Η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D δεν προλαμβάνει τα κατάγματα

Για τους ανθρώπους της κοινότητας, η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D δεν προλαμβάνει τα κατάγματα, σύμφωνα με αυτήν την ανασκόπηση των μεταναλύσεων.

Τα συμπληρώματα βιταμίνης D μειώνουν τον κίνδυνο για κατάγματα σε άτομα που δεν έχουν προφανώς έλλειψη βιταμίνης D; Για να απαντήσουν σε αυτό το ερώτημα, οι ερευνητές διεξήγαγαν μια «ανασκόπηση ομπρέλα» 32 συστηματικών ανασκοπήσεων και μεταναλύσεων τυχαιοποιημένων μελετών που είχαν δημοσιευτεί στο παρελθόν (13 αφορούσαν βιταμίνη D συν ασβέστιο και 19 αφορούσαν μόνο τη βιταμίνη D).

Οι περισσότερες από τις μεταναλύσεις έδειξαν ότι η λήψη συμπληρωμάτων με βιταμίνη D συν ασβέστιο συσχετίστηκε με μια μικρή αλλά στατιστικά σημαντική απόλυτη μείωση των καταγμάτων του ισχίου ή οποιωνδήποτε καταγμάτων, αλλά αυτό το όφελος δεν παρατηρήθηκε σε αναλύσεις που περιορίζονταν σε άτομα που κατοικούν στην κοινότητα. Η χορήγηση βιταμίνης D από μόνη της δεν συσχετίστηκε με μειώσεις στα κατάγματα του ισχίου ή με κατάγματα σε κανέναν πληθυσμό. Οι συγγραφείς αξιολόγησαν την ποιότητα των περισσότερων κριτικών και μεταναλύσεων ως χαμηλή, σύμφωνα με τυπικά κριτήρια.

Οι επιμέρους μελέτες που περιλαμβάνουν αυτές οι συστηματικές ανασκοπήσεις και μεταναλύσεις είναι ετερογενείς ως προς τις δόσεις και τη διάρκεια των συμπληρωμάτων, και οι ίδιες οι ανασκοπήσεις διαφέρουν με πολλούς τρόπους – καθιστώντας δύσκολο για τους συγγραφείς να βγάλουν ακριβή ποσοτικά συμπεράσματα. Ωστόσο, ένα εύρημα φαίνεται όλο και πιο εμφανές: Η συστηματική χορήγηση συμπληρωμάτων βιταμίνης D σε άτομα που κατοικούν στην κοινότητα είναι απίθανο να μειώσει τα ποσοστά καταγμάτων. Η μελέτη VITAL είναι η πιο πρόσφατη τυχαιοποιημένη μελέτη για τη διερεύνηση αυτής της υπόθεσης: 25.000 ενήλικες που κατοικούν στην κοινότητα έλαβαν 2000 IU βιταμίνης D3 ή εικονικό φάρμακο για 5 χρόνια. Σύμφωνα με αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν πρόσφατα σε αφηρημένη μορφή (αλλά δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί), η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D δεν απέτρεψε τα κατάγματα και τα αρχικά επίπεδα βιταμίνης D δεν τροποποίησαν την επίδραση της λήψης της βιταμίνης.

Βιβλιογραφία

Chakhtoura M et al. Vitamin D supplementation and fractures in adults: A systematic umbrella review of meta-analyses of controlled trials. J Clin Endocrinol Metab 2022 Mar; 107:882.

J Bone Miner Res 2022; 37:Suppl 1:196 [Abstract #1034.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1386 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr