Η αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών στη διάρκεια της πανδημίας όχι μόνο δεν βοηθά στη θεραπεία της COVID-19 αλλά οδηγεί στην ανάπτυξη ανθεκτικών μικροβίων

Η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών και άλλων αντιμικροβιακών φαρμάκων κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού βοηθά τα βακτήρια να αναπτύξουν αντίσταση που θα καταστήσει αναποτελεσματικά αυτά τα σημαντικά φάρμακα με την πάροδο του χρόνου, προειδοποίησε την Τετάρτη 17/11/2021 ο Παναμερικανικός Οργανισμός Υγείας (PAHO).

Αρκετές χώρες της Αμερικής, συμπεριλαμβανομένης της Αργεντινής, της Ουρουγουάης, του Ισημερινού, της Γουατεμάλας και της Παραγουάης, αναφέρουν αύξηση στον εντοπισμό λοιμώξεων ανθεκτικών στα φάρμακα που πιθανότατα έχουν συμβάλει στην αύξηση της θνησιμότητας σε νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID-19, ανέφερε η υπηρεσία υγείας.

Έχουμε δει τη χρήση αντιμικροβιακών ουσιών να αυξάνεται σε πρωτοφανή επίπεδα, με δυνητικά σοβαρές συνέπειες. Κινδυνεύουμε να χάσουμε τα φάρμακα στα οποία βασιζόμαστε για τη θεραπεία κοινών λοιμώξεων.

Γίνεται δυστυχώς μεγάλη κατάχρηση αντιβιοτικών εκτός νοσοκομείων και φάρμακα όπως η ιβερμεκτίνη και η χλωροκίνη συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται παρότι ειναι μη αποδεδειγμένες θεραπείες, ααλλά και παρότι υπάρχουν πλέον ισχυρές ενδείξεις ότι δεν ωφελούν τους ασθενείς με COVID-19.

Η χρήση της ιβερμεκτίνης και της χλωροκίνης έχει ενθαρρυνθεί ενεργά από ορισμένες αρχές, όπως για παράδειγμα από τον ακροδεξιό πρόεδρος Ζαΐρ Μπολσονάρο στη Βραζιλία.

Στοιχεία από νοσοκομεία δείχνουν ότι το 90% έως 100% των νοσηλευόμενων ασθενών με COVID-19 έλαβαν αντιμικροβιακό ως μέρος της θεραπείας τους, ενώ μόνο το 7% από αυτούς είχαν μια δευτερογενή λοίμωξη που απαιτούσε χρήση αυτών των φαρμάκων.

Η κατάχρηση και η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών θεωρείται από καιρό ως πιθανή απειλή που θα μπορούσε να οδηγήσει στην εμφάνιση των λεγόμενων υπερμικροβίων με αντοχή στις υπάρχουσες θεραπείες, ένα πρόβλημα που έχει επιδεινωθεί από την πανδημία.

Σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας, αρκετοί ασθενείς αλλά δυστυχώς και γιατροί θεώρησαν δεδομένη τη δύναμη των αντιμικροβιακών φαρμάκων παρότι είναι γνωστό ότι τα αντιβιοτικά δεν δρουν έναντι των ιών. Μπορεί να περάσουν μήνες ή χρόνια μέχρι να γίνει εμφανής ο πλήρης αντίκτυπος της υπερβολικής χρήσης των αντιβιοτικών.

Η παραγωγή νέων αντιβιοτικών έχει επίσης επιβραδυνθεί σημαντικά, καθώς τείνουν να είναι πολύ λιγότερο κερδοφόρα από άλλα φάρμακα. Μια φαρμακευτική εταιρεία δεν αναμένει κέρδη από ένα νέο αντιβιοτικό για τον εξής απλό λόγο: Η χρήση των νέων αντιβιοτικών περιορίζεται με αυστηρά κριτήρια ώστε να παραμείνουν αποτελεσματικά και να αποφευχθεί η αντοχή των μικροβίων σε αυτά.

Έτσι λοιπόν θα πρέπει να σταματήσει η αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών (για παράδειγμα αζιθρομυκίνη) σε ασθενείς με κορωνοϊό για 3 λόγους:

  1. δεν δρουν παρά μόνο στις σπάνιες περιπτώσεις που εμφανιστεί επιλοίμωξη με μικρόβια
  2. οδηγούν σε ανάπτυξη ανθεκτικών μικροβίων
  3. έχουν παρενέργειες που μπορεί να αποδειχθούν σοβαρές, όπως π.χ. η εμφάνιση επικίνδυνων αρρυθμιών.

Πηγή

Americas report surge in drug-resistant infections due to misuse of antimicrobials during pandemic. 

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1381 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr