ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ: Θεραπεία της πρεσβυωπίας με κολλύριο: διαθέσιμη πλέον στις ΗΠΑ

Το Vuity, μια οφθαλμική σταγόνα για τη θεραπεία της πρεσβυωπίας, είναι πλέον διαθέσιμο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με δελτίο τύπου της φαρμακευτικής εταιρείας AbbVie.

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να φέρουμε αυτή την πρώτη στο είδος της θεραπεία στην αγορά νωρίτερα από το αναμενόμενο για τα εκατομμύρια των Αμερικανών με πρεσβυωπία που μπορεί να ωφεληθούν από αυτήν», δήλωσε ο Jag Dosanjh, ανώτερος αντιπρόεδρος ιατρικής θεραπείας στην Allergan, μια εταιρεία της AbbVie.

Το Vuity ένα ένα σκεύασμα πιλοκαρπίνης για το μάτι και προκαλεί μείωση του μεγέθους της κόρης, βελτιώνοντας την κοντινή και ενδιάμεση όραση χωρίς να επηρεάζεται η μακρινή όραση.

Το FDA ενέκρινε το Vuity τον Οκτώβριο μετά από θετικά αποτελέσματα από τις βασικές κλινικές μελέτες φάσης 3 GEMINI 1 και GEMINI 2 που αξιολόγησαν την αποτελεσματικότητα, την ασφάλεια και την ανεκτικότητα του Vuity για την πρεσβυωπία. Και οι δύο μελέτες πέτυχαν τα κύρια καταληκτικά τους σημεία με ένα σημαντικό ποσοστό ασθενών που έλαβαν θεραπεία με Vuity να κέρδισαν τρεις ή περισσότερες γραμμές σε μεσοπική, υψηλής αντίθεσης, διόφθαλμη απόσταση διορθωμένη κοντά στην οπτική οξύτητα χωρίς να χάσουν περισσότερες από μία γραμμές διορθωμένης απόστασης οπτικής οξύτητας την ημέρα 30, σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο.

Η θεραπεία μία φορά την ημέρα είναι η πρώτη οφθαλμική σταγόνα που εγκρίθηκε από τον FDA για την πρεσβυωπία.

Η πρεσβυωπία είναι μια εξαιρετικά συχνή πάθηση, που επηρεάζει περίπου 1,8 δισεκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

Πρόκειται για απώλεια της προσαρμοστικής ικανότητας του οφθαλμού. Τα συμπτώματα της πρεσβυωπίας συνήθως περιλαμβάνουν θολή όραση στην κοντινή απόσταση, στραβισμός και πονοκεφάλους. Ενώ ο ακριβής μηχανισμός της πρεσβυωπίας είναι άγνωστος, υπάρχουν δύο κύριες θεωρίες: πρώτον, ότι η πρεσβυωπία είναι ένα αποτέλεσμα της γήρανσης των φακών και, δεύτερον, ότι η πρεσβυωπία σχετίζεται με μυϊκή δυσλειτουργία ή άλλες εξωφακιδιακές αιτίες.

Μέχρι φέτος, οι στρατηγικές διαχείρισης της πρεσβυωπίας περιορίζονταν σε διορθωτικούς φακούς -γυαλιά και επαφής- και χειρουργική επέμβαση. Με την έγκριση του Vuity, η στρατηγική αντιμετώπισης της πρεσβυωπίας μάλλον αλλάζει ριζικά.

Πηγή

VUITY™ (pilocarpine HCI ophthalmic solution) 1.25%, the First and Only FDA-Approved Eye Drop to Treat Age-Related Blurry Near Vision (Presbyopia), is Now Available. Accessed at: https://news.abbvie.com/news/press-releases/vuity-pilocarpine-hci-ophthalmic-solution-125-first-and-only-fda-approved-eye-drop-to-treat-age-related-blurry-near-vision-presbyopia-is-now-available.htm.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1378 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr