Το αντιγριπικό εμβόλιο και το εμβόλιο COVID-19 μπορούν να χορηγηθούν την ίδια μέρα

Μια τυχαιοποιημένη μελέτη που περιελάμβανε διάφορα εμβόλια κατά της COVID-19 και της γρίπης διαπίστωσε ότι η ταυτόχρονη χορήγηση ήταν ασφαλής και ανοσογονική.

Όταν εγκρίθηκαν για πρώτη φορά τα εμβόλια για τον COVID-19, η χορήγηση άλλων εμβολίων διαχωρίστηκε γενικά κατά τουλάχιστον 2 εβδομάδες. Ωστόσο, καθώς συσσωρεύτηκε η εμπειρία, η ταυτόχρονη χορήγηση εμβολίων κατά της COVID-19 με άλλους εμβολιασμούς έγινε ο κανόνας. Τώρα, μια τυχαιοποιημένη κλινική μελέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο υποστηρίζει αυτήν την πρακτική.

Περίπου 680 συμμετέχοντες στρατολογήθηκαν για μια μελέτη έξι ομάδων δύο διαφορετικών εμβολίων κατά της COVID-19 (ChAdOx1 [AstraZeneca] ή BNT162b2 [Pfizer-BioNTech]) και τριών διαφορετικών εμβολίων κατά της γρίπης. Οι συμμετέχοντες έλαβαν τη δεύτερη δόση κάθε εμβολίου κατά της COVID-19 είτε ταυτόχρονα με ένα από τα εμβόλια κατά της γρίπης είτε σε απόσταση 3 εβδομάδων.

Ήπιες και μέτριες αντιδράσεις του εμβολίου ήταν συχνές, αλλά τα ποσοστά ήταν παρόμοια στις περισσότερες ομάδες και δεν προέκυψαν ανησυχίες για την ασφάλεια. Οι αποκρίσεις αντισωμάτων στο SARS-CoV-2 και στη γρίπη ήταν παρόμοιες μεταξύ εκείνων που έλαβαν ταυτόχρονη ή ξεχωριστή χορήγηση των εμβολίων.

Αυτά τα δεδομένα υποστηρίζουν την τρέχουσα πρακτική της ταυτόχρονης χορήγησης εμβολίων κατά της COVID-19 και της γρίπης, απλοποιώντας έτσι τις προσπάθειες για την πρόληψη αυτών των δύο σοβαρών ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού. Επιβεβαιώνεται έτσι αυτό που είχαμε γράψει από το Σεπτέμβριο.

Βιβλιογραφία

Lazarus R et al. Safety and immunogenicity of concomitant administration of COVID-19 vaccines (ChAdOx1 or BNT162b2) with seasonal influenza vaccines in adults in the UK (ComFluCOV): A multicentre, randomised, controlled, phase 4 trial. Lancet 2021 Nov 11.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1378 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr