Η τακτική λήψη παρακεταμόλης αυξάνει την αρτηριακή πίεση σε ατομα με υπέρταση

Μετά από 2 εβδομάδες καθημερινής χρήσης παρακεταμόλης, η αρτηριακή πίεση αυξήθηκε σημαντικά σε ασθενείς με προϋπάρχουσα υπέρταση.

Η παρακεταμόλη συνιστάται συχνά για την ανακούφιση από τον πόνο σε ασθενείς με υπέρταση, επειδή τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα είναι γνωστό ότι αυξάνουν την αρτηριακή πίεση (ΑΠ). Μελέτες παρατήρησης, ωστόσο, υποδηλώνουν ότι η παρακεταμόλη μπορεί επίσης να αυξήσει την αρτηριακή πίεση. Τώρα, οι ερευνητές διερεύνησαν αυτό το ζήτημα σε μια διπλά τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο, διασταυρούμενη μελέτη.

Οι ερευνητές τυχαιοποίησαν 110 ασθενείς με υπέρταση (αλλά χωρίς χρόνιο πόνο) για να λάβουν 1 g από του στόματος παρακεταμόλης 4 φορές την ημέρα ή αντίστοιχο εικονικό φάρμακο για 2 εβδομάδες, ακολουθούμενη από μια περίοδο έκπλυσης 2 εβδομάδων και στη συνέχεια την εναλλακτική θεραπεία για 2 εβδομάδες. Το παρασκεύασμα παρακεταμόλης είχε αμελητέα περιεκτικότητα σε νάτριο. Η τήρηση του πρωτοκόλλου αξιολογήθηκε με προσδιορισμούς παρακεταμόλης.

Η τακτική χρήση παρακεταμόλης οδήγησε σε σημαντική αύξηση, διορθωμένη με εικονικό φάρμακο κατά 4,7 mm Hg στη μέση συστολική ΑΠ κατά τη διάρκεια της ημέρας (μη διορθωμένη αύξηση 132,8 έως 136,5 mm Hg) και σε σημαντική διόρθωση με εικονικό φάρμακο αύξηση κατά 1,6 mm Hg στη μέση ημερήσια διαστολική ΑΠ (μη διορθωμένη αύξηση 81,2 έως 82,1 mm Hg). Παρόμοια αποτελέσματα παρατηρήθηκαν σε 24ωρες περιπατητικές και κλινικές μετρήσεις ΑΠ.

Το επίπεδο της συστολικής αύξησης της ΑΠ που παρατηρείται με την τακτική χρήση παρακεταμόλης σε αυτούς τους υπερτασικούς ασθενείς, σε επίπεδο πληθυσμού, αναμένεται να αυξήσει σημαντικά τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Αν και η μελέτη περιορίζεται από ένα μικρό μέγεθος δείγματος, την έλλειψη διαφορετικότητας των συμμετεχόντων (όλοι ήταν λευκοί) και τον αποκλεισμό ασθενών με χρόνιο πόνο, ίσως πρέπει να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε την παρακεταμόλη ως το ασφαλέστερο αναλγητικό για τους ασθενείς με υπέρταση. Καλό είναι να παρακολουθούμε πιο στενά την ΑΠ σε ασθενείς μας που αναφέρουν σημαντική χρήση παρακεταμόλης.

Βιβλιογραφία

MacIntyre IM et al. Regular acetaminophen use and blood pressure in people with hypertension: The PATH-BP trial. Circulation 2022 Feb 8; 145:416.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1378 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr