Η μετάλλαξη όμικρον μπορεί να μεταδίδεται πιο εύκολα αλλά προκαλεί λιγότερο σοβαρή λοίμωξη

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λέει ότι τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι η παραλλαγή όμικρον μπορεί να εξαπλώνεται ταχύτερα από την εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή δέλτα, αλλά φέρνει μαζί της λιγότερο σοβαρή λοίμωξη του κοροναϊού – αν και είναι πολύ νωρίς για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα.

Τα σχόλια έρχονται μεταξύ των αυξανόμενων ανησυχιών για τη νέα παραλλαγή που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη νότια Αφρική τον περασμένο μήνα, ωθώντας ορισμένες χώρες να κλείσουν τα σύνορά τους και να ταράξουν τα χρηματιστήρια φοβούμενες για τον μακροπρόθεσμο αντίκτυπο μιας πιθανής νέας παραλλαγής του ιού που έχει ήδη προσβάλει τουλάχιστον 267 εκατομμύρια ανθρώπους και σκότωσε περισσότερα από 5,2 εκατομμύρια.

Τα δεδομένα σχετικά με την παραλλαγή όμικρον μέχρι στιγμής υποδεικνύουν έναν ιό που μεταδίδει αποτελεσματικά και πιθανώς πιο αποτελεσματικά από την παραλλαγή δέλτα, η οποία είναι μακράν η πιο διαδεδομένη και θανατηφόρα εκδοχή. Είναι πολύ νωρίς για να προσδιοριστεί η σοβαρότητα της νόσου που προκαλείται από την omicron, αφού υπάρχουν μόνο «ανέκδοτες πληροφορίες» για αυτό προς το παρόν.

Σίγουρα έχουμε πληροφορίες από τη Νότια Αφρική ότι πολλοί από τους ασθενείς που ταυτοποιούνται με την όμικρον έχουν πιο ήπια πορεία της νόσου. Αλλά χρειάζεται χρόνος για να περάσουν οι άνθρωποι την πλήρη πορεία της λοίμωξής τους.

Εν τω μεταξύ, οι αξιωματούχοι του ΠΟΥ παρέμειναν στη θέση τους ότι η χορήγηση αναμνηστικών εμβολίων σε άτομα που είναι ήδη εμβολιασμένα θα πρέπει να αποτελεί δευτερεύουσα προτεραιότητα από τη λήψη των πρώτων δόσεων σε μέρη που έχουν σχετικά μικρή κάλυψη εμβολιασμού.

Τα δεδομένα από χώρα σε χώρα δείχνουν ότι οι άνθρωποι που βρίσκονται στις ΜΕΘ, οι άνθρωποι που είναι σοβαρά άρρωστοι και οι άνθρωποι που πεθαίνουν είναι οι μη εμβολιασμένοι. Το μήνυμα είναι ηχηρό και ξεκάθαρο ότι ο εμβολιασμός θα προστατεύσει από σοβαρές λοιμώξεις και θάνατο και αυτός πρέπει να είναι ο στόχος μας.

Δυστυχώς, μέχρι και το 50% των ανθρώπων δεν έχουν εμβολιαστεί, είτε λόγω ανησυχίας για δευτερεύουσες επιπτώσεις είτε για άλλους λόγους.

Ο ΠΟΥ ελπίζει να έχει εμβολιάσει πληθυσμούς προτεραιότητας – ηλικιωμένους, άτομα με ασθενέστερο ανοσοποιητικό σύστημα και εργαζόμενους στον τομέα της υγείας – σε όλες τις χώρες μέχρι το τέλος αυτού του έτους.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1384 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr