Η μείωση της λήψης αλατιού δεν μείωσε τα κλινικά επεισόδια σε ασθενείς με χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, αλλά είχε άλλα οφέλη

Τα ερευνητικά δεδομένα για τις διατροφικές παρεμβάσεις στην καρδιακή ανεπάρκεια (ΚΑ) δεν είναι πολύ ισχυρά και αυτό ώθησε τους ερευνητές να πραγματοποιήσουν τη μελέτη SODIUM-HF σε 26 τοποθεσίες σε 6 χώρες. Τυχαιοποίησαν 806 ενήλικες με χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια (διάμεση ηλικία 67 έτη, 33% γυναίκες) που λάμβαναν θεραπεία για καρδιακή ανεπάρκεια σύμφωνα με τις οδηγίες σε δίαιτα χαμηλή σε νάτριο (<1.500 mg/ημέρα) ή στη συνήθη φροντίδα. Το πρωταρχικό σύνθετο αποτέλεσμα ήταν νοσηλεία σχετιζόμενη με καρδιαγγειακή νόσο, επίσκεψη στο τμήμα επειγόντων περιστατικών που σχετίζεται με καρδιαγγειακά νοσήματα ή θάνατος από κάθε αιτία εντός 12 μηνών.

Η διάμεση πρόσληψη νατρίου (αξιολογημένη με αυτοαναφορά) μειώθηκε από 2.286 mg/ημέρα σε 1.658 mg/ημέρα στην ομάδα παρέμβασης και από 2.119 mg/ημέρα σε 2.073 mg/ημέρα στην ομάδα της συνήθους φροντίδας. Στους 12 μήνες, το πρωταρχικό αποτέλεσμα, τα συστατικά του και τα αποτελέσματα των τεστ 6 λεπτών βάδισης δεν διέφεραν σημαντικά μεταξύ των ομάδων χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο και συνήθους φροντίδας, ακόμη και μετά την προσαρμογή για τα βασικά χαρακτηριστικά των ασθενών. Ωστόσο, η δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο συνδέθηκε με μικρές βελτιώσεις στην ποιότητα ζωής και στην κατηγορία HF του New York Heart Association.

Αυτά τα ευρήματα δεν υποστηρίζουν μια παρέμβαση δίαιτας χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο για τη μείωση του κινδύνου κλινιικών επεισοδίων σε άτομα με χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια. Ωστόσο, οι μέτριες βελτιώσεις που επέφερε η δίαιτα αυτή σε ορισμένα δευτερεύοντα αποτελέσματα της κατάστασης υγείας υποδεικνύουν ότι οι ασθενείς θα μπορούσαν να δοκιμάσουν τη δίαιτα και στη συνέχεια να τη διατηρήσουν εάν τους κάνει να αισθάνονται καλύτερα, χωρίς κίνδυνο βλάβης είτε ακολουθούν είτε όχι τη δίαιτα. Η αυτοαναφερόμενη κατανάλωση αλατιού δεν ήταν πολύ υψηλή κατά την έναρξη και οι διατροφικές μειώσεις στο αλάτι μπορεί να έχουν μεγαλύτερο όφελος για άτομα που τρώνε περισσότερο αλάτι. Επίσης, υπάρχουν πρόσφατες πολλά υποσχόμενες μελέτες με υποκατάστατα αλατιού. Στην τρέχουσα μελέτη, χρειάστηκε πολύς χρόνος και πολλά κέντρα για να εγγραφούν μόνο 806 συμμετέχοντες σε μια απλή μελέτη, οπότε ίσως ακόμη και η μελέτημιας δίαιτας χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο να μην ήταν πολύ ελκυστική.

Βιβλιογραφία

Ezekowitz JA et al. Reduction of dietary sodium to less than 100 mmol in heart failure (SODIUM-HF): An international, open-label, randomised, controlled trial. Lancet 2022 Apr 2.

Neal B et al. Effect of salt substitution on cardiovascular events and death. N Engl J Med 2021 Aug 29.

Ingelfinger JR. Can salt substitution save at-risk persons from stroke? N Engl J Med 2021 Aug 29.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1386 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr