Παχύνατε κατά τη διάρκεια της πανδημίας; Δεν είστε οι μόνοι!

Σχεδόν οι μισοί ενήλικες στις ΗΠΑ συσσώρευσαν περιττά κιλά κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας, επιδεινώνοντας ακόμη περισσότερο την εθνική κρίση παχυσαρκίας, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Η παχυσαρκία ήταν μια επιδημία πριν από την πανδημία και λίγα ήταν γνωστά για τις αλλαγές σωματικού βάρους τον περασμένο χρόνο για τους ενήλικες Αμερικανούς.

Διενεργήθηκε μια μελέτη για να υπολογιστούν οι αλλαγές βάρους στον πληθυσμό των ΗΠΑ και οι καθοριστικοί παράγοντες μετά τον πρώτο χρόνο της πανδημίας. Για να γίνει αυτό, εξετάστηκαν περισσότεροι από 3.400 ενήλικες και διαπιστώθηκε ότι το 48% είπε ότι κέρδισε βάρος κατά τους πρώτους 12 μήνες της πανδημίας – Μάρτιος 2020 έως Απρίλιος 2021.

Εκείνοι που ανέφεραν αύξηση βάρους ήταν πιο πιθανό να είναι άνδρες, λευκοί ή Ισπανόφωνοι, παντρεμένοι, ηλικίας 45 ετών και άνω, να έχουν εργασία πλήρους απασχόλησης, να έχουν λιγότερη από κολεγιακή εκπαίδευση και να ζουν σε νότιες και δυτικές πολιτείες ή αγροτικές περιοχές.

Οι άνθρωποι ήταν πιο πιθανό να έχουν πάρει βάρος εάν ήταν υπέρβαροι πριν από την πανδημία (λίγο πάνω από δύο φορές πιο πιθανό), είχαν παιδιά στο σπίτι (1,39 φορές), είχαν κατάθλιψη ή άγχος (1,25 φορές) ή είχαν ελέγξει το σωαμτικό τους βάρος τους τελευταίους έξι μήνες (1,32 φορές).

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο τεύχος Ιανουαρίου του περιοδικού Diabetes and Metabolic Syndrome: Clinical Research and Reviews.

Το εύρημα ότι η αύξηση βάρους ήταν πιο πιθανό μεταξύ ορισμένων ομάδων που ήταν ήδη ευάλωτες σε χειρότερα αποτελέσματα υγείας είναι ανησυχητικό.

Η πανδημία μπορεί να διευρύνει τις υπάρχουσες ανισότητες στην υγεία και να αυξήσει την επιβάρυνση χρόνιων ασθενειών για ορισμένες ομάδες. Είναι μια τέλεια καταιγίδα υγείας. Οι ΗΠΑ αποτελούνται από έναν ενήλικο πληθυσμό όπου η πλειονότητα πάσχει από χρόνια νόσο, είτε είναι υπέρβαροι είτε παχύσαρκοι, δεν πληρούν τις οδηγίες σωματικής δραστηριότητας ή έχουν ανθυγιεινά διατροφικά πρότυπα με χαμηλότερη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.

Μια προηγούμενη μελέτη του New Mexico State University βρήκε ότι η πανδημία τροφοδότησε ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες που σχετίζονται με το άγχος στους Αμερικανούς.

Ακόμη και πριν από την πανδημία, το άγχος ήταν ένας σημαντικός καθοριστικός παράγοντας του ανθυγιεινού τρόπου ζωής σε ενήλικες Αμερικανούς και το πρόβλημα συνεχίζει να επιδεινώνεται για ορισμένες ομάδες.

Βιβλιογραφία

Jagdish Khubchandani, et al. COVID-19 pandemic and weight gain in American adults: A nationwide population-based study. Diabetes & Metabolic Syndrome: Clinical Research & Reviews. Volume 16, Issue 1, January 2022, 102392

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1378 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr