Η 3η δόση του εμβολιου της Pfizer προστατεύει έναντι της παραλλαγής όμικρον

Η Pfizer και η BioNTech δήλωσαν την Τετάρτη ότι δύο δόσεις του εμβολίου τους για τον COVID-19 μπορεί να μην προσφέρουν επαρκή προστασία έναντι της παραλλαγής Omicron του SARS-CoV-2, αλλά μια τρίτη δόση φαίνεται να βελτιώνει την προστασία.

Οι εταιρείες ανακοίνωσαν ευρήματα από μια αρχική εργαστηριακή μελέτη που εξέτασε τους ορούς των ανθρώπων που έλαβαν δύο ή τρεις δόσεις του εμβολίου κατά του SARS-CoV-2 άγριου τύπου και της παραλλαγής όμικρον.

Η εργαστηριακή μελέτη έδειξε ότι οι οροί από συμμετέχοντες που έλαβαν δύο δόσεις παρουσίασαν, κατά μέσο όρο, μεγαλύτερη από 25 φορές μείωση στους τίτλους εξουδετέρωσης έναντι του όμικρον σε σύγκριση με τον αρχικό ιό 3 εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση.

Ωστόσο, οροί που συλλέχθηκαν από άτομα 1 μήνα μετά τη λήψη τρίτης δόσης εξουδετέρωσαν την παραλλαγή σε επίπεδα συγκρίσιμα με το άγριου τύπου στέλεχος μετά από δύο δόσεις, ανέφεραν οι εταιρείες, και υπήρχαν ενδείξεις ότι οι δύο δόσεις εξακολουθούν να προστατεύουν από πιο σοβαρές λοιμώξεις.

Παρόλο που οι δύο δόσεις του εμβολίου μπορεί να εξακολουθούν να προσφέρουν προστασία έναντι σοβαρής λοίμωξης που προκαλείται από το στέλεχος omicron, είναι σαφές από αυτά τα προκαταρκτικά δεδομένα ότι η προστασία βελτιώνεται με μια τρίτη δόση του εμβολίου. Η διασφάλιση του πλήρους εμβολιασμού όσο το δυνατόν περισσότερων ατόμων με την πρώτη σειρά δύο δόσεων και η χορήγηση αναμνηστικής δόσης παραμένει ο καλύτερος τρόπος δράσης για την πρόληψη της εξάπλωσης του COVID-19.

Η Pfizer και η BioNTech άρχισαν τον περασμένο μήνα την ανάπτυξη ενός ειδικού για την omicron εμβολίου, σε περίπτωση που χρειαστεί ένα τροποποιημένο εμβόλιο. Εάν χρειαστεί, οι εταιρείες είπαν ότι αναμένουν ότι θα είναι έτοιμο μέχρι τον Μάρτιο.

Η παραλλαγή omicron έχει αναφερθεί σε περισσότερες από 50 χώρες και σε 19 αμερικανικές πολιτείες. Τα προκαταρκτικά δεδομένα υποδηλώνουν ότι η παραλλαγή μπορεί να προκαλέσει λιγότερο σοβαρή νόσηση, αλλά χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες.

Μετά την εμφάνιση της omicron, το CDC συνέστησε σε όλους τους ενήλικες να λάβουν μια αναμνηστική δόση εμβολίου COVID-19 6 μήνες μετά την αρχική σειρά mRNA ή 2 μήνες μετά από μια δόση εμβολίου αδενοϊού της Johnson & Johnson.

Πηγή

Pfizer. Pfizer and BioNTech provide update on omicron variant. https://www.pfizer.com/news/press-release/press-release-detail/pfizer-and-biontech-provide-update-omicron-variant. Accessed Dec. 8, 2021.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1378 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr