Τα συμπληρώματα ιχθυελαίου (ω3 λιπαρά οξέα) σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής

Τα ευρήματα προέρχονται από μια μετανάλυση μεγάλων τυχαιοποιημένων συγκριτικών μελετών (RCTs).

Τα συμπληρώματα ιχθυελαίου (θαλάσσιων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων) συνιστώνται μερικές φορές για την πρόληψη καρδιαγγειακών επεισοδίων, αλλά παραμένει αμφιλεγόμενο το εάν αυτή η κατηγορία φαρμάκων παρέχει καρδιαγγειακά οφέλη. Επιπλέον, έχει προκύψει μια νέα ανησυχία, ότι ο κίνδυνος κολπικής μαρμαρυγής (ΚΜ) μπορεί να αυξηθεί με τη χρήση τους.

Για να διερευνήσουν τον κίνδυνο για ΚΜ σε αυτό το πλαίσιο, οι ερευνητές διεξήγαγαν μια μετανάλυση δεδομένων από περισσότερους από 81.000 συμμετέχοντες σε επτά RCT που εξέταζαν την επίδραση του ιχθυελαίου στα καρδιαγγειακά αποτελέσματα. Σχεδόν τα τρία τέταρτα των συμμετεχόντων συμμετείχαν σε μελέτες με δόσεις ≤1 g/ημέρα και οι υπόλοιποι ήταν σε μελέτες που δοκίμασαν δόσεις >1 g/ημέρα. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν τα 65 έτη και το 40% ήταν γυναίκες.

Κατά τη διάρκεια μιας διάμεσης παρακολούθησης 5 ετών, 2.905 ασθενείς (3,6%) εμφάνισαν κολπική μαρμαρυγή (πιθανώς νεοεμφανιζόμενη κολπική μαρμαρυγή) κατά τη διάρκεια των μελετών. Ο κίνδυνος για ΚΜ αυξήθηκε σημαντικά με τα συμπληρώματα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο (αναλογία κινδύνου 1,25). Όταν στρωματοποιήθηκε ανά δόση, το μέγεθος κινδύνου ήταν μεγαλύτερο στις μελέτες δόσεων >1 g/ημέρα (HR 1,49) σε σύγκριση με εκείνες που δοκίμασαν δόση ≤1 g/ημέρα (HR 1,12).

Φαίνεται ότι τα θαλάσσια ωμέγα-3 ενέχουν πραγματικό κίνδυνο για εμφάνιση κολπικής μαρμαρυγής, ο οποίος μπορεί να είναι αυξημένος στις υψηλότερες δόσεις. Για πολλά άτομα, τα οφέλη ορισμένων ωμέγα-3 μπορεί να υπερτερούν του κινδύνου, αλλά για ασθενείς υψηλού κινδύνου για κολπική μαρμαρυγή ή με συγκεκριμένη ανησυχία για την αποφυγή της, η παράλειψη της χρήσης ωμέγα-3 (ή τουλάχιστον η λήψη χαμηλής δόσης) μπορεί να αποδειχθεί σοφή επιλογή.

Βιβλιογραφία

Gencer B et al. Effect of long-term marine omega-3 fatty acids supplementation on the risk of atrial fibrillation in randomized controlled trials of cardiovascular outcomes: A systematic review and meta-analysis. Circulation 2021 Oct 6

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1384 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr