Τα φλαβονοειδή ωφελούν τα άτομα με νόσο Parkinson

Η λήψη φλαβονοειδών συσχετίστηκε με μειωμένη θνησιμότητα σε ασθενείς με νόσο Parkinson σε μια μελέτη παρακολούθησης της υγείας των νοσοκόμων και των επαγγελματιών υγείας.

Η διαιτητική πρόσληψη φλαβονοειδών έχει προταθεί ότι είναι νευροπροστατευτική. Πρόσφατα εξετάστηκαν οι συσχετίσεις μεταξύ της πρόσληψης φλαβονοειδών πριν και μετά τη διάγνωση της νόσου του Parkinson (PD) και της θνησιμότητας κατά τη διάρκεια 32 έως 34 ετών παρακολούθησης 599 γυναικών από τη μελέτη Nurses’ Health και 652 ανδρών από τη μελέτη παρακολούθησης επαγγελματιών υγείας . Μελετήθηκε η συνολική πρόσληψη φλαβονοειδών καθώς και συγκεκριμένες τροφές (τσάι, μήλα, μούρα, πορτοκάλια και χυμός πορτοκαλιού και κόκκινο κρασί). Η θνησιμότητα υπολογίστηκε χρησιμοποιώντας τον Εθνικό Δείκτη Θανάτου και τα στατιστικά στοιχεία ζωτικής σημασίας.

Η υψηλότερη συνολική πρόσληψη φλαβονοειδών πριν από τη διάγνωση της PD συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από όλες τις αιτίες στους άνδρες αλλά όχι στις γυναίκες. Η υψηλότερη πρόσληψη μετά τη διάγνωση συσχετίστηκε επίσης με χαμηλότερη θνησιμότητα. Η υποανάλυση των υποκατηγοριών φλαβονοειδών έδειξε ότι τα υψηλότερα τεταρτημόρια πρόσληψης ανθοκυανίνης, φλαβόνης και φλαβαν-3-όλης πριν από τη διάγνωση συσχετίστηκαν με χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από τα χαμηλότερα τεταρτημόρια (συγκεντρωμένος λόγος κινδύνου, 0,66). Η κατανάλωση τουλάχιστον 3 μερίδων μούρων ή κόκκινου κρασιού την εβδομάδα συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο από την κατανάλωση <1 μερίδας ανά μήνα (ομαδικό HR, 0,77).

Η υψηλότερη κατανάλωση φλαβονοειδών πριν και μετά τη διάγνωση της νόσου Parkinson συσχετίστηκε με χαμηλότερη θνησιμότητα, ιδιαίτερα στους άνδρες. Τα μούρα και το κόκκινο κρασί είχαν μια ισχυρή αντίστροφη σχέση με τη θνησιμότητα. Αυτά τα δεδομένα προσθέτουν και άλλα δεδομένα στα ήδη υπάρχοντα ότι η πρόσληψη φλαβονοειδών μπορεί να έχει θετική επίδραση στην PD. Τα δεδομένα δεν θα πρέπει να μεταφράζονται ώστε όλα τα άτομα με PD να λαμβάνουν φλαβονοειδή. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται όσον αφορά την κατανάλωση αλκοόλ στο πλαίσιο της νευροεκφυλιστικής νόσου, καθώς αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πτώσης.

Βιβλιογραφία

Zhang X et al. Intake of flavonoids and flavonoid-rich foods, and mortality risk among individuals with Parkinson disease: A prospective cohort study. Neurology 2022 Jan 26.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1386 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr