Η τακτική άσκηση επί ένα χρόνο σε μεσήλικες βελτίωσε την ελαστικότητα της καρδιάς που ήδη παρουσίαζε σημάδια καρδιακής ανεπάρκειας

Ένας χρόνος άσκησης βοήθησε να διατηρηθεί ή να αυξηθεί η νεανική ελαστικότητα του καρδιακού μυός σε άτομα που εμφανίζουν πρώιμα σημάδια καρδιακής ανεπάρκειας, όπως έδειξε μια μικρή μελέτη.

Η νέα έρευνα, που δημοσιεύθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου στο περιοδικό Circulation, ενισχύει την ιδέα ότι «η άσκηση είναι φάρμακο».

Η μελέτη επικεντρώθηκε σε μια κατάσταση που ονομάζεται καρδιακή ανεπάρκεια με διατηρημένο κλάσμα εξώθησης, η οποία επηρεάζει περίπου τους μισούς από τους 6 εκατομμύρια ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες με καρδιακή ανεπάρκεια. Χαρακτηρίζεται από αυξανόμενη δυσκαμψία του καρδιακού μυός και υψηλές πιέσεις μέσα στην καρδιά κατά τη διάρκεια της άσκησης. Η κατάσταση είναι σε μεγάλο βαθμό μη θεραπεύσιμη όταν διαπιστωθεί και προκαλεί κόπωση, συλλογή υγρού στους πνεύμονες και τα πόδια και δύσπνοια.

Θεωρείται από ορισμένους ως μία από τις σημαντικότερες ουσιαστικά μη θεραπεύσιμες ασθένειες στην καρδιαγγειακή ιατρική. Έτσι λοιπόν, εάν δεν υπάρχει θεραπεία, το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να καταλάβουμε πώς να το αποτρέψουμε στα αρχικά στάδια.

Προηγούμενες μελέτες έδειξαν ότι η παρατεταμένη άσκηση θα μπορούσε να βελτιώσει την ελαστικότητα της καρδιάς σε νεότερους ανθρώπους, αλλά ότι δεν είχε καμία επίδραση στη δυσκαμψία της καρδιάς σε άτομα 65 ετών και άνω. Έτσι, οι ερευνητές αναρωτήθηκαν εάν η τακτική άσκηση θα μπορούσε να βελτιώσει τη δυσκαμψία της καρδιάς σε υγιείς, καθιστικούς άνδρες και γυναίκες ηλικίας 45 έως 64 ετών.

Η μελέτη, περιελάμβανε 31 άτομα που έδειξαν κάποια πάχυνση του καρδιακού μυός και αύξηση των βιοδεικτών αίματος που σχετίζονται με καρδιακή ανεπάρκεια, παρόλο που δεν είχαν συμπτώματα όπως δύσπνοια.

Έντεκα κατατάχθηκαν τυχαία ως ομάδα ελέγχου και ακολούθησαν ένα πρόγραμμα γιόγκα, ισορροπίας και προπόνησης δύναμης τρεις φορές την εβδομάδα. Οι υπόλοιποι ακολούθησαν ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα άσκησης περπατήματος, ποδηλασίας ή κολύμβησης που χτίστηκε σταδιακά έως ότου οι συμμετέχοντες έκαναν εντατική αεροβική προπόνηση για τουλάχιστον 30 λεπτά τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, συν δύο έως τρεις προπονήσεις μέτριας έντασης και μία έως δύο προπονήσεις ενδυνάμωσης κάθε εβδομάδα. Ο καθένας είχε έναν προσωπικό προπονητή ή φυσιολόγο άσκησης για να παρακολουθεί την άσκησή του.

Μετά από ένα χρόνο, οι άνθρωποι που έκαναν έντονη προπόνηση έδειξαν φυσιολογικά και στατιστικά σημαντική βελτίωση στους δείκτες καρδιακής δυσκαμψίας και καρδιοαναπνευστικής ικανότητας, σε σύγκριση με καμία αλλαγή στην ομάδα ελέγχου.

Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η μέση ηλικία μπορεί να είναι ένα κριτικό σημείο για την έναρξη της άσκησης για την πρόληψη της καρδιακής ανεπάρκειας με διατηρημένο κλάσμα εξώθησης, πριν η καρδιά γίνει πολύ άκαμπτη.

Οι ερευνητές δεν μπορούν να καθορίσουν από τη νέα μελέτη εάν αυτοί οι άνθρωποι θα αναπτύξουν καρδιακή ανεπάρκεια. Θα χρειαστούν μεγαλύτερες μελέτες για αυτό. Επιπλέον, δεν είναι εύκολο για τους ανθρώπους να τηρήσουν ένα πρόγραμμα άσκησης και η εντατική παρέμβαση που μελετήθηκε μπορεί να είναι δύσκολη και δαπανηρή για να αναπαραχθεί σε μεγάλη κλίμακα.

Αυτή η μελέτη είναι ένα καλό πρώτο βήμα. Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι ένα δύσκολο πράγμα για να ζήσει κανείς και αν είμαστε σε θέση να την αποτρέψουμε με άσκηση αυτές είναι πραγματικά σημαντικές πληροφορίες.

Δεδομένου ότι αυτό το είδος καρδιακής ανεπάρκειας μπορεί να είναι τόσο δύσκολο να αντιμετωπιστεί, τα νέα αποτελέσματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους κλινικούς γιατρούς να συμβουλεύουν τους ασθενείς τους. Αυτό μας δίνει περισσότερες πληροφορίες για να πούμε σε έναν ασθενή, έχετε ήδη αυτά τα πρώιμα ευρήματα ότι κινδυνεύετε από καρδιακή ανεπάρκεια και η άσκηση θα μπορούσε να βοηθήσει την καρδιά σας να γίνει λιγότερο δύσκαμπτη.

Για άλλη μια φορά φαίνεται ότι η σωματική δραστηριότητα, με τα βαθιά οφέλη για την υγεία, πρέπει να ενσωματωθεί στην καθημερινή μας ζωή.

Βουρτσίζετε τα δόντια σας κάθε μέρα, κάνετε ντους, αλλάζετε εσώρουχα, τρώτε δείπνο. Αυτά είναι πράγματα που κάνετε αδιάλειπτα κάθε μέρα για την υγεία σας και την προσωπική σας φροντίδα. Η άσκηση πρέπει να είναι μέρος αυτής της διαδικασίας. Και έτσι μπορούμε να παραμείνουμε όσο το δυνατόν πιο υγιείς καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής.

Βιβλιογραφία

Michinari Hieda, et al. One-Year Committed Exercise Training Reverses Abnormal Left Ventricular Myocardial Stiffness in Patients With Stage B Heart Failure With Preserved Ejection Fraction. Circulation. 2021;144:934–946.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1384 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr