Ευχάριστα νέα από τις ΗΠΑ: το κύμα της παραλλαγής όμικρον υποχωρεί και τα κρούσματα μειώνονται σταθερά

Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι το κύμα Covid-19 που οφείλεται σην παραλλαγή Omicron μειώνεται στις ΗΠΑ καθώς η κάμψη των κρουσμάτων και των νοσηλειών συνεχίστηκαν το Σαββατοκύριακο και οι θάνατοι ατόμων που έχουν διαγνωστεί με τη νόσο φαίνεται να έχουν σταματήσει να ανεβαίνουν.

Οι καταγεγραμμένες λοιμώξεις παρουσίασαν απότομη πτώση, με τον μέσο όρο επτά ημερών των νέων κρουσμάτων την Κυριακή να πέφτει κάτω από τις 300.000 ημερησίως για πρώτη φορά φέτος, σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins. Πρόκειται για ένα υψηλότερο ημερήσιο σύνολο από ό,τι σε οποιοδήποτε προηγούμενο κύμα Covid-19. Από την άλλη όμως, είναι μια απότομη πτώση σε σχέση με μόλις πριν από λίγες εβδομάδες. Μια εβδομάδα νωρίτερα, ο ημερήσιος μέσος όρος κρουσμάτων επτά ημερών ήταν πάνω από 500.000. Τα κρούσματα τώρα είναι το ένα τρίτο αυτού που ήταν πριν από τρεις εβδομάδες, όταν το σύνολο κορυφώθηκε σε περίπου 800.000 νέα κρούσματα την ημέρα.

Η πλειονότητα των πολιτειών των ΗΠΑ αναφέρουν πτώση 60% ή και περισσότερο των νέων κρουσμάτων COVID-19 μετά την αύξηση των λοιμώξεων τον περασμένο μήνα.

Τα αυξανόμενα ποσοστά κρουσμάτων τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο έχουν αποδοθεί στην ταχεία εξάπλωση της παραλλαγής Omicron. Ενώ η αύξηση είχε ως αποτέλεσμα οι ημερήσιοι αριθμοί κρουσμάτων να ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο σε εθνικό επίπεδο, πολλές πολιτείες έχουν αρχίσει να αναφέρουν μείωση του αριθμού των κρουσμάτων και άρχισαν να χαλαρώνουν τους περιορισμούς που τέθηκαν σε ισχύ για να επιβραδύνουν την εξάπλωση της παραλλαγής.

Ο μέσος όρος νέων κρουσμάτων των επτά ημερών της χώρας ήταν στο υψηλότερο επίπεδο στις 15 Ιανουαρίου με εκτιμώμενα 805.902 νέα ημερήσια κρούσματα. Αυτός ο μέσος όρος έχει πλέον μειωθεί σε 313.117 νέα κρούσματα την ημέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ.

Το κύμα Omicron των κρουσμάτων Covid-19 έχει υποχωρήσει σημαντικά στις ΗΠΑ τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν κάθε μέρα από τη μεταδοτική αυτή νόσο από όσους πέθαναν κατά τη διάρκεια της κορύφωσης του κύματος Δέλτα το περασμένο καλοκαίρι.

Οι μικτές μετρήσεις για τον Covid έχουν δημιουργήσει μια κατάσταση, με αντίθετα συναισθήματα. Τα κρούσματα μειώνονται και η επιβάρυνση των νοσοκομείων μειώνεται ακόμη περισσότερο. Αντίθετα όμως, περισσότεροι από 2.400 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε μέρα τις τελευταίες επτά ημέρες.

Αν και τα στοιχεία δείχνουν ότι η παραλλαγή Omicron προκαλεί πιο ήπια νόσο από τις προηγούμενες παραλλαγές σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, έχει μολύνει τόσους πολλούς ανθρώπους τόσο γρήγορα, ώστε ο αριθμός των ατόμων που νοσηλεύτηκαν με Covid-19 πριν από τρεις εβδομάδες ήταν ο υψηλότερος από ό,τι σε οποιοδήποτε άλλο χρονικό σημείο της πανδημίας.

Ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών μειώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, αν και παραμένει υψηλότερος από ό,τι κατά τη διάρκεια του κύματος Δέλτα. Υπάρχουν περίπου 110.000 άτομα που νοσηλεύονται επί του παρόντος με Covid-19, σύμφωνα με το JHU, μια πτώση 19% από την περασμένη εβδομάδα.

Οι εισαγωγές νέων νοσοκομείων είναι επίσης μειωμένες σε σύγκριση με την περασμένη εβδομάδα.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1378 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr