Σε πολύ λίγους ασθενείς με διαβήτη ή υπέρταση γίνονται οι συνιστώμενες εξετάσεις για τον έλεγχο της νεφρικής λειτουργίας

Μόνο το 21% των ασθενών με διαβήτη, υπέρταση ή και τα δύο υποβλήθηκαν σε εξέταση λευκωματίνης ούρων προς κρεατινίνη μέσα σε ένα χρόνο, παρά τις συστάσεις των κατευθυντήριων οδηγιών, σύμφωνα με μια μεγάλη πρόσφατη μελέτη. Ομοίως χαμηλός ήταν και ο έλεγχος για χρόνια νεφρική νόσο (ΧΝΝ) με τον εκτιμώμενο ρυθμό σπειραματικής διήθησης (eGFR), σύμφωνα με την ίδια μελέτη.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τα αποτελέσματα εξετάσεων μεταξύ 2013 και 2019 από ένα εθνικό εργαστήριο για να αξιολογήσουν το ποσοστό αξιολόγησης της ΧΝΝ σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές, που ορίζεται ως ο εκτιμώμεμνος ρυθμός σπειραματικής διήθησης (eGFR) και ο λόγος λευκωματίνης ή αλβουμίνης ούρων προς κρεατινίνη (uACR) εντός του έτους μελέτης. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στις 5 Αυγούστου στο περιοδικό Diabetes Care.

Η μελέτη περιελάμβανε 28.295.982 ασθενείς με κίνδυνο ΧΝΝ: το 16,2% είχε διαβήτη, το 63,8% είχε υπέρταση και το 20,1% είχε και τα δύο. Από αυτούς, το 80,3% δεν έλαβε αξιολόγηση σύμφωνα με τις οδηγίες: το 21,0% είχε τεστ uACR και το 89,6% είχε eGFR. Έλεγχος για ΧΝΝ παραγγέλθηκε τουλάχιστον μία φορά στο 28,7% των ασθενών με διαβήτη, στο 10,5% των ασθενών με υπέρταση και στο 41,4% των ασθενών και με τις δύο παθήσεις. Το ποσοστό των εξετάσεων αυξήθηκε μέτρια σε εθνικό επίπεδο από το 2013 και το 2018, από 10,7% σε 15,2%.

Ο έλεγχος για ΧΝΝ σε ασθενείς με υπέρταση και διαβήτη παραμένει χαμηλός στην καθημέρα κλινική πράξη, παρά τις κατευθυντήριες οδηγίες. Συγκρίθηκαν τα ευρήματα της μελέτης με εξτεάσεις για νοσήματα όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου, ο οποίος έχει ποσοστό κολονοσκόπησης 68,8% σε εθνικό επίπεδο σε άτομα αυξημένου κινδύνου, παρόλο που είναι πιο επεμβατική και δαπανηρή μέθοδος.

Οι γιατροί της πρωτοβάθμιας περίθαλψης είναι το κλειδί για την έγκαιρη αναγνώριση και διαχείριση της ΧΝΝ. Οι οικογενειακοί γιατροί και οι παθολόγοι παρήγγειλαν την πλειονότητα των εξετάσεων στη μελέτη. Ο πληθυσμός υψηλού κινδύνου για ΧΝΝ αυξάνεται καθώς αυξάνονται τα ποσοστά διαβήτη, υπέρτασης και παχυσαρκίας, επομένως είναι επιτακτική η ανάγκη να εντοπιστεί και να αντιμετωπιστεί έγκαιρα η ΧΝΝ. Η αποτελεσματικότητα δύο απλών, φθηνών διαγνωστικών εξετάσεων που μπορούν να παραγγελθούν στην πρωτοβάθμια περίθαλψη προσφέρει μεγάλα οφέλη στην υγεία του πληθυσμού και σε αντίθεση με άλλες ασθένειες, που μπορεί να απαιτούν ακριβότερες και επεμβατικές εξετάσεις για ανίχνευση και διαστρωμάτωση του κινδύνου».

Βιβλιογραφία

David Alfego, et al. Chronic Kidney Disease Testing Among At-Risk Adults in the U.S. Remains Low: Real-World Evidence From a National Laboratory Database. Diabetes Care 2021 Jul; dc210723.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1378 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr