Οι ιοί του εντέρου μπορεί να επηρεάζουν τις γνωστικές μας λειτουργίες

Τα υψηλότερα επίπεδα ενός συγκεκριμένου βακτηριοφάγου συσχετίστηκαν με καλύτερη απόδοση σε τεστ γνωστικής λειτουργίας.

Το ότι τα «συνήθη» βακτήρια του εντέρου μπορεί να επηρεάσουν την υγεία μας ήταν απίθανο πριν από 20 χρόνια. Σήμερα όμως, αυτή η ιδέα είναι ευρέως αποδεκτή. Το έντερο περιέχει επίσης ιούς, κυρίως βακτηριοφάγους, που μολύνουν τα βακτήρια του εντέρου και αυτοί οι ιοί μπορεί να επηρεάσουν και την υγεία μας;

Σε μια νέα μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν τόσο τα βακτήρια όσο και τους ιούς του εντέρου μεταξύ 114 ατόμων που παρακολουθήθηκαν προοπτικά και που υποβλήθηκαν σε εν σειρά γνωστικά τεστ. Οι συμμετέχοντες με υψηλότερα επίπεδα του βακτηριοφάγου Caudovirales είχαν καλύτερες επιδόσεις σε διάφορα τεστ εκτελεστικής λειτουργίας και μνήμης. Οι συμμετέχοντες με υψηλότερα επίπεδα Microviridae είχαν χειρότερη επίδοση σε αυτές τις δοκιμασίες. Αυτά τα ευρήματα επιβεβαιώθηκαν σε μια άλλη ομάδα 942 ατόμων. Όταν τα κόπρανα από ανθρώπους με υψηλά επίπεδα Caudovirales μεταμοσχεύθηκαν σε ποντίκια, η απόδοση των ποντικών στα γνωστικά τεστ βελτιώθηκε και ο εγκέφαλός τους βρέθηκε να έχει αυξημένη ρύθμιση γονιδίων που είναι γνωστό ότι σχετίζονται με ανώτερες γνωστικές ικανότητες. Τέλος, συγκεκριμένοι φάγοι Caudovirales τροφοδοτήθηκαν σε μύγες φρούτων και βελτιώθηκε επίσης η απόδοση των μυγών σε γνωστικά τεστ.

Η πιθανότητα ότι οι βακτηριοφάγοι στο έντερο μπορούν να επηρεάσουν την ανθρώπινη γνώση είναι πιο εύλογη μετά την πρόσφατη ανακάλυψη ότι δισεκατομμύρια φάγοι εισέρχονται στην κυκλοφορία από το έντερο καθημερινά και μπορούν να εισέλθουν στα ανθρώπινα κύτταρα καθώς και στα βακτηριακά κύτταρα. Το εάν οι πιθανές επιπτώσεις στην υγεία αυτών των βακτηριοφάγων ασκούνται απευθείας ή εάν μεσολαβούνται από βακτήρια του εντέρου παραμένει αβέβαιο. Η σημασία του ανθρώπινου μικροβιώματος συνεχίζει να αποσαφηνίζεται, αλλά μόλις αρχίζουμε να μαθαίνουμε πώς να χρησιμοποιούμε αυτή τη γνώση για τη βελτίωση της υγείας μας.

Βιβλιογραφία

Mayneris-Perxachs J et al. Caudovirales bacteriophages are associated with improved executive function and memory in flies, mice, and humans. Cell Host Microbe 2022 Mar 9; 30:1.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1378 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr