Δίαιτες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη ή φορτίου: ενδείξεις ότι ωφελούν τους ασθενείς με διαβήτη

Μια συστηματική ανασκόπηση και μετανάλυση βρήκε μικρές βελτιώσεις στους καθορισμένους στόχους για τον γλυκαιμικό έλεγχο, τα λιπίδια του αίματος, τον λιπώδη ιστό και τη φλεγμονή μεταξύ εκείνων με μέτρια ρυθμισμένο διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2 που δοκίμασαν δίαιτες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη (GI) ή φορτίου (GL).

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια συστηματική ανασκόπηση και μεταανάλυση τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων μελετών που δημοσιεύθηκαν έως τις 13 Μαΐου 2021, για να ενημερώσουν τις  κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη για τη διατροφική θεραπεία. Οι μελέτες ήταν επιλέξιμες εάν είχαν διάρκεια τουλάχιστον τριών εβδομάδων και εξέταζαν τα αποτελέσματα δίαιτας με χαμηλό GI ή GL σε ασθενείς με διαβήτη. Η κύρια έκβαση ήταν η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (HbA1c), ενώ τα δευτερεύοντα αποτελέσματα περιελάμβαναν άλλους δείκτες γλυκαιμικού ελέγχου, όπως τα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης νηστείας, τα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα, την παχυσαρκία, όπως μετράται με το σωματικό βάρος, τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) ή την περίμετρο της μέσης, την αρτηριακή πίεση και τη φλεγμονή, όπως μετράται με το επίπεδο της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό The BMJ.

Συμπεριλήφθηκαν 29 μελέτες στις οποίες συμμετείχαν 1.617 εξωτερικοί ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2. Η διάμεση παρακολούθηση ήταν 12 εβδομάδες και η διάμεση ηλικία ήταν τα 56 έτη. Οι περισσότεροι ασθενείς ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι και είχαν μετρίως ρυθμισμένο διαβήτη τύπου 2 που αντιμετωπιζόταν θεραπευτικά με αντιδιαβητικά φάρμακα (69%), ινσουλίνη (14%) ή και τα δύο (7%), ενώ το 10% των ασθενών ελάμβαναν θεραπεία μόνο με δίαιτα.

Αποτελέσματα

Τα διατροφικά πρότυπα χαμηλού GI/GL μείωσαν την HbA1c σε σύγκριση με τις συγκριτικές δίαιτες με υψηλότερο GI/GL (μέση διαφορά, -0,31%, P<0,001). Το σωματικό βάρος, ο ΔΜΣ και τα επίπεδα γλυκόζης νηστείας, χοληστερόλης χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης (LDL), χοληστερόλης μη υψηλής πυκνότητας ( non-HDL), απολιποπρωτεΐνης Β, τριγλυκεριδίων και C-αντιδρώσας πρωτεΐνης ήταν επίσης χαμηλότερα με τα χαμηλού GI/GL διατροφικά πρότυπα (P<0,05), αλλά δεν παρατηρήθηκε διαφορά στο επίπεδο ινσουλίνης στο αίμα, στο επίπεδο της HDL χοληστερόλης, στην περίμετρο της μέσης ή στην αρτηριακή πίεση. Υπήρχε μια θετική κλίση δόσης-απόκρισης για τη διαφορά στη βελτίωση της GL και της HbA1c και για την απόλυτη διατροφική βελτίωση του GI και της συστολικής αρτηριακής πίεσης (P<0,05).

Τα στοιχεία έδειξαν σοβαρή ασυνέπεια για την επίδραση μιας δίαιτας χαμηλού GI/GL στο επίπεδο της LDL χοληστερόλης και στην περίμετρο της μέσης, καθώς και ανακρίβεια στις συγκεντρωτικές εκτιμήσεις για τα περισσότερα αποτελέσματα, μεταξύ άλλων περιορισμών.

Οι συγγραφείς πρότειναν τα ευρήματά τους να σχετίζονται περισσότερο με ενήλικες με διαβήτη τύπου 2. Αξιολόγησαν τη βεβαιότητα των στοιχείων ως υψηλή για την επίδραση της δίαιτας στην HbA1c και την HDL χοληστερόλη, μέτρια για τα περισσότερα άλλα αποτελέσματα και χαμηλή για την ινσουλίνη νηστείας, την LDL χοληστερόλη και την περίμετρο μέσης.

Η ανάλυση αυτή δείχνει ότι τα διατροφικά πρότυπα χαμηλού GI/GL θεωρούνται μια αποδεκτή και ασφαλής διατροφική στρατηγική που μπορεί να προκαλέσει μικρές ουσιαστικές μειώσεις στον πρωταρχικό στόχο για τον γλυκαιμικό έλεγχο στον διαβήτη, την HbA1c, τη γλυκόζη νηστείας και άλλους καθιερωμένους καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου. Χρειάζονται μεγαλύτερες τυχαιοποιημένες μελέτες για να εξεταστεί εάν οι βελτιώσεις σε αυτούς τους ενδιάμεσους καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου μεταφράζονται σε βελτιώσεις στα κλινικά αποτελέσματα.

Τι είναι ο γλυκαιμικός δείκτης και το γλυκαιμικό φορτίο

Ο γλυκαιμικός δείκτης (GI) είναι ένας αριθμός από το 0 έως το 100 που αποδίδεται σε ένα τρόφιμο, με την καθαρή γλυκόζη να παίρνει αυθαίρετα την τιμή του 100, η ​​οποία αντιπροσωπεύει τη σχετική αύξηση του επιπέδου γλυκόζης στο αίμα δύο ώρες μετά την κατανάλωση του φαγητό. Ο GI ενός συγκεκριμένου τροφίμου εξαρτάται κυρίως από την ποσότητα και τον τύπο των υδατανθράκων που περιέχει, αλλά επηρεάζεται επίσης από την ποσότητα παγίδευσης των μορίων υδατανθράκων μέσα στο φαγητό, την περιεκτικότητα σε λίπος και πρωτεΐνη του τροφίμου, την ποσότητα οργανικών οξέων. ή τα άλατά τους στο φαγητό, και αν είναι μαγειρεμένο και, εάν ναι, πώς μαγειρεύεται. Διατίθενται πίνακες, οι οποίοι απαριθμούν πολλούς τύπους τροφίμων και τους GI τους. Ένα τρόφιμο θεωρείται ότι έχει χαμηλό GI εάν είναι 55 ή λιγότερο. Υψηλό GI εάν είναι 70 ή περισσότερο.και GI μεσαίου εύρους εάν είναι 56 έως 69.

Ο όρος εισήχθη το 1981 από τον David J. Jenkins και τους συνεργάτες του. Είναι χρήσιμο για τον ποσοτικό προσδιορισμό της σχετικής ταχύτητας με την οποία το σώμα διασπά τους υδατάνθρακες. Λαμβάνει υπόψη μόνο τους διαθέσιμους υδατάνθρακες (συνολικούς υδατάνθρακες μείον τις φυτικές ίνες) σε ένα τρόφιμο. Ο γλυκαιμικός δείκτης δεν προβλέπει τη γλυκαιμική απόκριση ενός ατόμου σε ένα τρόφιμο, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για την αξιολόγηση του φορτίου απόκρισης ινσουλίνης ενός τροφίμου, κατά μέσο όρο σε έναν πληθυσμό που μελετήθηκε. Οι ατομικές απαντήσεις ποικίλλουν πολύ.

Ο γλυκαιμικός δείκτης εφαρμόζεται συνήθως στο πλαίσιο της ποσότητας της τροφής και της ποσότητας υδατανθράκων στην τροφή που πραγματικά καταναλώνεται. Ένας σχετικός δείκτης, το γλυκαιμικό φορτίο (GL), προκύπτει πολλαπλασιάζοντας τον γλυκαιμικό δείκτη του εν λόγω τροφίμου με την περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες της πραγματικής μερίδας.

Ένας πρακτικός περιορισμός του γλυκαιμικού δείκτη είναι ότι δεν μετράει την παραγωγή ινσουλίνης λόγω της αύξησης του σακχάρου στο αίμα. Ως αποτέλεσμα, δύο τροφές θα μπορούσαν να έχουν τον ίδιο γλυκαιμικό δείκτη, αλλά να παράγουν διαφορετικές ποσότητες ινσουλίνης. Ομοίως, δύο τροφές θα μπορούσαν να έχουν το ίδιο γλυκαιμικό φορτίο, αλλά να προκαλούν διαφορετικές αποκρίσεις στην ινσουλίνη. Επιπλέον, τόσο ο γλυκαιμικός δείκτης όσο και οι μετρήσεις γλυκαιμικού φορτίου ορίζονται από την περιεκτικότητα των τροφίμων σε υδατάνθρακες. Για παράδειγμα, όταν τρώτε μπριζόλα, η οποία δεν έχει περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, αλλά παρέχει υψηλή πρόσληψη πρωτεΐνης, έως και το 50% αυτής της πρωτεΐνης μπορεί να μετατραπεί σε γλυκόζη όταν καταναλώνονται ελάχιστοι έως καθόλου υδατάνθρακες. Επειδή όμως δεν περιέχει υδατάνθρακες, η μπριζόλα δεν μπορεί να έχει γλυκαιμικό δείκτη. Για ορισμένες συγκρίσεις τροφίμων, ο δείκτης ινσουλίνης μπορεί να είναι πιο χρήσιμος.

Τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (55 ή λιγότερο)

φρουκτόζη, όσπρια (μαύρο, φακές, ρεβίθια) μικροί σπόροι (ηλίανθος, λινάρι, κολοκύθα, παπαρούνα, σουσάμι, κάνναβη), καρύδια, κάσιους, τα περισσότερα άθικτα δημητριακά ολόκληρα (σκληρό σιτάρι/σπέλτ/καμούτ, κεχρί, βρώμη, σίκαλη, ρύζι, κριθάρι), τα περισσότερα λαχανικά, τα περισσότερα γλυκά φρούτα (ροδάκινα, φράουλες, μάνγκο), ταγκατόζη, μανιτάρια, τσίλι, γλυκοπατάτα χωρίς φλούδα

Τροφές με μεσαίο γλυκαιμικό δείκτη (56 – 69)

λευκή ζάχαρη ή σακχαρόζη, μη άθικτο σιτάρι ολικής αλέσεως ή εμπλουτισμένο σιτάρι, ψωμί πίτα, ρύζι μπασμάτι, μη αποφλοιωμένη λευκή/κίτρινη πατάτα, χυμός σταφυλιού, σταφίδες, δαμάσκηνα, ψωμί κουμπέρνικελ, χυμός cranberry,[12] κανονικό παγωτό, μπανάνα, αποφλοιωμένη γλυκοπατάτα

Τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (70 και πλέον)

γλυκόζη (δεξτρόζη, ζάχαρη σταφυλιού), σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη, λευκό ψωμί (μόνο από ενδοσπέρμιο σιταριού), το περισσότερο λευκό ρύζι (μόνο από ενδοσπέρμιο ρυζιού), νιφάδες καλαμποκιού, εξωθημένα δημητριακά πρωινού, μαλτόζη, μαλτοδεξτρίνες, αποφλοιωμένη λευκή/κίτρινη πατάτα

Βιβλιογραφία

Chiavaroli L, Lee D, Ahmed A, Cheung A, Khan T A, Blanco S et al. Effect of low glycaemic index or load dietary patterns on glycaemic control and cardiometabolic risk factors in diabetes: systematic review and meta-analysis of randomised controlled trials BMJ 2021; 374 :n1651 doi:10.1136/bmj.n1651

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1386 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr