Πολύποδες χοληδόχου κύστεως: ποια είναι η εξέλιξή τους;

Αυτοί οι πολύποδες μπορούν να αυξηθούν ή να μειωθούν σε μέγεθος και αριθμό με την πάροδο του χρόνου.

Οι πολύποδες της χοληδόχου κύστης είναι σχετικά συνηθισμένα τυχαία ευρήματα στην απεικόνιση της κοιλιάς. Οι περισσότεροι είναι μη νεοπλασματικοί πολύποδες χοληστερόλης, αλλά ένα πολύ μικρό ποσοστό είναι αδενώματα ή αδενοκαρκινώματα. Για να εξετάσουν τη φυσική ιστορία των πολύποδων της χοληδόχου κύστης, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ εκμεταλλεύτηκαν μια βάση δεδομένων 10.000 ασθενών που υποβλήθηκαν σε υπερηχογράφημα κοιλίας σε ένα πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου ηπατοκυτταρικού καρκίνου.

Πολύποδες της χοληδόχου κύστης σημειώθηκαν σε τουλάχιστον μία έκθεση υπερήχων σε 759 ασθενείς (8%). Μεταξύ αυτών των ασθενών, τα ευρήματα ήταν τα εξής:

Περίπου το 40% είχε περισσότερους από έναν πολύποδες στην πρώτη εξέταση που έδειξε πολύποδες.

Ο μεγαλύτερος πολύποδας ήταν ≤6 mm στους περισσότερους ασθενείς, αλλά το 3% των ασθενών είχαν τουλάχιστον έναν πολύποδα μεγέθους ≥10 mm.

Μεταξύ 434 ασθενών με πολλαπλές υπερηχογραφικές εξετάσεις (μέσος όρος 5 εξετάσεις), ο αριθμός των πολυπόδων αυξήθηκε στο 9%, μειώθηκε στο 14% και αμφότερα αυξήθηκε και μειώθηκε στο 22%. Επιπλέον, το μέγεθος του μεγαλύτερου πολύποδα αυξήθηκε κατά 10%, μειώθηκε κατά 16%, και τόσο αυξήθηκε όσο και μειώθηκε κατά 18%.

19 ασθενείς υποβλήθηκαν σε χολοκυστεκτομή. Δεν εντοπίστηκε καρκίνος σε κανένα.

Μια νέα παρατήρηση είναι το μεγάλο ποσοστό ασθενών των οποίων οι πολύποδες αυξήθηκαν και μειώθηκαν σε μέγεθος και αριθμό με την πάροδο του χρόνου. Οι συγγραφείς πιστεύουν ότι αυτό το εύρημα αντανακλά τη φυσική ιστορία των πολυπόδων χοληστερόλης, μερικοί από τους οποίους μπορεί να εκφυλιστούν και στη συνέχεια να «ξανα αναπτυχθούν». Οι κατευθυντήριες γραμμές ποικίλλουν στις συστάσεις σχετικά με το πόσο συχνά πρέπει να επαναλαμβάνεται το υπερηχογράφημα ή όταν η υποψία για κακοήθεια είναι αρκετά υψηλή ώστε να δικαιολογεί τη χολοκυστεκτομή. Αυτή η μελέτη παρέχει χρήσιμες πληροφορίες που θα μπορούσαν να ενημερώσουν μελλοντικές ανανεώσεις αυτών των οδηγιών.

Βιβλιογραφία

Walsh AJ et al. Longitudinal ultrasound assessment of changes in size and number of incidentally detected gallbladder polyps. AJR Am J Roentgenol 2022 Mar; 218:472.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1386 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr