Πνευμονική θρόμβωση σε ασθενείς που υπέστησαν κάποιο τραύμα: μια ξεχωριστή οντότητα

Ορισμένοι πνευμονικοί θρόμβοι σε ασθενείς με τραύματα μπορεί να σχηματιστούν in situ αντί να προκύψουν από εμβολή.

Σε ασθενείς με τραύμα, αρκετές σειρές δεδομένων υποδηλώνουν ότι ορισμένοι θρόμβοι στην πνευμονική αρτηριακή κυκλοφορία μπορεί να αντιπροσωπεύουν in situ θρόμβωση, που προκύπτει από υπερπηκτικότητα που σχετίζεται με φλεγμονή, παρά από πνευμονική εμβολή (ΠΕ) από εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση (DVT).

Για να διερευνήσουν περαιτέρω αυτό το ζήτημα, ερευνητές σε 17 κέντρα των ΗΠΑ παρακολούθησαν 7.800 ασθενείς με τραύματα (ηλικία 18-40) για 1 μήνα για να προσδιορίσουν τη συχνότητα εμφάνισης και τους παράγοντες κινδύνου για in situ πνευμονική θρόμβωση (που ορίζεται ως πνευμονικός θρόμβος στην αξονική αγγειογραφία πνευμόνων χωρίς ταυτόχρονη DVT κάτω άκρων). Οι αποφάσεις απεικόνισης αφέθηκαν στους θεράποντες χειρουργούς. Το 10% των ασθενών δεν έλαβαν θρομβοπροφύλαξη.

Οι πιο συνηθισμένοι τύποι τραύματος ήταν τραυματισμός στο κεφάλι ή στο στήθος και κατάγματα μακριών οστών και τα τρία τέταρτα των ασθενών χρειάστηκαν κάποια σοβαρή χειρουργική επέμβαση. Σαράντα ασθενείς (0,5%) διαγνώστηκαν με ΠΕσυν ταυτόχρονη DVT. 277 ασθενείς (3,5%) είχαν μόνο DVT και 117 ασθενείς (1,5%) είχαν πνευμονική θρόμβωση χωρίς ένδειξη DVT. Παράγοντες κινδύνου που συσχετίστηκαν σημαντικά με την πνευμονική θρόμβωση (αλλά όχι την DVT ή την σχετιζόμενη με DVT ΠΕ) ήταν το σοκ κατά την εισαγωγή, ο σοβαρός τραυματισμός στον θώρακα και το ιστορικό προηγούμενης εν τω βάθει φλεβοθρόμβωσης.

Ο ορισμός αυτής της μελέτης για την πνευμονική θρόμβωση πιθανότατα υπερεκτιμά την πραγματική επίπτωση, επειδή η ταυτόχρονη DVT δεν ανιχνεύεται πάντα σε ασθενείς που παρουσιάζουν ΠΕ και οι διαδικασίες απεικόνισης των κάτω άκρων δεν ήταν τυποποιημένες. Το ερώτημα – που δεν απαντήθηκε από αυτή τη μελέτη αλλά τέθηκε από τους συγγραφείς – είναι εάν η παρατεταμένη αντιπηκτική αγωγή μπορεί να είναι περιττή για μια υποομάδα ασθενών με τραύμα με εμφανή in situ πνευμονική θρόμβωση (π.χ. ασθενείς με λίγους υποτμηματικούς θρόμβους που αναρρώνουν από τους τραυματισμούς τους χωρίς προβλήματα).

Βιβλιογραφία

Knudson MM et al. Challenging traditional paradigms in posttraumatic pulmonary thromboembolism. JAMA Surg 2022 Feb; 157:e216356.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1384 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr