ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: Η μολνουπιραβίρη αποτελεσματικό φάρμακο κατά της COVID-19

Η Merck & Co ανακοίνωσε την Παρασκευή σε δελτίο τύπου ότι η πειραματική της θεραπεία Molnupiravir κατά της COVID μείωσε τις νοσηλείες και τους θανάτους στο μισό σε άτομα που προσβλήθηκαν πρόσφατα από τον κορωνοϊό. Σύντομα θα ζητήσει από τους αρμόδιους στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο να επιτρέψουν τη χρήση του. Εάν εγκριθεί, το φάρμακο θα είναι το πρώτο χάπι για τη θεραπεία της COVID-19. Είναι μια σημαντική πρόοδος στις προσπάθειες καταπολέμησης της πανδημίας. Τα ευρήματα δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί σε περιοδικό με κριτές.

Στην ενδιάμεση ανάλυση, το 7,3 % των ασθενών που έλαβαν Molnupiravir νοσηλεύτηκαν μέχρι την 29η ημέρα, σε σύγκριση με το 14,1 % των ασθενών που έλαβαν εικονικό φάρμακο που νοσηλεύτηκαν ή πέθαναν. Τα ισχυρά αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι ένα νέο κύμα αποτελεσματικών και εύχρηστων θεραπειών για την Covid θα γίνει σταδιακά διαθέσιμο στις Ηνωμένες Πολιτείες και παγκόσμια, αν και η προσφορά είναι πιθανό να είναι αρχικά περιορισμένη.

Το φάρμακο της Merck θα είναι το πρώτο χάπι για τη θεραπεία της Covid-19. Είναι πιθανό να ακολουθήσει μια σειρά από άλλα αντιιικά χάπια που άλλες εταιρείες πασχίζουν να φέρουν στην αγορά. Έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν σε πολύ περισσότερους ανθρώπους από τις θεραπείες αντισωμάτων που χρησιμοποιούνται ευρέως στις Ηνωμένες Πολιτείες για τους ασθενείς υψηλού κινδύνου.

Φαίνεται ότι θα μεταφραστεί σε πολλές χιλιάδες ζωές που θα σωθούν παγκοσμίως, όπου υπάρχει λιγότερη πρόσβαση σε μονοκλωνικά αντισώματα.

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου χαιρέτισαν την Παρασκευή τα ισχυρά δεδομένα της δοκιμής, αλλά σημείωσαν ότι τα αντιιικά χάπια δεν υποκαθιστούν την προσπάθεια εμβολιασμού. Παρά τον αυξανόμενο αριθμό κυβερνήσεων και εταιρειών που επιβάλλουν εμβόλια, μόνο το 56 τοις εκατό των Αμερικανών είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Ο εμβολιασμός, παραμένει μακράν το καλύτερο όπλο μας κατά του Covid-19 αυτή τη στιγμή. Μπορεί να περιορίσει τη μετάδοση Covid και είναι προτιμότερη η πρόληψη από τη θεραπεία.

Τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών δύο άλλων αντιιικών χαπιών, το ένα που αναπτύχθηκε από την Pfizer και το άλλο από την Atea Pharmaceuticals και τη Roche, αναμένονται τους επόμενους μήνες.

Το φάρμακο της Merck έχει σχεδιαστεί για να σταματήσει τον πολλαπλασιασμό του κορωνοϊού εισάγοντας σφάλματα στον γενετικό του κώδικα. Οι γιατροί θα μπορούν συνταγογραφούν τη θεραπεία σε ασθενείς, οι οποίοι θα παίρνουν τα χάπια από τα φαρμακεία. Το φάρμακο προορίζεται να λαμβάνεται ως τέσσερις κάψουλες δύο φορές την ημέρα για πέντε ημέρες – συνολικά 40 χάπια κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε παραγγελίες για 1,7 εκατομμύρια θεραπείες, με τιμή περίπου $ 700 ανά ασθενή. Αυτό είναι περίπου το ένα τρίτο του τρέχοντος κόστους της θεραπείας μονοκλωνικών αντισωμάτων, το οποίο συνήθως χορηγείται στους ασθενείς μέσω ενδοφλέβιων ενέσεων.

Ο περιορισμένος αριθμός δόσεων που έχει παραγγείλει η κυβέρνηση των ΗΠΑ σημαίνει ότι μόνο ένα μικρό μέρος αυτών που αρρωσταίνουν από Covid είναι πιθανό να είναι σε θέση να λάβουν τη θεραπεία, τουλάχιστον αρχικά. Η Merck δήλωσε την Παρασκευή ότι αναμένει να είναι σε θέση να παράγει αρκετά χάπια για 10 εκατομμύρια ανθρώπους μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, αν και δεν είναι σαφές πόσες από αυτές τις δόσεις θα πάνε στις Ηνωμένες Πολιτείες ή σε άλλες χώρες.

Πηγή

Merck and Ridgeback’s Investigational Oral Antiviral Molnupiravir Reduced the Risk of Hospitalization or Death by Approximately 50 Percent Compared to Placebo for Patients with Mild or Moderate COVID-19 in Positive Interim Analysis of Phase 3 Study

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1381 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr