Η λοίμωξη από την παραλλαγή Όμικρον είναι λιγότερο σοβαρή από τη Δέλτα, σύμφωνα με δυο νέες μελέτες

Σύμφωνα με δύο μεγάλες νέες μελέτες από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νότια Αφρική, τα άτομα που μολύνονται από την παραλλαγή Omicron είναι λιγότερο πιθανό να χρειαστούν νοσοκομειακή περίθαλψη, σε σύγκριση με αυτά που έχουν μολυνθεί από την παραλλαγή Delta.

Τα ευρήματα, τα οποία κυκλοφόρησαν πριν από την δημοσίευση σε περιοδικό, πέρχονται να πριστεθούν στα προηγούμενα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η Omicron – αν και εξαιρετικά μεταδοτική – μπορεί να οδηγήσει σε λιγότερο σοβαρά συμπτώματα από τις ροηγούμενες παραλλαγές.

Αυτό μας βοηθά να ποσοτικοποιήσουμε πόσο λιγότερο σοβαρό είναι η Omicron από τη Delta και φαίνεται ότι είναι μεταξύ 40 έως 75% μειωμένος κίνδυνος νοσηλείας, προσαρμοσμένος για πολλούς παράγοντες, κάτι που είναι πολύ ευχάριστο.

Η πρώτη ανάλυση, η οποία έγινε από το Κέντρο Συνεργασίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για Μοντελοποίηση Λοιμωδών Νοσημάτων και το Imperial College του Λονδίνου, διαπίστωσε ότι συνολικά, τα άτομα που μολύνθηκαν από την Omicron είχαν περίπου 20% μειωμένο κίνδυνο να χρειαστούν νοσοκομειακή περίθαλψη για τις λοιμώξεις τους και 40% χαμηλότερο κίνδυνο να χρειαστούν νοσηλεία, σε σύγκριση με όσους έχουν μολυνθεί από το Delta.

Εν τω μεταξύ, τα άτομα που μολύνθηκαν ξανά – που σημαίνει ότι προσβλήθηκαν από Omicron μετά την ανάρρωσή τους από προηγούμενη λοίμωξη από COVID-19 – είχαν 50%-60% χαμηλότερο κίνδυνο να χρειαστούν νοσοκομειακή περίθαλψη, κάτι που πιθανότατα αντανακλά τα οφέλη από την ύπαρξη κάποιας προηγούμενης ανοσίας κατά της ίδιας οικογένειας των ιών.

Η μελέτη περιελάμβανε όλους όσους είχαν επιβεβαιωθεί με μοριακή εξέταση COVID-19 στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά τις πρώτες 2 εβδομάδες του Δεκεμβρίου — περίπου 56.000 περιπτώσεις Omicron και 269.000 μολύνσεις Delta.

Η δεύτερη μελέτη, από ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Μεταδοτικών Ασθενειών στη Νότια Αφρική, περιελάμβανε περισσότερες από 29.000 περιπτώσεις COVID-19 που είχαν εργαστηριακή επιβεβαίωση λοίμωξης από την Omicron. Σε σύγκριση με τα άτομα που είχαν μολυνθεί με την παραλλαγή Delta, τα άτομα με λοιμώξεις από την Omicron είχαν περίπου 70% λιγότερες πιθανότητες να έχουν σοβαρή νόσο.

Ενώ τα νέα είναι ελπιδοφόρα για τους ανθρώπους σε επίπεδο πληθυσμού, τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να εξακολουθούν να είναι πιεσμένα.

Δεδομένης της υψηλής μεταδοτικότητας του ιού Omicron, υπάρχει η δυνατότητα για τις υπηρεσίες υγείας να αντιμετωπίσουν αυξανόμενη ζήτηση εάν τα κρούσματα Omicron συνεχίσουν να αυξάνονται με τον ρυθμό που παρατηρήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι συγγραφείς της μελέτης λένε ότι τα ευρήματά τους αφορούν συγκεκριμένα το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νότια Αφρική, όπου σημαντικά τμήματα του πληθυσμού έχουν κάποια ανοσολογική προστασία από παλαιότερες λοιμώξεις. Με άλλα λόγια, ενδέχεται να μην ισχύουν για χώρες όπου λιγότερα άτομα έχουν εμβολιαστεί ή αναρρώσει από μια περίοδο με COVID-19.

Βιβλιογραφία

MRC Center for Global Infectious Disease Analysis, Imperial College London: “Report 50 — Hospitalisation risk for Omicron cases in England.”

MedRxiv: “Early assessment of the clinical severity of the SARS-CoV-2 Omicron variant in South Africa.”

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1378 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr