Νέα προσθήκη στα αντιβιοτικά μια καρβαπενέμη από το στόμα: η τεβιπενέμη

Σε ασθενείς με επιπλεγμένες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, η από του στόματος χορήγηση τεβιπενέμης δεν ήταν κατώτερη από την ενδοφλέβια ερταπενέμη.

Τα ανθεκτικά στα φάρμακα εντεροβακτηριακά – για τα οποία τα παρεντερικά φάρμακα είναι οι μόνες θεραπευτικές επιλογές – προκαλούν αυξημένη επιβάρυνση τόσο στους ασθενείς όσο και στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης.

Η τεβιπενέμη είναι μια από του στόματος βιοδιαθέσιμη καρβαπενέμη με φάσμα δράσης συγκρίσιμο με την ερταπενέμη. Σε μια συγκριτική με εικονικό φάρμακο, τυφλή μελέτη, οι ερευνητές τυχαιοποίησαν 1.372 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με επιπλεγμένες ουρολοιμώξεις ή πυελονεφρίτιδα (μέση ηλικία 58 έτη, 58% γυναίκες, 24% θετικοί για εντεροβακτηρίδια εκτεταμένου φάσματος που παράγουν β-λακταμάση) σε από του στόματος τεβιπενέμη (600 mg κάθε 8 ώρες) ή ενδοφλέβια ertapenem (1 g κάθε 24 ώρες). Το πρωτεύον καταληκτικό σημείο ήταν μια σύνθεση κλινικής ίασης και μικροβιολογικής απόκρισης (που ορίζεται ως μείωση του αριθμού των βακτηρίων σε <103 CFU/mL σε καλλιέργεια ούρων) 19 ημέρες μετά την έναρξη της θεραπείας.

Το κύριο τελικό σημείο εμφανίστηκε σε συγκρίσιμες συχνότητες μεταξύ των ομάδων της τεβιπενέμης και της ερταπενέμης (58,8% και 61,6%, αντίστοιχα), όπως και η κλινική βελτίωση την ημέρα 5 (74,8% και 76,6%), την ημέρα 19 (93,1% και 93,6%) και την καθυστερημένη παρακολούθηση (88,6% και 90,0%). Τα ποσοστά ανεπιθύμητων ενεργειών που οδήγησαν σε διακοπή ήταν 0,1% (τεβιπενέμη) και 1,2% (ερταπενέμη). Εντερικός αποικισμός με ανθεκτικά στην καρβαπενέμη Εντεροβακτηρίδια εμφανίστηκε στο 1,9% και στο 3,1% των ομάδων τεβιπενέμης και ερταπενέμης .

Αυτά τα δεδομένα δείχνουν ότι η τεβιπενέμη είναι ασφαλής και αποτελεσματική σε ασθενείς με επιπλεγμένες ουρολοιμώξεις. Η σχετικά χαμηλή συχνότητα του πρωτογενούς καταληκτικού σημείου και στις δύο ομάδες μελέτης ήταν συνάρτηση της ασυμπτωματικής βακτηριουρίας την ημέρα 19. Οι περιορισμοί της μελέτης περιλαμβάνουν τον αποκλεισμό σηπτικών ή ανοσοκατεσταλμένων ασθενών.

Η ύπαρξη μιας από του στόματος καρβαπενέμης στο ρεπερτόριο των αντιβιοτικών αποτελεί ορόσημο. Ωστόσο, εγείρει ανησυχία σχετικά με την κακή χρήση αυτού του αντιβιοτικού σε ασυμπτωματική βακτηριουρία ή σε άλλες περιπτώσεις όπου πρέπει να προτιμώνται εναλλακτικά ή καθόλου αντιβιοτικά. Θα χρειαστούμε ένα πλάνο περιορισμού της χρήσης του όποτε αυτό το πολλά υποσχόμενο φάρμακο κυκλοφορεί στην αγορά.

Βιβλιογραφία

Eckburg PB et al. Oral tebipenem pivoxil hydrobromide in complicated urinary tract infection. N Engl J Med 2022 Apr 7; 386:1327.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1386 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr