Η μείωση των κρουσμάτων COVID-19 που παρατηρείται παγκόσμια δίνει ελπίδες σταθεροποίησης της πανδημίας

Η σταθερή πτώση των κρουσμάτων COVID-19 που βρίσκεται σε εξέλιξη από τον Αύγουστο δείχνει σημάδια σταθεροποίησης, αντανακλώντας την άνοδο της δραστηριότητας στην Ευρώπη με φόντο μειώσεις σε άλλες περιοχές του κόσμου.

Συνολικά, οι μειώσεις στα κρούσματα και στους θανάτους ήταν μικρές σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα: 4% για τα κρούσματα και 2% για τους θανάτους. Για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα, ο αριθμός των κρουσμάτων στην Ευρώπη αυξήθηκε, με άλμα 7% την περασμένη εβδομάδα.

Η πανδημία επιμένει σε πολλές χώρες
Αν και οι παγκόσμιες τάσεις συνεχίζουν να μειώνονται, σημαντική μετάδοση εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη σε ορισμένες χώρες και στις έξι περιοχές του κόσμου. Έχουν αναφερθεί πάρα πολλά κρούσματα και θάνατοι παρότι έχουμε πλέον εργαλεία για την αποτροπή τους.

Οι δύο περιοχές που αναφέρουν τα υψηλότερα περιστατικά κρουσμάτων και θανάτων περιλαμβάνουν την Ευρώπη και την Αμερική. Οι πέντε χώρες που ανέφεραν τα περισσότερα κρούσματα είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ρωσία, η Τουρκία και η Ινδία.

Τρεις ακόμη χώρες επιβεβαίωσαν την παραλλαγή Delta (B1617.2) για πρώτη φορά, ανεβάζοντας τον αριθμό σε 193. Αν και η Delta έχει ανταγωνιστεί άλλες παραλλαγές σε πολλές χώρες,φαίνεται ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ των περιφερειών και των χωρών. Το πιο αξιοσημείωτο παράδειγμα είναι σε ορισμένες χώρες της Νότιας Αμερικής όπου η επέκταση της Delta ήταν πιο σταδιακή και όπου οι παραλλαγές Gamma (P1) και Mu (B1612) εξακολουθούν να αποτελούν μεγάλο μέρος των δειγμάτων αλληλουχίας.

Αν και τα συνολικά κρούσματα στην Αμερικανική ήπειρο μειώνονται, υπάρχουν περιοχές με την αντίθετη εξέλιξη, με τις νοσηλείες να αυξάνονται στον ανατολικό Καναδά και τους θανάτους να αυξάνονται στο Μεξικό. Η κατάσταση είναι πιο σοβαρή στην Καραϊβική, με τη Δομινικανή Δημοκρατία και τα Μπαρμπάντος να αναφέρουν άλμα 40% των κρουσμάτων την περασμένη εβδομάδα.

Αν και τα επίπεδα κρουσμάτων μειώνονται στο μεγαλύτερο μέρος της Νότιας Αμερικής, η Βολιβία και η Βενεζουέλα αναφέρουν αύξηση των νέων λοιμώξεων.

Πηγή

Weekly epidemiological update on COVID-19 – 19 October 2021. WHO TEAM

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1378 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr