Τα συμπτώματα COVID υποχώρησαν αλλά εξακολουθώ να είμαι θετικός. Μεταδίδω;

Καθώς επιμένουν τα υψηλά επίπεδα μετάδοσης του COVID-19, οι άνθρωποι συνεχίζουν να αναρωτιούνται πόσο καιρό θα πρέπει να μείνουν σε απομόνωση αφού διαπιστώσουν ότι έχουν μολυνθεί.

Ένα ιδιαίτερα περίπλοκο πρόβλημα είναι τι να κάνετε όταν συνεχίζετε να βλέπετε θετικά αποτελέσματα σε ένα rapid test αντιγόνου, αλλά έχουν περάσει 5 ημέρες (ή περισσότερες) και τα συμπτώματά σας έχουν υποχωρήσει.

Τι θα μπορούσε να κάνει κάποιον να συνεχίσει να είναι θετικός;

Μπορεί να οφείλεται σε εξασθενημένο ιό που συνεχίζει να αναπαράγεται. Μπορεί επίσης να συμβεί ως αποτέλεσμα θρυμματισμένων γονιδιωμάτων του ιού. Επειδή η παραλλαγή Omicron τείνει να προσβάλλει περισσότερο την ανώτερη αναπνευστική οδό, ειδικά σε όσους έχουν εμβολιαστεί και έχουν κάνει και την ενισχυτική δόση (booster), αυτό μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερη νουκλεοκαψιδική πρωτεΐνη στο πίσω μέρος του λαιμού και της μύτης. Και τα θρυμματισμένα γονιδιώματα του ιού μπορούν να παραμείνουν παρόντα αφού οι ιοί δημιουργούν κακές εκδοχές του εαυτού τους.

Εάν έχετε θετική εξέταση αντιγόνου, θα πρέπει να υποθέσετε ότι ακόμη έχετε χαμηλό επίπεδο μόλυνσης από τον ιό. Πιθανώς ακόμη μεταδίδετε τον ιό. Αυτή η πιθανότητα έρχεται σε δυσαρμονία με την πρόσφατα ενημερωμένη οδηγία από το CDC. Τον περασμένο μήνα, το CDC ανακοίνωσε ότι όσοι βγαίνουν θετικοί στον COVID-19 μπορούν να απομονωθούν για μόλις 5 ημέρες εάν είναι ασυμπτωματικοί, λιγότερο από την προηγούμενη σύσταση των 10 ημερών. Αν και το CDC έχει από τότε διευκρινίσει ότι το rapid test αντιγόνου προς το τέλος αυτής της περιόδου είναι η καλύτερη προσέγγιση, ο οργανισμός δεν έχει κατευθύνει τους ανθρώπους να το κάνουν.

Αυτή η προσέγγιση διαφέρει από εκείνη του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο μόλις αυτή την εβδομάδα ανανέωσε τη δική του οδηγία, λέγοντας ότι οι άνθρωποι μπορούν να σταματήσουν την απομόνωση μετά από 5 ημέρες μόνο εάν έχουν δύο αρνητικά rapid tests αντιγόνου που λαμβάνονται σε διαδοχικές ημέρες.

Το πρώτο τεστ δεν πρέπει να γίνεται πριν από την πέμπτη ημέρα μετά την έναρξη των συμπτωμάτων (ή την ημέρα που λήφθηκε το πρώτο θετικό τεστ εάν δεν υπήρχαν συμπτώματα), σύμφωνα με την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου. Η περίοδος απομόνωσης παραμένει 10 ημέρες για άτομα χωρίς αρνητικά αποτελέσματα από δύο τεστ σε συνεχόμενες ημέρες.

Το CDC σημείωσε ότι η μειωμένη περίοδος απομόνωσης προκλήθηκε από δεδομένα που υποδηλώνουν ότι η μεγαλύτερη μετάδοση συμβαίνει νωρίς στην πορεία της νόσου, γενικά 1-2 ημέρες πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων και 2-3 ημέρες μετά.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Lancet τον Δεκέμβριο και αναφέρθηκε από το CDC στις ενημερωμένες οδηγίες του, διαπίστωσε ότι στοιχεία από 113 μελέτες που έγιναν σε 17 χώρες δείχνουν ότι το ιικό RNA του SARS-CoV-2 μπορεί να ανιχνευθεί ήδη 6 ημέρες πριν την έναρξη των συμπτωμάτων, οι συγκεντρώσεις κορυφώνονται περίπου κατά την έναρξη των συμπτωμάτων ή λίγες ημέρες αργότερα, και συνήθως γίνεται μη ανιχνεύσιμο από δείγματα της ανώτερης αναπνευστικής οδού περίπου 2 εβδομάδες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων και χωρίς ουσιαστικές διαφορές μεταξύ ενηλίκων και παιδιών.

Αυτές οι μελέτες υποδηλώνουν ότι η μέση περίοδος μολυσματικότητας και ο  κίνδυνος μετάδοσης θα μπορούσε να περιοριστεί στην περίοδο μεταξύ 2 και 3 ημερών πριν και 8 ημερών μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.

Ωστόσο, αυτά τα δεδομένα χρονολογούνται πριν από την αύξηση της Omicron. Και η τελευταία οδηγία του CDC για την απομόνωση δεν είναι αλάνθαστη.

Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ που εξέτασε έναν μικρό αριθμό περιπτώσεων από το πρόγραμμα μελετών για COVID-19 της Εθνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης διαπίστωσε ότι περισσότερα από τα μισά κρούσματα Omicron που εντοπίστηκαν εντός μιας ημέρας ενός προηγούμενου αρνητικού τεστ εξακολουθούσαν να είναι μολυσματικά 5 ημέρες μετά το πρώτο θετικό τεστ, με πτώση στο 25% την έκτη ημέρα και στο 13% την έβδομη ημέρα. Η μελέτη χρησιμοποίησε τεστ PCR.

Οι περίοδοι απομόνωσης, ο έλεγχος και η πιθανότητα παρατεταμένης μολυσματικότητας είναι υπό συζήτηση. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν πρόκειται για ελλείψεις προσωπικού.

Συνολικά, το ερώτημα ποια είναι η πραγματική αξία του τεστ σε οποιαδήποτε συγκεκριμένη ημέρα. Αυτή είναι η πρόκληση της δημόσιας υγείας. Πρόκειται για την επίτευξη ισορροπίας μεταξύ αυτού που είναι ιατρικά σωστό αλλά και αποδεκτό από τον πληθυσμό. Τελικά, η κάθε χώρα θα πρέπει να καθορίσει πώς θα χρησιμοποιήσει rapid τεστ αντιγόνου στο μέλλον και εάν αυτό περιλαμβάνει τεστ εκτός απομόνωσης.

Το ποσοστό των ανθρώπων που θα συνεχίσουν να παρουσιάζουν θετικά τεστ ημέρες ή ακόμη και εβδομάδες μετά την υποχώρηση των συμπτωμάτων τους είναι πιθανότατα πολύ περιορισμένο. Εάν είναι πολύ περισσότερο από 10 ημέρες και εξακολουθείτε να είστε θετικοί, μπορεί να δικαιολογείται η αναζήτηση περαιτέρω ιατρικής συμβουλής ή αξιολόγησης.

Βιβλιογραφία

Stay at home: guidance for households with possible or confirmed coronavirus (COVID-19) infection. Updated 17 January 2022. UK Health Security Agency.

CDC Updates and Shortens Recommended Isolation and Quarantine Period for General Population. Monday, December 27, 2021. CDC.

Rosanna W Peeling, et al. Diagnostics for COVID-19: moving from pandemic response to control. www.thelancet.com Published online December 20, 2021.

Hay, James, Stephen Kissler, Joseph R. Fauver, Christina Mack, Caroline G. Tai, et al. 2022. Viral dynamics and duration of PCR
positivity of the SARS-CoV-2 Omicron variant. Pre-print.

Study Of NBA Omicron Cases Finds Many Still Infectious After CDC-Recommended Self-Isolation Period Ends. www.forbes.com.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1378 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr