Οξύμετρο: πρέπει να έχουμε στο σπίτι;

Μια νέα μελέτη δείχνει πόσο σωτήρια μπορεί να είναι η παρακολούθηση των επιπέδων οξυγόνου στο σπίτι.

Το παλμικό οξύμετρο είναι μια μικρή συσκευή που κουμπώνει στο δάχτυλό σας και μετρά τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα σας.

Πολλοί άνθρωποι έμαθαν για πρώτη φορά για το οξύμετρο στις πρώτες μέρες της πανδημίας, αφού ορισμένοι ασθενείς με Covid-19 παρουσίασαν μια εικόνα χαμηλού οξυγόνου στο αίμα που ονομάζεται «σιωπηλή υποξία», η οποία συμβαίνει όταν τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα πέφτουν τόσο αργά που ένας ασθενής δεν παρατηρεί ότι κάτι δεν πάει καλά. Συχνά αυτοί οι ασθενείς είναι τόσο άρρωστοι όταν φτάνουν στο νοσοκομείο που πρέπει να τοποθετηθούν σε αναπνευστήρα.

Μια μελέτη από τη Νότια Αφρική έδειξε ότι η χρήση ενός οξύμετρου για τον έλεγχο των επιπέδων οξυγόνου μετά τη διάγνωση του Covid σώζει πραγματικά ζωές. Γι’ αυτή τη μελέτη, σε 8.115 ασθενείς υψηλού κινδύνου δόθηκε ένα παλμικό οξύμετρο για χρήση στο σπίτι μετά τη διάγνωση του Covid-19. Η μελέτη επικεντρώθηκε στους ασθενείς με υψηλότερο κίνδυνο, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων, εκείνων που ήταν έγκυες ή εκείνων με χρόνιες ασθένειες όπως καρδιακές παθήσεις, υπέρταση ή διαβήτη.

Μετά τη διάγνωση του Covid, οι ασθενείς έλαβαν ένα οξύμετρο και έλαβαν μια κλήση παρακολούθησης για να επιβεβαιωθεί ότι το χρησιμοποιούσαν σωστά. Τους ζητήθηκε να καταγράφουν τον κορεσμό οξυγόνου και τον καρδιακό τους ρυθμό δύο φορές την ημέρα και τους δόθηκε εντολή να καλέσουν γιατρό εάν η ένδειξη αρχίσει να πέφτει κάτω από το 95%. Εάν η ένδειξη έπεφτε κάτω από το 90%, τους δόθηκε εντολή να πάνε στο τμήμα επειγόντων του νοσοκομείου. Και σε όλους τους ασθενείς είπαν να αναζητήσουν επείγουσα περίθαλψη εάν είχαν δυσκολία στην αναπνοή, ανεξάρτητα από τον αριθμό που έδειχνε η συσκευή.

Στη συνέχεια, η ομάδα μελέτης συγκρίθηκε με περίπου 30.000 ασθενείς στο γενικό πληθυσμό που επισκέφθηκαν γιατροί σε όλη τη χώρα μεταξύ Μαρτίου και Οκτωβρίου 2020. Κατά τη διάρκεια της περιόδου της μελέτης, 544 άτομα (από 38.660 ασθενείς) πέθαναν από Covid-19, συμπεριλαμβανομένων 49 στην ομάδα μελέτης.

Αλλά ο κίνδυνος θανάτου ήταν περίπου 50% χαμηλότερος μεταξύ των ασθενών που είχαν λάβει οδηγίες να παρακολουθούν το οξυγόνο τους στο σπίτι. Με βάση το συνολικό ποσοστό θνησιμότητας, αναμενόταν ότι 95 άτομα στην ομάδα μελέτης θα είχαν πεθάνει. Όμως, η χρήση ενός οξύμετρου φαίνεται ότι έσωσε τις ζωές 46 ανθρώπων.

Το μέγεθος του οφέλους ξάφνιασε ακόμη και μερικούς από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της παρακολούθησης οξυγόνου στο σπίτι. Η διαφορά θνησιμότητας κατά 50% είναι ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα. Πολύ σπάνια βλέπουμε τόσο μεγάλο όφελος.

Η διαφορά στη θνησιμότητα μεταξύ των δύο ομάδων φαίνεται να εξηγείται από το γεγονός ότι οι άνθρωποι που παρακολουθούσαν τα επίπεδα οξυγόνου τους στο σπίτι αναζήτησαν ιατρική φροντίδα νωρίτερα κατά τη διάρκεια της ασθένειάς τους. Μεταξύ των ασθενών που πήγαν στο νοσοκομείο, εκείνοι που είχαν χρησιμοποιήσει παλμικό οξύμετρο στο σπίτι είχαν χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονής, όπως μετρήθηκαν με ένα τεστ C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP).

Εκτός από το να βοηθά τους ασθενείς να γνωρίζουν πότε πρέπει να αναζητήσουν ιατρική φροντίδα, ένα παλμικό οξύμετρο μπορεί να μειώσει το άγχος μετά τη διάγνωση του Covid-19.

Για να χρησιμοποιήσετε ένα παλμικό οξύμετρο, πιέστε τη συσκευή για να ανοίξει όπως θα πατούσατε ένα κλιπ ή ένα μανταλάκι και τοποθετήστε το δάχτυλό σας σφιχτά μέσα. Η συσκευή εκπέμπει διαφορετικά μήκη κύματος φωτός μέσω του δακτύλου σας. Στοχεύει στην αιμοσφαιρίνη, ένα μόριο πρωτεΐνης στο αίμα σας που μεταφέρει οξυγόνο. Το παλμικό οξύμετρό σας θα σας δώσει μια αριθμητική ένδειξη — ένα ποσοστό που υποδεικνύει το επίπεδο κορεσμού οξυγόνου στο αίμα σας. Μέσα σε δευτερόλεπτα, ανάβει με αριθμούς που υποδεικνύουν το επίπεδο οξυγόνου στο αίμα και τον καρδιακό σας ρυθμό.

Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι θα λάβουν μια ένδειξη οξυγόνου περίπου 95 – 99&. Μερικοί άνθρωποι με υπάρχουσες παθήσεις μπορεί να έχουν χαμηλότερη φυσιολογική ανάγνωση. Γενικά, οι γιατροί λένε ότι πρέπει να ζητήσετε ιατρική συμβουλή εάν ο αριθμός πέσει γρήγορα ή πέσει κάτω από το 94.

Αλλά η ακρίβεια της συσκευής μπορεί να ποικίλλει, ιδιαίτερα σε ασθενείς με σκούρο δέρμα. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι το αποτέλεσμα δεν ήταν ακριβές σε έναν στους 10 μαύρους ασθενείς. Ένα άτομο με σκούρο δέρμα μπορεί ακόμα να χρησιμοποιήσει τη συσκευή, αλλά οι γιατροί λένε ότι είναι σημαντικό να δίνουμε προσοχή σε οποιαδήποτε πτωτική τάση στις ενδείξεις οξυγόνου, αντί να προσηλώνουμε σε έναν συγκεκριμένο αριθμό. Εάν είστε άρρωστοι στο σπίτι με Covid-19 και η κανονική σας ένδειξη πέφτει κατά τέσσερις βαθμούς ή περισσότερο, αυτός είναι ένας καλός λόγος να καλέσετε το γιατρό σας. Το σκούρο βερνίκι νυχιών μπορεί επίσης να επηρεάσει την ανάγνωση.

Η μελέτη της Νότιας Αφρικής διεξήχθη πριν από τη διάθεση των εμβολίων και τα εμβολιασμένα άτομα έχουν πολύ μικρότερο κίνδυνο σοβαρής νόσησης ή νοσηλείας για Covid-19. Ωστόσο, ορισμένοι εμβολιασμένοι άνθρωποι, ιδιαίτερα εκείνοι που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, μπορούν ακόμα να αναπτύξουν σοβαρή λοίμωξη. Ακόμα κι αν είστε εμβολιασμένοι και διατρέχετε χαμηλό κίνδυνο σοβαρής λοίμωξης, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε παλμικό οξύμετρο μετά τη διάγνωση του Covid-19.

Βιβλιογραφία

Nematswerani, Noluthando and Collie, Shirley and Chen, Tommy and Cohen, Michael and Champion, Jared and Feldman, Charles and Richards, Guy, The Impact of Routine Pulse Oximetry Use on Outcomes in COVID-19-Infected Patients at Increased Risk of Severe Disease: A Retrospective Cohort Analysis. Available at SSRN: https://ssrn.com/abstract=3804758 or http://dx.doi.org/10.2139/ssrn.3804758

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1378 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr