Ο κακός ύπνος αυξάνει τον κίνδυνο αρρυθμιών

Ένα υγιές πρότυπο ύπνου συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο για ορισμένες αρρυθμίες σε αυτή τη μεγάλη, προοπτική μελέτη.

Υπάρχει μια αυξανόμενη εστίαση στη σημασία του σωστού ύπνου για την καλή υγεία. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τη βρετανική Biobank για να διερευνήσουν τη σχέση μεταξύ υγιούς ύπνου και κινδύνου για καρδιακές αρρυθμίες.

Οι συμμετέχοντες με κολπική μαρμαρυγή (AF), κοιλιακές αρρυθμίες, βραδυαρρυθμία ή ελλείπουσες πληροφορίες σχετικά με την αυτοαναφερόμενη συμπεριφορά ύπνου αποκλείστηκαν. Οι ερευνητές δημιούργησαν μια βαθμολογία ύπνου 5 σημείων με βάση το υγιές πρότυπο ύπνου, που ορίζεται ως πρώιμος χρονοτύπος («πρωινό» άτομο ), διάρκεια ύπνου 7 έως 8 ώρες την ημέρα, ποτέ/σπάνια ή μερικές φορές δεν παρουσιάζει αϋπνία ή υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας και ποτέ ροχαλητό.

Από περίπου 400.000 συμμετέχοντες που συμπεριλήφθηκαν στην ανάλυση, το 21% είχε βαθμολογίες 5 (θετικές για όλες τις υγιείς συμπεριφορές). Όσοι είχαν υγιή πρότυπα ύπνου ήταν πιο πιθανό να είναι γυναίκες, να είναι λιγότερο εξαρτημένοι από υλικά αγαθά, να είναι πιο σωματικά δραστήριοι και να έχουν χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος και λιγότερο πιθανό να έχουν υπέρταση, διαβήτη τύπου 2 ή υπερχοληστερολαιμία.

Κατά τη διάρκεια μιας μέσης παρακολούθησης 11 ετών, το σκορ ύπνου συσχετίστηκε αντιστρόφως με κίνδυνο για AF και βραδυαρρυθμία. Σε ένα προσαρμοσμένο μοντέλο, κάθε αύξηση 1 βαθμού στο σκορ ύπνου συσχετίστηκε με 7% μείωση του κινδύνου για AF και μείωση 9% του κινδύνου για βραδυαρρυθμία. Δεν υπήρχε σημαντική συσχέτιση με τις κοιλιακές αρρυθμίες. Η συσχέτιση με AF ήταν ισχυρότερη σε άτομα με χαμηλότερο γενετικό κίνδυνο για AF.

Τα υγιή πρότυπα ύπνου συσχετίστηκαν με χαμηλότερο κίνδυνο για AF και βραδυαρρυθμία αλλά όχι κοιλιακή αρρυθμία. Η μελέτη είναι παρατήρησης και μπορεί να υπάρχουν συγχυτικοί παράγοντες. Ωστόσο, η έννοια ότι θα πρέπει να ενθαρρύνουμε τους ασθενείς να υιοθετήσουν υγιή πρότυπα ύπνου φαίνεται να συνάδει με ένα μεγάλο και αυξανόμενο σύνολο στοιχείων. Αυτή η μεγάλη μελέτη σε μια καλά χαρακτηρισμένη ομάδα προσφέρει έναν άλλο λόγο για να ενθαρρύνουμε τους ασθενείς να κοιμηθούν καλά.

Βιβλιογραφία

Li X et al. Healthy sleep patterns and risk of incident arrhythmias. J Am Coll Cardiol 2021 Sep 21; 78:1197.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1378 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr