Περιφερική νευροπάθεια των μικρών ινών: πιο συχνή από όσο νομίζουμε σε άτομα με μεταβολικό σύνδρομο

Αυτή η οντότητα είναι συχνά ιδιοπαθής και πιθανώς υποδιαγιγνώσκεται στη γενική ιατρική πρακτική.

Η νευροπάθεια των μικρών ινών χαρακτηρίζεται από πόνο νευροπαθητικού τύπου, παθολογική αίσθηση τσιμπήματος, ζέστης ή κρύου και αυτόνομη δυσλειτουργία — αλλά όχι κινητική αδυναμία και φυσιολογική ιδιοδεκτική και δονητική αίσθηση. Η μελέτη νευρικής αγωγιμότητας και to ηλεκτρομυογράφημα είναι φυσιολογικά.

Σε πρόσφατη δημοσίευση, οι ερευνητές της Mayo Clinic παρουσιάζουν μια σειρά 94 ασθενών με σαφή νευροπάθεια μικρών ινών (δηλαδή, δεν υπάρχουν ενδείξεις νευροπάθειας μεγάλων ινών τη στιγμή της εμφάνισης). Όλοι οι ασθενείς είχαν μία ή περισσότερες θετικές επιβεβαιωτικές δοκιμασίες (π.χ. θερμορρυθμιστικό τεστ ιδρώτα, ποσοτική δοκιμασία αισθήσεων, βιοψία δέρματος για τη μέτρηση της πυκνότητας ενδοεπιδερμικών νευρικών ινών).

Η διάμεση ηλικία των ασθενών ήταν 54 έτη και ο μέσος δείκτης μάζας σώματος ήταν 30,4 kg/m2. Σχεδόν όλοι οι ασθενείς είχαν δερματικό νευροπαθητικό πόνο στα κάτω άκρα και το 17% είχε προσβολή άνω άκρου. Το ένα τρίτο των ασθενών ανέφερε απώλεια αισθητικότητας. Τα αυτόνομα συμπτώματα ήταν γενικά ήπια. Οι περισσότερες περιπτώσεις (70%) θεωρήθηκαν ιδιοπαθείς, αλλά ο διαβήτης ήταν η πιθανότερη αιτία στο 15%, και ένα επιπλέον 36% ανέπτυξε διαβήτη κατά τη διάρκεια της μέσης παρακολούθησης 6 ετών. Ρευματολογικά νοσήματα σημειώθηκαν στο 30% αλλά δεν θεωρήθηκαν αιτιολογικά σε αυτήν τη δημοσίευση. Κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης, περίπου το ένα τρίτο των ασθενών ανέπτυξαν αισθητική και κινητική περιφερική νευροπάθεια μεγάλων ινών.

Αυτή η αναφορά παρέχει μια καλή επισκόπηση της νευροπάθειας μικρών ινών, η οποία σίγουρα υποδιαγιγνώσκεται στην καθημερινή ιατρική πρακτική. Ο υψηλός επιπολασμός παθολογικής ανοχής στη γλυκόζη και της παχυσαρκίας σε αυτή τη μελέτη ενισχύει προηγούμενες μελέτες που υποδηλώνουν ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της νευροπάθειας μικρών ινών και του μεταβολικού συνδρόμου. Για ασθενείς των οποίων τα συμπτώματα είναι αρκετά ενοχλητικά ώστε να απαιτούν θεραπεία, μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα φάρμακα που συνήθως συνταγογραφούνται για τον νευροπαθητικό πόνο, αλλά η αποτελεσματικότητά τους σε κάθε δεδομένη περίπτωση είναι απρόβλεπτη.

Βιβλιογραφία

Johnson SA et al. Small fiber neuropathy incidence, prevalence, longitudinal impairments, and disability. Neurology 2021 Nov 30; 97:e2236

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1378 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr