Ινκλισιράνη: το νέο φάρμακο για τη χοληστερίνη με υποδόρια ένεση κάθε 6 μήνες

Το δραστικό συστατικό της ινκλισιράνης (inclisiran – Leqvio) είναι ένα μικρό παρεμβαλλόμενο μόριο RNA (siRNA) που διακόπτει την παραγωγή της πρωτεΐνης PCSK9 (protein convertase subtilisin/kexin type 9), ενός ενζύμου που παράγεται και λειτουργεί κυρίως στο ήπαρ και αποδομεί τους κυτταρικούς υποδοχείς για LDL χοληστερόλη. Η αναστολή της παραγωγής PCSK9 σημαίνει ότι οι υποδοχείς LDL-χοληστερόλης συσσωρεύονται και ενισχύουν την ικανότητα των ηπατικών κυττάρων να τραβούν περισσότερη LDL χοληστερόλη από το αίμα.

Η αναστολή PCSK9 είναι η πιο ισχυρή μέθοδος μείωσης της LDL-χοληστερόλης που υπάρχει σήμερα και λειτουργεί καλά σε ασθενείς που δεν έχουν πετύχει το στόχο της μείωσης της LDL με δίαιτα και θεραπεία με στατίνες. Το siRNA του inclisiran τροποποιείται για να στοχεύει το μόριο στην επιφάνεια των ηπατικών κυττάρων μετά από υποδόρια ένεση. Άλλες τροποποιήσεις του siRNA του δίνουν σταθερότητα που επιτρέπει τη χορήγηση δόσης δύο φορές το χρόνο, αν και οι ασθενείς λαμβάνουν μια τρίτη ένεση κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους τους για να επιταχύνουν το μέγιστο αποτέλεσμα της θεραπείας.

Η έγκριση από το FDA του Inclisiran βασίστηκε σε αποτελέσματα από τρεις βασικές μελέτες στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 3.660 ασθενείς με είτε αθηροσκληρωτική καρδιαγγειακή νόσο (ASCVD), ισοδύναμα κινδύνου ASCVD ή ετερόζυγη οικογενή υπερχοληστερολαιμία (HeFH) και LDL-χοληστερόλη σε επίπεδα τουλάχιστον 70 mg/dL με εγκατεστημένη ASCVD ή τουλάχιστον 100 mg/dL σε άλλους ασθενείς. (Η HeFH και η ASCVD είναι οι εγκεκριμένες ενδείξεις του φαρμάκου.) Συγκεντρωτικά δεδομένα από τις τρεις μελέτες έδειξαν ότι το inclisiran ήταν ασφαλές και καλά ανεκτό κατά τη διάρκεια 18 μηνών και προκάλεσε μέση μείωση της LDL-χοληστερόλης μετά από 510 ημέρες (1,4 χρόνια) περίπου 51% σε σύγκριση με την αρχική τιμή μετά από διόρθωση για τα αποτελέσματα του εικονικού φαρμάκου.

Αυτά τα δεδομένα έδειξαν ότι το inclisiran ήταν περίπου το ίδιο ασφαλές και αποτελεσματικό για τη μείωση της LDL-χοληστερόλης με παράγοντες από άλλη κατηγορία αναστολέων PCSK9 που βασίζονται σε εγχυόμενα αντισώματα για την αδρανοποίηση του PCSK9. Δύο παράγοντες από αυτήν την κατηγορία, το alirocumab (Praluent) και το evolocumab (Repatha), κυκλοφορούν ήδη στην αγορά. Αν και η απόδοσή τους στη συνήθη ιατρική πράξη ήταν εξίσου ασφαλής και αποτελεσματική με αυτό που έδειξαν αντίστοιχες μελέτες εγγραφής, αντιμετώπισαν ένα μεγάλο πρόβλημα λόγω του πολύ μεγάλου κόσοτυς που έχουν και τα δύο φάρμακα.

Μένει να δούμε κατά πόσο θα επηρεαστεί από τον ίδιο παράγοντα και η ινκλισιράνη.

Βιβλιογραφία

Mitchel L. Zoler. Uptake uncertain for potent new LDL-lowerer inclisiran. Clinical Endocrinology News. MDedge.com.

R. Scott Wright, et al. Pooled Patient-Level Analysis of Inclisiran Trials in Patients With Familial Hypercholesterolemia or Atherosclerosis. Journal of the American College of Cardiology. Volume 77, Issue 9, 9 March 2021, Pages 1182-1193.

 

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1378 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr