Η κατανάλωση ελαιόλαδου προάγει τη μακροζωία

Σε μια μελέτη παρατήρησης σε περισσότερους από 90.000 επαγγελματίες υγείας στις ΗΠΑ, η κατανάλωση έστω και μικρής ποσότητας ελαιολάδου συσχετίστηκε με μειωμένη συνολική θνησιμότητα.

Σε σύγκριση με τους άνδρες και τις γυναίκες που κατανάλωναν σπάνια ή ποτέ ελαιόλαδο (η χαμηλότερη πρόσληψη), αυτοί που κατανάλωναν περισσότερο από 0,5 κουταλιά της σούπας/ημέρα ή περισσότερα από 7 g/ημέρα (η υψηλότερη πρόσληψη) είχαν 19% μικρότερο κίνδυνο θνησιμότητας σε μια 28ετή παρακολούθηση, ξεκινώντας από τη μέση ηλικία των 56 ετών.

Επιπλέον, σε σύγκριση με εκείνους με τη χαμηλότερη πρόσληψη ελαιολάδου, εκείνοι με την υψηλότερη πρόσληψη είχαν 19% χαμηλότερη θνησιμότητα από καρδιαγγειακά νοσήματα (CVD), 17% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο, 29% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από νευροεκφυλιστική νόσο. και 18% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από αναπνευστική νόσο κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης.

Υπολογίζεται ότι η αντικατάσταση 10 g/ημέρα μαργαρίνης, βουτύρου, μαγιονέζας ή γαλακτοκομικών λιπαρών με την ίδια ποσότητα ελαιολάδου σχετίζεται με 8% έως 34% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από διάφορες αιτίες.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στις 10 Ιανουαρίου στο Journal of the American College of Cardiology.

Τα αποτελέσματα αυτά υποστηρίζουν τις τρέχουσες διατροφικές συστάσεις για την αύξηση της πρόσληψης ελαιολάδου και άλλων ακόρεστων φυτικών ελαίων αντί άλλων λιπαρών για τη βελτίωση της συνολικής υγείας και της μακροζωίας.

Ασφαλώς το ελαιόλαδο δεν είναι ο μόνος τρόπος για να σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο.

Άλλα πράγματα είναι πολύ σημαντικά, όπως το να μην καπνίζετε, να κάνετε άσκηση κ.λπ., αλλά μια σύσταση θα μπορούσε να είναι να προσπαθήσετε να τρώτε περισσότερα τρόφιμα φυτικής προέλευσης, όπως ελαιόλαδο και υγιή λίπη και να τα χρησιμοποιήσετε για το μαγείρεμα, το ντρέσινγκ της σαλάτας και το ψήσιμο, αντί για κορεσμένα λίπη ή ζωικό λίπος.

Η μελέτη προτείνει ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να καταναλώνουν μια διατροφή με βάση τα φυτά και να δίνουν προτεραιότητα στα λιπαρά οξέα, όπως το ελαιόλαδο, επειδή έχουν καλύτερη διατροφική σύνθεση (με υψηλή περιεκτικότητα σε φαινόλες και αντιοξειδωτικά), αντί να χρησιμοποιούν βούτυρο ή μαργαρίνες ή άλλα ζωικά λίπη που έχουν αποδειχτεί ότι έχουν επιβλαβείς επιπτώσεις για την υγεία.

Βιβλιογραφία

Marta Guasch-Ferré, et al. Consumption of Olive Oil and Risk of Total and Cause-Specific Mortality Among U.S. Adults. J Am Coll Cardiol. 2022 Jan, 79 (2) 101–112.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1378 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr