Ο περιορισμός του κρέατος στη διατροφή μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, του παχέος εντέρου και του προστάτη

Η κατανάλωση κρέατος πέντε ή λιγότερες φορές την εβδομάδα συνδέθηκε με χαμηλότερο συνολικό κίνδυνο για καρκίνο, σύμφωνα με ευρήματα παρατήρησης που δημοσιεύθηκαν στο BMC Medicine.

Το γενικό μήνυμα είναι ότι η κατανάλωση λίγου ή καθόλου κρέατος μπορεί να σχετίζεται με τον μειωμένο κίνδυνο καρκίνου, αλλά απαιτείται περαιτέρω έρευνα που να χρησιμοποιεί διαφορετικούς πληθυσμούς με μεγαλύτερο αριθμό χορτοφάγων και πεζοφάγων για να διερευνηθούν περαιτέρω πιθανές εξηγήσεις για διαφορές στον κίνδυνο συγκεκριμένων τύπων καρκίνου. (Η πεζοφαγία είναι η πρακτική της κατανάλωσης τροφών για χορτοφάγους, αλλά εξακολουθεί να περιλαμβάνει τα θαλασσινά στη διατροφή του. Περίπου το 3% των ανθρώπων είναι πεζοφάγοι).

Ο Watling και οι συνεργάτες του διεξήγαγαν μια προοπτική ανάλυση για να αξιολογήσουν τις συσχετίσεις μεταξύ χορτοφαγικής και μη χορτοφαγικής δίαιτας με τον κίνδυνο καρκίνου σε μια ομάδα 472.377 συμμετεχόντων στη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου που δεν είχαν καρκίνο στην έναρξη της μελέτης. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ψηφιακά ερωτηματολόγια για να βαθμολογήσουν τη συχνότητα κατανάλωσης κρέατος και ψαριού μεταξύ των συμμετεχόντων.

Κατέταξαν τους κανονικούς κρεατοφάγους ως συμμετέχοντες που ανέφεραν ότι κατανάλωναν επεξεργασμένο κόκκινο κρέας ή πουλερικά περισσότερες από πέντε φορές την εβδομάδα. χαμηλοί κρεατοφάγοι ως συμμετέχοντες που ανέφεραν ότι κατανάλωναν επεξεργασμένο κόκκινο κρέας ή πουλερικά πέντε φορές ή λιγότερο την εβδομάδα και τους πεζοφάγους ως συμμετέχοντες που δεν κατανάλωναν ποτέ κόκκινο κρέας, επεξεργασμένο κρέας ή πουλερικά αλλά έτρωγαν λιπαρά ή/και μη λιπαρά ψάρια.

Συχνότητα κατανάλωσης κρέατος

Διαπιστώθηκε ότι το 52,4% των συμμετεχόντων έτρωγε κρέας τακτικά, το 43,5% έτρωγε λίγο κρέας, το 2,3% έτρωγε μόνο ψάρι και το 1,8% ήταν χορτοφάγοι ή vegan. Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες που ανέφεραν ότι τρώνε μόνο ψάρι ή χορτοφαγική ή vegan διατροφή είχαν χαμηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) και ήταν νεότεροι σε σύγκριση με τους κανονικούς κρεατοφάγους. Επίσης, ένα μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών ανέφερε ότι έτρωγε κρέας λιγότερο τακτικά ή καθόλου σε σύγκριση με τους άνδρες.

Επίπτωση καρκίνου

Ο Watling και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν δημογραφικά στοιχεία και δεδομένα του τρόπου ζωής των συμμετεχόντων καθώς και τα ηλεκτρονικά αρχεία της υγείας τους για να εξετάσουν τη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου από το 2006 έως το 2010. Μετά από μέση παρακολούθηση 11,4 ετών, διαγνώστηκαν 54.961 περιπτώσεις οποιουδήποτε καρκίνου μεταξύ των συμμετεχόντων. Από αυτούς, οι 5.882 συμμετέχοντες διαγνώστηκαν με καρκίνο του παχέος εντέρου, 7.537 γυναίκες διαγνώστηκαν με μετεμμηνοπαυσιακό καρκίνο του μαστού και 9.501 άνδρες διαγνώστηκαν με καρκίνο του προστάτη.

Ο συνολικός κίνδυνος καρκίνου μεταξύ των συμμετεχόντων ήταν

  • 2% χαμηλότερος μεταξύ εκείνων που έτρωγαν κρέας πέντε φορές ή λιγότερο την εβδομάδα,
  • 10% χαμηλότερος μεταξύ εκείνων που έτρωγαν μόνο ψάρι και
  • 14% χαμηλότερος μεταξύ των χορτοφάγων και των vegans σε σύγκριση με τους κανονικούς κρεατοφάγους.

Επίσης, όσοι έτρωγαν κρέας λιγότερο συχνά είχαν 9% χαμηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου σε σύγκριση με όσους έτρωγαν τακτικά κρέας.

Επιπλέον, ο κίνδυνος για καρκίνο του προστάτη ήταν 20% χαμηλότερος μεταξύ των ανδρών που έτρωγαν μόνο ψάρι και 31% χαμηλότερος μεταξύ των ανδρών που κατανάλωναν χορτοφαγική ή vegan διατροφή σε σύγκριση με τους κανονικούς κρεατοφάγους.

Εντύπωση προξένησε ο σημαντικά χαμηλότερος κίνδυνος καρκίνου του προστάτη σε συμμετέχοντες που δεν κατανάλωναν τακτικά κρέας, αλλά δεν είναι σαφές εάν ο χαμηλότερος κίνδυνος για καρκίνο του προστάτη αντανακλά μια αιτιολογική σχέση της διατροφής ή οφείλεται σε άλλους παράγοντες ή διαφορές στην ανίχνευση του καρκίνου .

Επιπλέον, οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που κατανάλωναν χορτοφαγική ή vegan δίαιτα είχαν 18% χαμηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού σε σχέση με τις τακτικές κρεατοφάγους. Ωστόσο, οι ερευνητές είπαν ότι αυτή η συσχέτιση μπορεί να έχει επηρεαστεί από χαμηλότερο ΔΜΣ μεταξύ των γυναικών που ακολουθούν χορτοφαγική ή vegan διατροφή.

Συμπέρασμα

Οι γιατροί θα πρέπει να συνεχίσουν να συνιστούν τον περιορισμό του κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος και να ενθαρρύνουν μια διατροφή πλούσια σε λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως και όσπρια, με βάση τις συστάσεις για τον καρκίνο.

Θα πρέπει επίσης να ενθαρρύνουν τα άτομα να διατηρούν ένα υγιές σωματικό βάρος για να μειώσουν τον κίνδυνο πολλών τύπων καρκίνου.

Βιβλιογραφία

Watling, C.Z., Schmidt, J.A., Dunneram, Y. et al. Risk of cancer in regular and low meat-eaters, fish-eaters, and vegetarians: a prospective analysis of UK Biobank participants. BMC Med 20, 73 (2022)

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1378 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr