Νέες οδηγίες για την αντιμετώπιση της καρδιακής ανεπάρκειας

Νέες κατευθυντήριες οδηγίες για την αντιμετώπιση της καρδιακής ανεπάρκειας (HF) κυκλοφόρησαν από κοινού από το Αμερικανικό Κολλέγιο Καρδιολογίας (ACC), την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA) και την Εταιρεία Καρδιακής Ανεπάρκειας της Αμερικής (HFSA).

Μεταξύ άλλων αλλαγών, οι νέες οδηγίες βελτιώνουν τις ταξινομήσεις της καρδιακής ανεπάρκειας με βάση το κλάσμα εξώθησης της αριστερής κοιλίας (LVEF) ως εξής:

  1. HF με μειωμένο κλάσμα εξώθησης (HFrEF): LVEF μικρότερο ή ίσο με 40%.
  2. HF με βελτιωμένο κλάσμα εξώθησης (HFimpEF): προηγούμενο LVEF μικρότερο ή ίσο με 40% και μετέπειτα μέτρηση του LVEF πάνω από 40%.
  3. HF με ήπια μειωμένο κλάσμα εξώθησης (HFmrEF): LVEF 41% έως 49% και ένδειξη αυξημένων πιέσεων πλήρωσης της αριστερής κοιλίας (LV).
  4. HF με διατηρημένο κλάσμα εξώθησης (HFpEF): LVEF ίσο ή μεγαλύτερο από 50% και ένδειξη αυξημένων πιέσεων πλήρωσης LV.

Μια άλλη σημαντική αλλαγή είναι ότι συνιστώνται πλέον οι αναστολείς συμμεταφορέα νατρίου-γλυκόζης-2 (SGLT-2) για ασθενείς με συμπτωματική HFrEF ανεξάρτητα από την ύπαρξη ή όχι διαβήτη. Η συνιστώμενη φαρμακολογική θεραπεία για την HFrEF περιλαμβάνει τέσσερις κατηγορίες φαρμάκων, επιπλέον των διουρητικών:

  1. αναστολείς υποδοχέα αγγειοτενσίνης-νεπριλυσίνης ή, εάν δεν είναι εφικτό, αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτασίνης.
  2. ανταγωνιστές υποδοχέα της αλδοστερόνης ή
  3. β-αναστολείς και
  4. αναστολείς SGLT-2.

Η HFmrEF θα πρέπει να αντιμετωπίζεται πρώτα με έναν αναστολέα SGLT-2 μαζί με διουρητικά όπως απαιτείται. Οι ασθενείς με HFpEF και υπέρταση θα πρέπει να στοχεύουν στους στόχους της αρτηριακής πίεσης σύμφωνα με άλλες κατευθυντήριες γραμμές και οι αναστολείς SGLT-2 μπορεί να είναι επωφελείς στη μείωση του κινδύνου νοσηλείας με καρδιακή ανεπάρκεια και καρδιαγγειακής θνησιμότητας.

Περιλαμβάνονται επίσης συστάσεις για τη χρήση εμφυτεύσιμων καρδιακών συσκευών και θεραπείας καρδιακής επαναγγείωσης, διάγνωση και θεραπεία της καρδιακής αμυλοείδωσης, παραπομπή ασθενών με προχωρημένη καρδιακή ανεπάρκεια σε υποεξειδικευμένη φροντίδα και διαχείριση κολπικής μαρμαρυγής και βαλβιδοπάθειας στην καρδιακή ανεπάρκεια και την καρδιοογκολογία.

Η κατευθυντήρια γραμμή AHA/ACC/HFSA 2022 για τη διαχείριση της καρδιακής ανεπάρκειας αντικαθιστά την κατευθυντήρια γραμμή ACCF/AHA του 2013 για τη διαχείριση της καρδιακής ανεπάρκειας και την επικεντρωμένη ενημέρωση του 2017 ACC/AHA/HFSA της Κατευθυντήριας γραμμής ACCF/AHA 2013 για τη διαχείριση της καρδιακής ανεπάρκειας και δημοσιεύτηκε ταυτόχρονα την 1η Απριλίου στο Journal of the American College of Cardiology, Circulation και στο Journal of Cardiac Failure.

Μια άλλη πρόσφατη μελέτη για την καρδιακή ανεπάρκεια εξέτασε τη σχέση μεταξύ της κατάθλιψης και του κινδύνου νοσηλείας. Οι ερευνητές εξέτασαν τα ιατρικά αρχεία από τη μελέτη REGARDS (Λόγοι για γεωγραφικές και φυλετικές διαφορές στο εγκεφαλικό επεισόδιο) σε 30.239 ενήλικες που κατοικούν στην κοινότητα των ΗΠΑ ηλικίας 45 ετών και άνω, ταξινομώντας την καρδιακή ανεπάρκεια με βάση το χαμηλότερο τεκμηριωμένο LVEF κατά τη διάρκεια της νοσηλείας. Τα συμπτώματα κατάθλιψης ελήφθησαν κατά την αρχική εξέταση χρησιμοποιώντας την κλίμακα τεσσάρων στοιχείων Κέντρο για Επιδημιολογικές Μελέτες κατάθλιψης. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στις 24 Μαρτίου στο περιοδικό Journal of the American Heart Association.

Σε ένα διάμεσο διάστημα 9,2 ετών παρακολούθησης, υπήρξαν 872 νοσηλείες με καρδιακή ανεπάρκεια, 526 σε ασθενείς χωρίς στεφανιαία νόσο (CHD) και 334 σε ασθενείς με ΣΝ. Τα ποσοστά νοσηλείας προσαρμοσμένα στην ηλικία ανά 1.000 άτομα-έτη ήταν 4,9 (95% CI, 4,0 έως 5,9) για συμμετέχοντες με συμπτώματα κατάθλιψης έναντι 3,2 (95% CI, 3,0 έως 3,5) για εκείνους χωρίς (P<0,001). Όταν το HFpEF αξιολογήθηκε ξεχωριστά σε μια ανάλυση που ελεγχόταν για όλες τις συμμεταβλητές, τα καταθλιπτικά συμπτώματα συσχετίστηκαν με νοσηλεία σε άτομα χωρίς αρχική ΣΝ (αναλογία κινδύνου [HR], 1,48; 95% CI, 1,00 έως 2,18) αλλά δεν συσχετίστηκαν με νοσηλεία HFrEF. Οι στατιστικά σημαντικές συσχετίσεις μεταξύ των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και της HFpEF παρέμειναν μετά την προσαρμογή για δημογραφικά στοιχεία, φυσιολογικές παραμέτρους και συμπεριφορές υγείας στο συνολικό δείγμα (HR, 1,37; 95% CI, 1,01 έως 1,85).

Ο τακτικός έλεγχος κατάθλιψης και οι στοχευμένες θεραπευτικές παρεμβάσεις για την κατάθλιψη μεταξύ ατόμων χωρίς εγκατεστημένη ΣΝ μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο για HFpEF, σημείωσαν οι συγγραφείς. Η πρωτογενής πρόληψη της καρδιακής ανεπάρκειας και η μείωση του κινδύνου νοσηλείας για καρδιακή ανεπάρκεια είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στη σύγχρονη ιατρική. Η πιθανότητα τα καταθλιπτικά συμπτώματα να αποτελούν ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου περιστατικού νοσηλείας με καρδιακή ανεπάρκεια υπογραμμίζει τη σημασία του προσυμπτωματικού ελέγχου και της θεραπείας των καταθλιπτικών συμπτωμάτων. Τα αποτελέσματα της μελέτης μας υποδηλώνουν μια σημαντική ευκαιρία για πρωτογενή πρόληψη της HFpEF με την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης.

Βιβλιογραφία

Yulia Khodneva, et al. Depressive Symptoms and Incident Hospitalization for Heart Failure: Findings From the REGARDS Study. Journal of the American Heart Association. 2022;11:e022818.

Paul A. Heidenreich, et al. 2022 AHA/ACC/HFSA Guideline for the Management of Heart Failure: A Report of the American College of Cardiology/American Heart Association Joint Committee on Clinical Practice Guidelines. Circulation. 2022;0:10.1161/CIR.0000000000001063.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1386 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr