Η κεφταρολίνη μη κατώτερη της δαπτομυκίνης για τη θεραπεία των μικροβιαιμιών

Σε ασθενείς με λοιμώξεις του αίματος από Staphylococcus aureus ανθεκτικό στη μεθικιλλίνη, η κεφταρολίνη δεν φάνηκε κατώτερη από τη δαπτομυκίνη.

Η λοίμωξη του αίματος (BSI) από ανθεκτικό στη μεθικιλλίνη Staphylococcus aureus (MRSA) σχετίζεται με σημαντική νοσηρότητα και θνησιμότητα και έχει περιορισμένες επιλογές θεραπείας. Η βανκομυκίνη είναι εδώ και πολύ καιρό ο βασικός παράγοντας θεραπείας, αλλά οι αποτυχίες της θεραπείας δεν είναι ασυνήθιστες και η απομόνωση στελεχών με μειωμένη ευαισθησία συνεχώς αυξάνει. Ενώ η δαπτομυκίνη είναι μια αποτελεσματική εναλλακτική λύση, χρειάζονται και άλλες θεραπευτικές επιλογές.

Η κεφταρολίνη είναι μια κεφαλοσπορίνη προηγμένης γενιάς με εμφανή αποτελεσματικότητα για τις BSI από MRSA όπως φαίνεται σε περιορισμένες μελέτες παρατήρησης. Τώρα, οι ερευνητές διεξήγαγαν μια αναδρομική μελέτη παρατήρησης για να συγκρίνουν την αποτελεσματικότητα της κεφταρολίνης και της δαπτομυκίνης στη θεραπεία ασθενών με MRSA BSI σε 10 νοσοκομεία οξείας φροντίδας των ΗΠΑ μεταξύ 2010 και 2017.

Μεταξύ 270 ασθενών, 83 έλαβαν κεφταρολίνη και 187 δαπτομυκίνη, με το 35% κάθε ομάδας να έχει ενδαγγειακή λοίμωξη. Δεν υπήρχε σημαντική διαφορά μεταξύ των ομάδων στην πρωτογενή έκβαση της αποτυχίας της θεραπείας (ένα σύνολο θανάτου εντός 30 ημερών από την πρώτη δόση της θεραπείας της μελέτης, διάρκεια BSI ≥7 ημέρες μετά την πρώτη δόση ή υποτροπή MRSA BSI εντός 60 ημερών). Αυτή η έκβαση εμφανίστηκε στο 32% και στο 39% των ληπτών κεφταρολίνης και δαπτομυκίνης, αντίστοιχα, πληρώντας τον ορισμό της μη κατωτερότητας για την κεφταρολίνη.

Το εξάνθημα ήταν σημαντικά πιο συχνό με την κεφταρολίνη και οι αυξήσεις της κρεατινοφωσφοκινάσης (CPK) με τη δαπτομυκίνη, αλλά δεν εμφανίστηκαν άλλες διαφορές στα αποτελέσματα ασφάλειας.

Αυτή η μελέτη έχει όλους τους περιορισμούς μιας αναδρομικής ανάλυσης και παραδόξως δεν ενσωμάτωσε σύγκριση των δύο παραγόντων της μελέτης με τη βανκομυκίνη. Επιπλέον, λόγω της γνωστής έλλειψης αποτελεσματικότητας της δαπτομυκίνης κατά της πνευμονίας, οι ασθενείς με πνευμονία ως πηγή του MRSA BSI αποκλείστηκαν.

Εν αναμονή τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων μελετών, αυτή η μελέτη υποστηρίζει περαιτέρω τη χρήση της κεφταρολίνης για τη διαχείριση του MRSA BSI.

Βιβλιογραφία

Zasowski EJ et al. Multicenter cohort study of ceftaroline versus daptomycin for treatment of methicillin-resistant Staphylococcus aureus bloodstream infection. Open Forum Infect Dis 2021 Dec 23

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1381 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr