτή η μελέτη όμως, όπως και μια άλλη παρόμοια, επιβεβαιώνουν ότι η λευκή μπλούζα σημαίνει κάτι ιδιαίτερο για τους ασθενείς. Αυτή η μελέτη επιβεβαιώνει επίσης τη γνωστή και δυστυχώς επίμονη μεροληψία που έχουν οι ασθενείς έναντι του ρόλου και της εμπειρίας των γυναικών ιατρών.

Βιβλιογραφία

Xun H et al. Public perceptions of physician attire and professionalism in the US. JAMA Netw Open 2021 Jul 30; 4:e2117779.

Petrilli CM et al. Understanding patient preference for physician attire: A cross-sectional observational study of 10 academic medical centres in the USA. BMJ Open 2018 May 29; 8:e021239.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1378 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr