Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο πολλών καρκίνων

Είναι πολύ σημαντικό οι άνθρωποι να γνωρίζουν πλήρως τις βλαβερές συνέπειες του αλκοόλ, ώστε να μπορούν να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με την κατανάλωση των αλκοολούχων ποτών.

Έχει βρεθεί ότι το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο επτά καρκίνων, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού, του παχέος εντέρου και του στόματος. Οι καρκίνοι που σχετίζονται με το αλκοόλ προκάλεσαν περίπου 378.000 θανάτους παγκοσμίως το 2016, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πέρυσι.

Σε μια πρόσφατη νέα μελέτη, η ομάδα του Wiseman ερεύνησε σχεδόν 3.900 Αμερικανούς.

  • Μόνο το 20% γνώριζε ότι το κρασί αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου.
  • Μόνο το 25% γνώριζε για τη μπύρα.
  • Και μόνο το 31% γνώριζε ότι τα ποτά γενικά αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου, σύμφωνα με τα ευρήματα.

Συνολικά, το 65% των ερωτηθέντων υποστήριξε ότι πρέπει να υπάρχουν προειδοποιητικές ετικέτες για το αλκοόλ, το 64% ήταν υπέρ των οδηγιών για την κατανάλωση αλκοόλ και το 34% υποστήριξε την απαγόρευση της υπαίθριας διαφήμισης αλκοόλ.

Τα αποτελέσματα αυτά δημοσιεύτηκαν στο τεύχος 1 Φεβρουαρίου του περιοδικού American Journal of Preventive Medicine.

Ένα σημαντικό επόμενο βήμα σε αυτή την έρευνα θα είναι να προσδιοριστεί ποιοι τύποι μηνυμάτων μπορούν να μεταφέρουν καλύτερα πληροφορίες σχετικά με τις βλάβες του αλκοόλ που σχετίζονται με τον καρκίνο.

Εκτός από τον καρκίνο

  • του μαστού,
  • του παχέος εντέρου και
  • του στόματος,

η χρήση αλκοόλ έχει επίσης συνδεθεί με καρκίνους

  • του τραχήλου,
  • του λάρυγγα
  • του οισοφάγου και
  • του ήπατος.

Ένας τρόπος για να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση είναι η ενημέρωση από τους γιατρούς προς τους ασθενείς τους. Αλλά σε μια προηγούμενη έρευνα από την ομάδα του Wiseman, μόνο το 44% των ασθενών είπε ότι ο γιατρός τους είχε συζητήσει τις βλάβες του αλκοόλ τους τελευταίους 12 μήνες.

Με την ανάπτυξη μηνυμάτων σχετικά με τις πιθανές βλάβες του αλκοόλ, ίσως μπορέσουμε να αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε έναν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρκίνο.

Βιβλιογραφία

Andrew B. Seidenberg, et al. Awareness of Alcohol as a Carcinogen and Support for Alcohol Control Policies. American Journal of Preventive Medicine. VOLUME 62, ISSUE 2, P174-182, FEBRUARY 01, 2022

Alcohol and Cancer Risk. National Cancer Institute

Alcohol and Cancer. Centers for Disease Control and Prevention

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1378 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr