Μέτρηση της αρτηριακής πίεσης στο σπίτι: πώς γίνεται σωστά

Η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης στο σπίτι, όταν γίνεται σωστά, είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για τη διάγνωση της υπέρτασης αλλά και για την παρακολούθηση της θεραπείας. Εννοείται ότι δεν υποκαθιστά τις τακτικές επισκέψεις στον ιατρό σας αλλά τις συμπληρώνει. Εάν σας έχουν συνταγογραφηθεί φάρμακα για τη μείωση της αρτηριακής σας πίεσης, μην σταματήσετε να παίρνετε τα φάρμακά σας χωρίς να συμβουλευτείτε το γιατρό σας, ακόμα κι αν οι μετρήσεις της αρτηριακής σας πίεσης είναι στο φυσιολογικό εύρος κατά την παρακολούθηση στο σπίτι.

Ορισμένες οδηγίες για τη μέτρηση στο σπίτι

Μείνε ακίνητος. Μην καπνίζετε, μην πίνετε ροφήματα με καφεΐνη ή μην ασκείστε εντός 30 λεπτών πριν μετρήσετε την αρτηριακή σας πίεση. Αδειάστε την ουροδόχο κύστη σας και εξασφαλίστε τουλάχιστον 5 λεπτά ήρεμης ανάπαυσης πριν από τις μετρήσεις.

Κάτσε σωστά. Καθίστε με την πλάτη σας ίσια και στηριγμένη σε μια κρέκλα για παράδειγμα. Τα πόδια σας πρέπει να ακουμπούν στο πάτωμα δεν πρέπει να είναι σταυρωμένα. Το χέρι σας θα πρέπει να στηρίζεται σε μια επίπεδη επιφάνεια (όπως ένα τραπέζι) με τον βραχίονα στο ύψος της καρδιάς. Βεβαιωθείτε ότι το κάτω μέρος της περιχειρίδας είναι τοποθετημένο πάνω από την κάμψη του αγκώνα.

Μετρήστε την ίδια ώρα κάθε μέρα. Είναι σημαντικό να λαμβάνετε τις μετρήσεις την ίδια ώρα κάθε μέρα, όπως το πρωί και το βράδυ. Κάνετε καθημερινές μετρήσεις 2 εβδομάδες μετά από μια αλλαγή στη θεραπεία και κατά τη διάρκεια της εβδομάδας πριν από το επόμενο ραντεβού σας με τον γιατρό. Στα υπόλοιπα διαστήματα συνιστάται να μετράτε την πίεση 1 φορά την εβδομάδα.

Κάντε πολλές μετρήσεις και καταγράψτε τα αποτελέσματα. Κάθε φορά που μετράτε, κάντε δύο ή τρεις μετρήσεις με διαφορά ενός λεπτού και καταγράψτε τα αποτελέσματα σε ένα χαρτί. Εάν η οθόνη σας έχει ενσωματωμένη μνήμη για την αποθήκευση των μετρήσεων σας, πάρτε την μαζί σας στα ραντεβού σας. Ορισμένες οθόνες ενδέχεται επίσης να σας επιτρέπουν να στείλετε τις μετρήσεις σας ηλεκτρονικά στο γιατρό σας

Μην μετράτε την πίεση πάνω από τα ρούχα.

Τι πρέπει να κάνετε εάν διαπιστώσετε αυξημένη αρτηριακή πίεση;

Μια μόνο υψηλή ένδειξη δεν αποτελεί άμεση αιτία συναγερμού. Εάν λάβετε μια μέτρηση που είναι ελαφρώς ή μετρίως υψηλότερη από το κανονικό, μετρήστε την αρτηριακή σας πίεση μερικές φορές ακόμη σε σωστή θέση και μετά από ανάπαυση μερικών λεπτών. Εάν  επιμένει η αυξημένη πίεση, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Πάντως, είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο να υπάρχει αυξημένη αρτηριακή πίεση σε μια στρεσογόνα κατάσταση, όπως πόνος, φόβος, ανησυχία. Μόλις περάσει το στρεσογόνο ερέθισμα η αρτηριακή πίεση υποχωρεί.

Εάν η αρτηριακή σας πίεση είναι υψηλότερη από 180/120 mm Hg και αντιμετωπίζετε σημάδια πιθανής βλάβης οργάνων, όπως πόνο στο στήθος, δύσπνοια, πόνο στην πλάτη, μούδιασμα/αδυναμία, αλλαγή στην όραση, δυσκολία στην ομιλία, μην περιμένετε να δείτε εάν η πίεσή σου πέφτει από μόνη της. Καλέστε το γιατρό σας.

Ποιό πιεσόμετρο να αγοράσετε;

Συνιστάται μια ημιαυτόματη ή αυτόματη (ηλεκτρονική) συσκευή βραχίονα. Οι συσκευές καρπού και δακτύλων δεν συνιστώνται επειδή είναι λιγότερο αξιόπιστες. Επιλέξτε μια διαπιστευμένη συσκευή. Εάν δεν είστε σίγουροι, ζητήστε τη συμβουλή του γιατρού σας ή βρείτε επιλογές στο stridebp.org. Όταν επιλέγετε ένα πιεσόμετρο για μια ηλικιωμένη, έγκυο γυναίκα ή παιδί, βεβαιωθείτε ότι είναι διεπιστευμένο για αυτές τις καταστάσεις. Βεβαιωθείτε ότι η περιχειρίδα ταιριάζει — μετρήστε γύρω από τον βραχίονά σας και επιλέξτε μια συσκευή που συνοδεύεται από το σωστό μέγεθος περιχειρίδας.

Μόλις αγοράσετε την συσκευή σας, φέρτε την στο επόμενο ραντεβού σας Ζητήστε από το γιατρό σας να ελέγξει ότι τη χρησιμοποιείτε σωστά και ότι έχετε τα ίδια αποτελέσματα με τσυσκευή του γιατρού.

Σε ποιες περιπτώσεις χρειάζονται οι μετρήσεις στο σπίτι;

Σε οποιονδήποτε έχει διαγνωστεί με υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση).
Σε άτομα που ξεκινούν αντιυπερτασική θεραπεία για να προσδιορίσουν την αποτελεσματικότητά της.

Υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού στο οποίο δεν μπορεί να γίνει σωστή διάγνωση εάν δεν υπάρχουν οι μετρήσεις στο σπίτι. Αυτοί είναι:

  • Άτομα που έχουν υψηλές μετρήσεις μόνο στο ιατρείο και φυσιολογικές στο σπίτι (υπέρταση λευκής μπλούζας).
  • Άτομα που έχουν υψηλές μετρήσεις μόνο στο σπίτι και φυσιολογικές στο ιατρείο (συγκαλυμμένη υπέρταση).

Διαφορά πίεσης μεταξύ των δυο χεριών

Έχουν γίνει αρκετές μελέτες για να προσδιοριστεί ποια είναι η φυσιολογική διαφορά μεταξύ δεξιού και αριστερού βραχίονα. Γενικά, οποιαδήποτε διαφορά 10 mmHg ή λιγότερο θεωρείται φυσιολογική και δεν προκαλεί ανησυχία.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1378 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr